Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В село Блъсковци се проведе празник на мекицата

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи

Празник на мекицата в село Блъсковци
Снимка: Здравка Маслянкова

Еленският балкан е предпочитано място за туризъм, заради прекрасната природа, но и заради гостоприемството на местните хора, които са и отлични кулинари. Какво е съботното утро без дъхави, топли мекици – най-обикновена сутрин, казват жените от село Блъсковци, които организираха празник на мекицата и събраха гости от близо и далече.
Снимка: Здравка Маслянкова
Село Блъсковци в Еленския балкан е център на десет махали с общо 90 жители. Възстановили си читалището, ремонтирали си черквата, организират си празници по всякакъв повод, за да са им по-леки делниците. Събираме се, опознаваме се, разказва на празника на мекицата кметският наместник на Блъсковци Катя Цветкова: 

Празник на шарената черга, празник на плодородието, храмовият празник, Трифон Зарезан, седянка. Нашата цел – да обединим хората от селата, да се опознаем. Жените, когато си споделяхме кой как прави мекиците, казаха – със содичка, с мая, с прясно мляко, с кисело мляко и най-важното – даже и да престоят за другия ден, не променят своя вкус и си остават мекички, пръхки.

Снимка: Здравка Маслянкова

Местните жени си имат тайни при приготвянето на мекици, а преди години тази закуска е била деликатес, спомня си детството една от майсторките на мекици в Блъсковци Илияна Иванова: 

На времето хората си произвеждаха хляба сами, до 1963-1964 година и хлябът се печеше един път в седмицата и ако ти направят една-две мекици – това беше лукс или една пърленка да я хвърлят в пещта. В мекицата слагам като пресея брашното, разтварям маята, слагам лъжичка сол, лъжичка захар, 2-3 лъжици олио, 5-6 лъжици кисело мляко и една чаена лъжичка хлебна сода. Хубаво е да се меси не в малък съд, а в широк съд, за да може после това тесто да го тупаш, да го въртиш в ръцете си, за да стане еластично, да стане хубаво, жилаво. След това може да се сложи в една найлонова торбичка с малко олио, може да се консумира цяла седмица, слагаш го в хладилника, то си втасва. Колкото повече стои, толкова по-хубаво става“.  

10 жени запретнаха ръкави, месиха, дърпаха, точиха, пържиха мекици, а фолклорните състави от община Елена се надпяваха и надиграваха.

Снимка:  Александра Гец

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи и раздаде на гостите на празника в Блъсковци:

Казвам се Александра Гец, правим, защото това е вкусно, това е привично за моя съпруг българин. Трябва по-рядко да правя мекички на съпруга ми, защото той е дебеличък, обаче правим, правим мекици, бухти, палачинки“.

Снимка: Сабрие Балабанова

Аз съм Сабрие Балабанова. Моето не е мекица, но е нещо по-добро от мекицата. Абсолютно същата консистенция като тестото за мекицата, но е по-течно и се разпъва с ръка и с вода задължително. Много често правя. Аз съм мюсюлманка и при нас при Байрама винаги се правят такива питки и винаги правя от тях. Научила съм ги от моята майка. Комшийката ме насочи да се включа, понеже каза: „Такива питки като твоите не съм яла“. И аз рискувах и се включих, дано не се изложа“.  

Красимира Дичева се казвам. Мекичките цвърчат, стават много вкусни, диетични. Мекицата става диетична като я изядеш и се повайкаш после три пъти, че не е трябвало да я ядеш. Не може една кльощава готвачка да ви направи хубава мекица. Моята рецепта е много любов. Имам три внучета и ги правя за тях с много любов. Някой път правя бухтенца. Скъпо е, но когато е за децата, не е скъпо да ви кажа. Гарнираме с еленско сирене, мед, шипков мармалад, който сама приготвям“.

Йорданка Пенева учи деца да месят мекици  Снимка: Здравка Маслянкова

Аз съм Йорданка Пенева. Начин на месене – това е тайната на тестото на мекиците, не толкова от съставките, които ще сложим в тестото, а в самия начин на месене. Тестото трябва да е меко, много меко, еластично. Много обичат децата, въпреки че това не е здравословна храна, но така или иначе ни сме отраснали с тези мекици. Моите внуци като дойдат първото, което им правя, са мекици, просто много ги обичат. Имаме малко разногласия с майките им, но в крайна сметка и те хапват“

„Защото са вкусни“, възкликна едно от децата

Празник на мекицата в село Блъсковци   Снимка: Здравка Маслянкова

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ралица Димитрова - писател

"Дъжд се пише с "Л"" на Ралица Димитрова е роман за любов, смелост, мистерии и тайни

Защо "Дъжд се пише с "Л"" ще разберете от новия роман на Ралица Димитрова. Той се издава от "Книги за всички" и с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Защо "Дъжд се пише с "Л"" ще разберете от новия роман на Ралица Димитрова. Той се издава от "Книги за всички" и с финансовата подкрепа на Министерството на културата...

публикувано на 17.08.25 в 08:00

Патриарх Даниил: Божията майка може да ни научи как да не губим вяра и упование

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон, посветен на Пресвета Богородица, в храм „Успение Богородично“ в Ихтиман. Градът отбеляза своя празник на 15 август. В словото си към християните патриархът призова към търпение и вяра, като подчерта, че трябва да се учим от смирението и силата на..

публикувано на 17.08.25 в 07:32

Ямбол е бил освобождаван два пъти

Както много български градове по време на Руско - Турската война от 1877-1878 година, Ямбол също е бил освобождаван два пъти. Времето между двете освобождения е наречено „Междуцарствие“, тъй като не е имало нито турска, нито руска власт.  Малко известен сред днешните ямболски жители е фактът, че градът през лятото на 1877 година за кратко е..

публикувано на 17.08.25 в 07:00
Проф. Емил Колев

40 от най-добрите бъдещи математици участваха в първата олимпийска школа по математика в Плевен

В Плевен успешно приключи първата по рода си олимпийска школа по математика. 40 от най-добрите бъдещи математици на България, под ръководство на преподавателите на официалните ни национални отбори по математика, избраха града за своята 10-дневна олимпийска подготовка.  Школата организираха Сдружението на олимпийските отбори по природни науки..

публикувано на 17.08.25 в 06:47
митрополит Григорий

Християнският свят почете празника на Успението на св. Богородица

Християнският свят почете празника на Успението на св. Богородица в петък, на 15 август. И в нашата страна храмове и манастири се изпълниха с много хора, които поднесоха на Божията майка своето благоговение и обич, но и своите болки и тъги, с упованието в благодатна й помощ, подкрепа и закрила. Мнозина се поклониха и на чудотворните й икони,..

публикувано на 17.08.25 в 06:27

Какво дава Европейската здравна карта и застраховката при пътуване?

Основните застрахователни продукти, които се предлагат при пътуване в чужбина са Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване. Какви рискове покриват и защо е препоръчително да сключим такава застраховка според Румяна Бетова от Асоциацията на застрахователите в България. Румяна Бетова от Асоциацията на застрахователите в България обясни още,..

публикувано на 15.08.25 в 14:49

РИМ-Враца кани деца и младежи да станат музейни влогъри

Днес в Регионалния исторически музей във Враца ще се проведе първото от поредицата занимания под надслов "Музеен влогър", насочени към деца и младежи . Заниманията са част от ваканционната инициатива "Лято в музея", която ще продължи до началото на новата учебна година.  Инициативата "Лято в музея" кани децата и младежите на Враца да станат..

публикувано на 14.08.25 в 10:35