Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел изтегля полевите си болници от Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел беше една от първите държави, които изпратиха полеви болници край границите на Украйна. Сега една по една тези болници се връщат.

Най-голямата полева израелска болница "Сияйна звезда" се готви да напусне Западна Украйна. В нея обслужват предимно украинско- и рускоезични лекари и медицински сестри от най-големите израелски болници.

И в Израел медицинските работници не достигат и за прием при специалисти се чака със седмици, дори с месеци. Командироването за дълго на толкова много лекари удължава срокът на очакване за прегледи. В Израел пристигнаха не малко бежанци, които също очакват помощ от лекари, които знаят езика им. Тези полеви болници са предназначени за краткотрайна помощ след природни бедствия, а войната в Украйна трае вече повече от два месеца. Това бяха част от аргументите, които изтъкнаха на пресконференция в Израел, на която обясниха демонтажа на палатковите болници.

Ръководителят на лечебното заведение Йоел Хар-Евен, който е и един от директорите на направлението за международна помощ към Маген Давид адом - аналог на нашия Червен кръст:

"За двата месеца работа на терен подбрахме и подготвихме украински лекари, които първоначално бяха асистенти на израелските си колеги, а сега могат да работят самостоятелно. Това са млади хора, завършили престижни медицински университети, които знаят добре английски език, а някои от тях и иврит, но всички добре познават израелския медицински протокол.

Сред апаратурата, която занесохме в Украйна, са специални очила HoloLens, в които са вградени камери. Чрез сателитна връзка с Израел те предават в реално време това, което вижда хирургът на операционната маса. Така най-големите светила на израелската медицина ще могат да дават консултации за особено тежки случаи, а когато се налага и дистанционно да ръководят операциите. Тези очила остават в украинските болниците на границата, но при нужда апаратурата може да се използва навсякъде, тъй като е мобилна и се нуждае единствено от сателитна връзка.

Сред нашата хуманитарната помощ за Украйна са и няколко автобуса, оборудвани за превоз на лежащо болни. Вече са използвани за евакуиране на болници. Един от тези автобуси превозва 25 пациенти, но когато ни се наложи спешно да евакуираме болница от Източна Украйна, успяхме да направим приспособления и да увеличим двойно капацитета им. 

Нашите лекари бяха добре приети от местните хора. Всъщност, повечето от тях или техните родители са от Украйна, Грузия и други бивши съветски републики. Много се вълнувахме за съдбата на майката на една наша колежка педиатър, която беше блокирана в Мариупол. Направихме всичко възможно за евакуацията ѝ. Когато най-накрая пристигна в град Мостиска, където е болницата ни, я посрещна не само дъщеря ѝ, но и малките пациенти на нашата лекарка. Всички помагаха за извеждането ѝ и се молиха за нея, докато преминаваше през обстрелвани райони. Сега тя ще пътува с нас за Израел".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът приема решение за наем на помещения за машините за гласуване

Служебният кабинет ще приеме решение, въз основа на което ще бъде обезпечено наемането на помещения за съхранението на техническите устройства за машинното гласуване, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори. Решението ще..

публикувано на 29.09.24 в 12:14
МВР на 6 септември

МВР потвърди информацията за ареста на Никола Николов - Паскал в Сърбия

Службите у нас все още не дават подробности за ареста на сочения за контрабандист Никола Николов - Паскал Според първоначалната информация той е бил задържан на 27 септември в Сърбия. От МВР потвърдиха за ареста, но отказаха повече информация. Според потвърдена информация арестът на Николов е извършен от сръбските служби тази седмица. Все..

публикувано на 29.09.24 в 11:54

Андрей Ковачев: Преговорната рамка на ЕС за РСМ няма да се пропука, колкото и Орбан да си предлага услугите

Единната европейска преговорна рамка за Република Северна Македония няма да се пропука, колкото и Виктор Орбан да си предлага услугите .  Това каза пред БНР евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев във връзка с разделянето на РСМ от Албания по пътя на интеграцията в ЕС. Той припомни, че бившият македонски премиер Никола Груевски избяга в Унгария, а..

публикувано на 29.09.24 в 11:41
Поразена от израелски удар сграда в южните предградия на ливанската столица Бейрут, 23 септември 2024 г.

Премиерът свика среща за извеждането на българите от Ливан

Премиерът Димитър Главчев свика среща за извеждането на българите в Ливан, съобщиха от Министерския съвет. Още вчера стана ясно, че има българи, които са потърсили помощ заради ескалацията на напрежението след убийството на лидера на радикалната шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала. Нетаняху: Смъртта на Насрала е повратна точка..

публикувано на 29.09.24 в 11:29
Стоил Стоилов

Стоил Стоилов: Не виждам проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система!

"Не виждам някакъв проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система" . Това заяви пред БНР изборният експерт Стоил Стоилов. " Тази, която прилагаме,  беше единствената, която се промуши през партиите през 2014 г. Тя не беше желана от експертите . Имаше препоръки за задължителна преференция, за механично - смесена избирателна..

публикувано на 29.09.24 в 11:00

Туристите в Гърция бягат от лошото време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква..

публикувано на 29.09.24 в 10:47
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Въглищните централи ще затворят, защото не могат да издържат на пазара

Затварянето на въглищните централи не е административно, а е пазарно, те не могат да издържат на пазара, не са конкурентоспособни .  Това каза пред БНР Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и водите в правителството на Николай Денков и преди това в служебния кабинет на Марин Райков. " Въглищните централи загиват навсякъде в Европа..

публикувано на 29.09.24 в 10:38