Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Йовчев: Искаме да вдигнем българския флаг

Добра подуим тренировка направиха българските състезатели преди старта на Световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата започва утре и ще продължи до неделя в Двореца на културата и спорта във Варна.

Заявка за участие в Купата са подали над 150 състезатели от 28 държави. България ще бъде представена от петима гимнастици – Йордан Александров, Теодор Трифонов, Христос и Исус Маринови и Радослав Рачев. При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева и Виктория Чакова.

Официалните тренировки на нашите момичета и момчета бяха наблюдавани от легендата на този спорт Йордан Йовчев, който през зялото време даваше съвети на Исус и Христос Маринови. Братята ще се борят за място във финалите и за отличията на халки, коронния уред на Йовчев.



„Като цяло стоим много добре, чак ме е страх да се похваля. Имаме сериозни амбиции – освен като организатори искаме да вдигнем българския флаг. Имаме такъв шанс в лицето на Валентина Георгиева. Имаме много силни състезатели, а и като цяло на самото състезание конкуренцията е голяма, но ние имаме своя шанс – Исус Маринов, Христос Маринов и Данчо Александров. Въпрос на изиграване. 28 държави с най-доброто са тук. Има много такива, които не ги познавам, което само по себе си показва, че е настъпил момента за смяна на поколенията. Те по нищо не отстъпват на разпознатите звезди, които сме свикнали да идват в България и специално във Варна. Супер домакинство. Тук е момента да благодаря на Министерството на младежта и спорта за оказаното съдействие, на община Варна, страхотно гостоприемство от Двореца на културата и спорта в лицето на Минко Христов и разбира се организационния екип, защото са много детайлите, организацията е сериозна и всеки един дава всичко от себе си за да бъдем добро лице на Световната купа“

Регламентът на надпреварата позволява една страна да заяви максимум 6 гимнастика при мъжете и 4 гимнастички при жените. Заявените състезатели  могат да участват максимум на два уреда.

Програмата на състезанието предвижда на 25 май да се проведат официалните тренировки. 26 и 27 май са дните за квалификации, а финалите ще проведат на 28 и 29 май от 13.30 часа (Пряко по БНТ 3).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Австрия надигра Полша за първа победа

Отборът на Австрия се наложи над Полша в мач от втория кръг на Група "D" на Европейското първенство, игран на Олимпийския стадион в Берлин. Защитникът Гернот Траунер откри резултата за австрийците с глава, но Кжищоф Пьонтек успя да изравни за поляците след натиск на тима. През втората част Австрия бе много по-добрият отбор, което се отрази на..

публикувано на 21.06.24 в 21:13
Никола Цолов

Никола Цолов с трето място в квалификацията на пистата край Барселона във Формула 3

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа днес най-силната си квалификация в този шампионат – 3-о място на пистата „Барселона и Каталуня”. Това означава, че Никола ще стартира от втора редица в основното състезание и ще е 10-и на старта на спринта, където се използва обърната стартова решетка. Квалификацията във Формула 3 протече много..

публикувано на 21.06.24 в 20:29
Елвира Краснобаева

Шесто място за Елвира Краснобаева след първия ден на СК в Милано

Елвира Краснобаева заема шесто място, а Ева Брезалиева е 15-а след съчетанията с обръч и с топка във временното класиране за многобоя при жените след първия ден на квалификациите на последната за сезона Световна купа по художествена гимнастика в италианския град Милано. Краснобаева стартира с грешка в съчетанието с топка и получи оценка от 32.600 точки,..

публикувано на 21.06.24 в 20:25

Волейболните ни национали загубиха от Куба

България допусна второ поредно и общо осмо поредно поражение в Лигата на нациите по волейбол за мъже. "Трикольорите", водени от селекционера Лоренцо Бленджини, загубиха с 0:3 (18:25, 20:25, 18:25) срещу Куба. В Любляна титуляри в българския състав бяха: Симеон Николов, Венислав Антов, Георги Татаров, Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов,..

публикувано на 21.06.24 в 20:05

ЦСКА 1948 продаде защитник в Белгия

Защитникът на ЦСКА 1948 Росен Божинов ще продължи кариерата си в Роял Антверп. Младежкият национал на България се утвърди в първия отбор на състава от Бистрица, след като записа 12 срещи за дублиращия тим и изигра важна роля в класирането на състава за Лигата на Конференциите. „Всички в ЦСКА му благодарим за времето, което прекара в клуба,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Украйна обърна Словакия за първи успех на Евро 2024

Украйна победи Словакия с 2:1 в мач от група „Е“ на Европейското първенство по футбол. Словаците откриха резултата в 17-ата минута, когато Иван Шранц бе точен със своя втори гол в състезанието. Микола Шапаренко изравни за украинците в 54-ата минута, а Роман Яремчук донесе победата в 80-ата минута. Така Украйна излезе на втора позиция с актив от..

публикувано на 21.06.24 в 18:08
Никола Цолов

Никола Цолов извън топ 20 в тренировката на пистата край Барселона

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов не успя да влезе в топ 20 в тренировъчната сесия в петия състезателен уикенд за сезон 2024, който се провежда на пистата „Каталуния“ край Барселона. Заради тестовете, които се проведоха на испанското трасе миналия месец, почти всички пилоти прекараха първата половина на 45-минутната сесия в бокса. Само 12 от..

публикувано на 21.06.24 в 14:23