Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от г-н Балев: Изкуството принадлежи на народа

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здравейте, уважаеми естети, скъпи съучастници. Вие слушате “Новини с добавена стойност” - един бюлетин по острието на обществения бръснач.

Радостни сме да съобщим, че буквално преди дни народът се обедини и заговори за култура!

И то без някакви хитрини като тези на културния министър, дето се беше снимал в провлачено романтично видеоселфи.

Може би си спомняте - министърът на културата се беше снимал на прозореца на кабинета си и говореше бавно - здравейте, маци-пис, мър-мяу… Шу-шу-шууу.

После каза, че направил така нарочно, за да провокира обществото да говори за култура.

А сега - без такива маци-пис целият народ заговори за скулптурата на украинската майка.

Това недостойно произведение изтръгна от гърдите на обществото стонове на ужас - все едно сме видели грозното лице на войната.

Творбата с украинската майка представлява фигура на жена, загрозена от ужаса на някакво военно престъпление, някакъв акт на унищожение. Скулптурата с този мълчалив крясък бе изложена срещу Паметника на Съветската армия в центъра на София, тя ужаси обществото.

Дни наред мало и голямо обсъждаше - и осъди естетически произведението, защото предизвиквало у тях неприятни чувства.

И всякоя възраст, класа, пол занятие

изрази свойто естетично възприятие.

Удивителното е, че за разлика от ваксините, войната или гей парадите, този път обществото не се раздели, а вкупом осъди упадъчното изкуство.

Ленин е казал, че изкуството принадлежи на народа, следователно народът трябва да си каже думата. И народът си каза думата. Независимо дали подкрепят украинската кауза, дали са неутрални с наклон или неутрални без наклон - всички осъдиха статуята категорично и окончателно.

Меки разногласия имаше само по конкретиката и мотивите на унищожителната критика. Всеки имаше собствени мотиви да отхвърли грозното произведение.

Един ценител вика:

Аз съм виждал украински майки, те са нещо съвсем различно - с приятно телосложение и миловодни лица. Те имат страхотни автомобили. Украинките са манекенки, а не чудовища. Тази статуя е обида за украинската майка!

Друга изкуствоведка казва:

В тази скулптура не е спазена художествената правда. Украинските майки са готованки, за тях плащат по 40 лева на ден, а ние гладуваме! Правилната скулптура трябва да изобразява жена на хотел в Златни пясъци, която се плацика в джакузито без пари.

Трета компетентна консуматорка на изящни изкуства също е категорична:

Украинките по принцип крадат българските мъже, а тази жена от скулптурата не може да прелъсти дори орангутан. Не, това не е изкуство, не го възприемам!

Четвърти капител на културата обяснява:

Аз разбирам идеята, но това не е правилно. Това кара първата ми сигнална системна да звъни като аларма на джипка! Не, никога няма да приема, че това е изкуство, то ме кара да се чувствам зле, а войната е друго. Войната е безпримерен героизъм и саможертва. Войната е Каспичанска епопея, а не Тутраканска селищна система и някаква оскотяла грозотия.

И така народът заговори за култура и се обедини. Народът, притиснат от инфлация, сиво ежедневие и битови проблеми, състави в движение свои естетически критерии. Народ, който не е поглеждал скулптура никога, сега може в най-тънки мотиви да обясни защо не приема това пошло произведение на недоизкуството.

Народът плесна с ръце и се прегърна. Станахме като юмрук!

А не примерно като по времето на Ленин, когато огромната руска държава се раздира от Гражданската война, па после сума време се обединява в Съветски съюз. И тъкмо да се обедини окончателно, взе че се разпадна преди 30 години.

Владимир Путин и досега се сърди за това разпарчетосване и се е нагърбил с историческата задача да възстанови голямата империя, да плесне с ръце и да прегърне съветското пространство.

Но както казва Козма Прутков - не можеш да обхванеш необятното! Разбитата скулптура е като разбито сърце - не може да се залепи обратно.

Един от инициаторите на разпадането на Съветския съюз, Леонид Кравчук, тази седмица почина на преклонна възраст - завърши един дълъг и съдържателен живот. Леонид Кравчук в края на съветската епоха беше ръководител на Съветска Украйна, стана Баща на независимостта и пръв президент на независима Украйна.

Кравчук е баща на независима Украйна, Ленин - на Съветска Украйна. Путин е баща на изкривената от ужас грозна украинска майка.

За Леонид Кравчук се твърдеше, че не един, а два пъти прочел с молив Събраните съчинения на Ленин - всичките 50 и няколко тома.

Един украински журналист разказваше, че го питал:

Г-н Кравчук, вие в напреднала възраст четете без очила. Знаем, че два пъти сте минали с молив целия Ленин - той ли е причината за вашето отлично зрение?

А Кравчук отговорил:

Добре че не прочетох Ленин за трети път, сигурно щях да ослепея!

Но ние още имаме очи

и търсим с тях смеха

и красотата

със красота

светът ще се спаси,

а ниеще обхванем

необята!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шигеру Ишиба

Предсрочни парламентарни избори в Япония на 27 октомври

Новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба, чието утвърждаване от парламента на страната се очаква утре, обяви днес, че на 27 октомври ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс. Така японските избиратели ще застанат пред урните само месец след като 67-годишният бивш министър на отбраната бе избран за..

публикувано на 30.09.24 в 10:16

Добивите на царевица и слъчоглед у нас са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:05

Документална изложба за трудово-производителните кооперации у нас в ще бъде открита в Ловеч

В Регионалния център за социална икономика в Ловеч днес ще бъде открита документалната изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България". Изложбата е подготвена и реализирана от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Държавна агенция „Архиви“  в партньорство..

публикувано на 30.09.24 в 09:54
 Читалище

17-ти фестивал на любителските театри в Лом

За 17-ата година Лом провежда фестивал на любителските театри от страната. На сцената на читалище "Постоянство 1856" 15 самодейни колективи изнасят представления.  Традиционният фестивал е на името на основателя на читалището и първия театър в Лом – Кръстьо Пишурка, сподели председателят на читалището Недялка Трайкова. Пред пълен..

публикувано на 30.09.24 в 09:41
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Украинска помощ днес вероятно няма да има

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обаче " 58 хил. души вероятно ще останат разочаровани" : " В МЗХ знаем, че има абсолютна готовност за разплащане, всичко е подготвено, но няма пари. Тук въпросът е във..

публикувано на 30.09.24 в 09:14
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която ще се проведе в американската..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу ще има срещи с нейния кипърски домакин Никос Христодулидис..

публикувано на 30.09.24 в 08:37