Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Астор, който вярваше, че всеки трябва да има мечта

Астор
Снимка: БГНЕС

Вчера следобед научихме за кончината на големия маг Астор. Илюзионистът, чието истинско име е Антраник Арабаджиян, си отиде на 78. 

Родом от Шумен, той пази свидни спомени от детството с майка си, баща си, чичо си и баба си. Астор признава, че когато бил малък, пък и като голям, не можел да научи таблицата за умножение, но когато го изпитвали, винаги давал правилния отговор. Може би, защото магията е част от най-ранните му години, при това заради някои от най-любимите хора.

"Моята баба е много важна в моя живот. Благодарение на нея аз се запалих от това древно магично изкуство. Бях много малък, тя вместо приказки ми разказваше за пътуващи, странстващи факири, магове, фокусници, по арени, циркове. Тази женица ми разказваше невероятни истории за това чудо, което грабва всяко дете", спомня си Астор в интервю за БНР през 2005 година.

На 12 години той прави цирк в квартала, на 18 вече е в професията като част от пътуваща трупа, в която свири на контрабас. В София се запознава с кумирите на магията, за които чухме да говори с дълбоко уважение. Вече като утвърден маг, Астор също обучава млади колеги.

За себе си казва: „Не знам колко добър маг съм, но претендирам за най-добър учител“. Гледал много-много да не се меси на учениците си, да не бъде инкубатор за еднакви магьосници, но професионалистите разпознавали школата му в изпълненията им. Закон номер едно в магията е никога да не разкриваш тайната, категоричен е Астор в друг разговор - от 2009-а, запазен в архивите.

"Закон номер 2 – никога не повтаряй номер. Неподготвен не се появявай на сцената – този закон не го спазвам."

Снимка: БГНЕС

С десетки хиляди представления по света и у нас обаче трудно бихме повярвали точно на това твърдение на Краля на илюзиите. През годините е споделял още: „Целия си професионален живот изкарах в лъжа. Колкото по-добре лъжех, толкова повече ми ръкопляскаха. Наричаха ме измамника, на когото може да се вярва“.

Такъв е пътят на единствения български носител на голямата награда на Международното братство на маговете, известна като „Златният Оскар“. Получава го през 1981 година.

По-рано - на 1 април 1975 г., по идея на Астор врати отваря първият Клуб на илюзионистите у нас. На следващата година се провежда и първият национален фестивал за фокуси, малко след него и първият международен в София.

Снимка: БГНЕС

През годините Астор пътува, показва уменията си, впечатлява малки и големи. Любимият му фокус се появява съвсем случайно на представление в Йордания. В бързината забравя диска с музиката и казва на диджея да пусне някаква мелодия. Тя се казва „Али Баба“. След нея всичко е различно.

За оригиналността и атрактивността на номера „Али Баба“ през 2008-а Астор получава „Икар“ от Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“.

Независимо от успехите Астор винаги подчертава, че е следвал мечтите си - по пътища, осеяни и с тръни, и с мека трева.

"Всичко, от А до Я, каквото съм постигнал, е било моя мечта. Ако нямаш мечта, вземаш ракията, стоиш срещу телевизията, готов си. Моят съвет към всички е – трябва да имате една мечта и постепенно, полека-лека става", казва илюзионистът в интервю за БНР през 2010 г. 

Но най-голямата магия за Астор е любовта. Ще го помним с харизмата му, таланта и любовта към изкуството.

Някога майката на Астор го накарала да свири на акордеон. Ако му била дала саксофон в ръцете, може би щял да се занимава с музика, а не с илюзии, разказва още той приживе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38