Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С инициативи събират средства за изграждане на площадка в детската градина 151 в София

С благотворителната кауза са ангажирани творци, учени, представители на НПО

Снимка: Евелина Стоянова

Столичният район „Оборище“, Международната фондация „Гео Милев“ и 151-ва детска градина „Леда Милева“ организираха благотворителен концерт в тържествената зала на Военната академия в София. Със събраните средства ще се изгради детска площадка по проект на студенти от Националната художествена академия, с ръководител професор Арсен Минков.
Портрет на Леда Милева - графика на Виолета Апостолова - Лети   Снимка: личен архив

"Благотворителният ни концерт е съвместен проект между детска градина "Леда Милева", Международна фондация "Гео Милев" и Район "Оборище" в Столичната община. Събраните средства от концерта ще бъдат използвани за изграждане на детска площадка "Зайченцето бяло" на територията на детската градина 151 "Леда Милева" на филиала на улица "Мърфи" 1 и ще бъдат внесени по сметка на фондация "Гео Милев", каза д-р Вяра Богатева, директор на детска градина 151 "Леда Милева".

д-р Вяра Богатева и д-р Десислава Каменова    Снимка: Евелина Стоянова

Д-р Десислава Каменова от инициативата "Национална кауза-образование" допълни:

"От името на инициативата да подаря един портрет на патрона на детската градина "Леда Милева", която с цялото си творчество и обществени прояви през целия си живот се е надявала със стиховете си да направи децата малко по-добри, малко по-честни и малко по-смели. Аз пожелавам на всички деца от тази детска градина да бъдат по-смели, по-умни и по-честни. Ние ще им помогнем за това".

Благотворителен концерт        Снимка: Евелина Стоянова


Виолета Цонев, снаха на Леда Милева, каза:

"Аз съм член на Международната фондация "Гео Милев" и за мен тази проява на 151-ва детска градина "Леда Милева" е първата проява в София, която ще даде на хората да разберат, да научат, че има такава детска градина "Леда Милева".

Професор Арсен Минков заяви:

"Ние с радост откликнахме на тази инициатива. Дойдохме, за да ги подкрепим и да им дадем възможност с нашата помощ да сътворят нещо прекрасно в тяхната детска градина, която да остане и за бъдещите поколения и възпитаници на тази детска градина, където децата да играят, да се веселят да спортуват, да се развиват физически и да си прекарват чудесно времето в детската градина".
Благотворителен концерт            Снимка: Евелина Стоянова
Иван Гранитски, председател на Международната фондация "Гео Милев".

"Една група, която представлява тази Международната Фондация "Гео Милев". Тя включва Виолета Цонева, Ружа Маринска - големия наш изкуствовед, Андрей Аврамов - режисьорът и моята скромна особа. Ние години наред се опитваме да запазим духът на Гео Милев, на неговото невероятно творчество, на Леда Милева. Издаваме, преиздаваме техни съчинения както и всяка година се опитваме да издаваме том с нови изследвания, свързани с творчеството на Гео Милев или на Леда Милева". 
Виолета Цонева, Иван Гранитски и Андрей Аврамов    Снимка: Евелина Стоянова

Андрей Аврамов, потомък на големия Гео Милев, заяви:

"Няма как да не сме тук, тъй като сме не само съпричастни, но сме и част от организацията, така че това което бихме искали да се случи, виждам тук има много деца, родители, това е главно, за да пазим паметта на тези големи творци - Гео Милев и Леда Милева".

Целия репортаж можете да чуете и в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска музикална академия празнува 10-годишнина

Фондация „Европейска музикална академия“ празнува своята 10-годишнина с наситен на събития и концерти календар. Изпълнителният директор Теодора Димитрова, която е родом от Варна, споделя: "Фондацията работи в областта на музиката, изкуствата и образованието. Hашите цели са младите хора, в това число и тези с увреждания, да бъдат насърчавани, за да..

публикувано на 01.06.24 в 12:11

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме?  Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в..

публикувано на 31.05.24 в 16:00
Марина Великова

"Отпечатъци от Антарктида" - изложба акварели на Марина Великова

" Отпечатъците, които Антарктида остави в мен, са много дълбоки.  Те дълго ще излизат на повърхността под най-различна форма.  Мястото е много силно и въздейства много дълбоко.  Отпечатъците са резултат на моите дълги размишления, на моето вглеждане в мястото, на чувствата, които минаваха през мен в този период". Това сподели пред БНР и..

публикувано на 31.05.24 в 11:59

Акварелната изложба на Марина Великова "Отпечатъци от Антарктика" - леденото приключение продължава

Тя е Марина Великова. Червени коси, синьо-зелени очи, авантюристичен дух и философска душа. Марина беше част от групата български артисти, които на 15 май през 1996-та година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина, осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес...

публикувано на 30.05.24 в 17:02
Интервю на Веселина Миланова с Мария Тодорова

Прекалено ли е да мечтаем за утопия? Фестивалът ShapeShift ще потърси отговор!

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" за втора поредна година ще се проведе Фестивал за изкуство, технологии и иновации ShapeShift .  Темата на тазгодишното издание е " Прекалено ли е да мечтаем за утопия? ".  Тя е провокирана от събитията, които се случват в света през последните две години, обясни пред БНР Мария Тодорова, куратор на фестивала...

публикувано на 30.05.24 в 11:00
Българска галавечер в Музикферайн - Виена

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май.  Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева...

публикувано на 29.05.24 в 20:50
Клементин Марген

Звездата Клементин Марген гостува в поредицата "Съкровени гласове"

В петък, на 31 май, в зала "България" ще бъде заключителният концерт от първия сезон на “Съкровени гласове“, в който световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева представя свои звездни колеги на наша сцена. Френският мецосопран Клементин Марген, смятана от критиката за една от най-добрите изпълнителки на ролята на Кармен в света, ще..

публикувано на 29.05.24 в 20:27