Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР или втора куклена сцена в София - за какво протестира Младежкият театър?

4
Сградата на Младежкия театър, за помещения в която и КЕВР има претенции
Снимка: БГНЕС

Работещите в Младежкия театър "Николай Бинев" излязоха на протест. Причината е възможността част от сградата да бъде дадена за ползване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Спорът е за 435 квадратни метра. Още през февруари КЕВР е поискала от регионалното министерство да придобие това пространство заради "отпаднала необходимост", тъй като до преди месеци помещенията за отдавани под наем.

Новото ръководство на театъра, избрано през април, обаче има намерение да направи там изцяло нова сцена за куклен театър и това е било в основата на концепцията на директора Михаил Байков, с която той спечели конкурса. 

"Това, че някой си позволява все още да иска имот, в случая на Младежки театър, е много лош сигнал, че реално никой не е застрахован".

"Опасявам се тихомълком да не се случи така, че театрите, когато излязат в техния задължителен летен период, тогава да се разбърза администрацията и да се окаже, че в рамките на 24 часа, в най-знойното и жарко слънце обектът да бъде преактуван. От това се опасяваме." Това заяви пред БНР директорът на Младежкия театър в София Михаил Байков.

Работещи в други театри в столицата и страната подкрепиха протеста на колегите им от Младежкия театър   Снимка: БГНЕС

Според него днешният протест на работещите в театъра дава сигнал на управляващите, че "не може така с лекота и пренебрежение да се отнасяме към нещо, което е за нашите деца".

"КЕВР винаги е била там, тя държи етажите от втори до седми в сградата, в която се помещаваме ние, а на първи и втори етаж има помещения, които са били собственост на Младежкия театър винаги. За същите театърът има акт за държавна собственост. До октомври са били отдавани под наем. Идеята на моето ръководство е там да се помещава нова куклена сцена, тъй като Младежкият театър е единственият драматично-куклен театър в София. Над двумилионна София има един-единствен куклен театър и той е общински. Младежкият театър има желание да направи втора куклена сцена в София", аргументира се директорът на театъра в предаването "Преди всички".

Байков е заявил тази концепция още при подаване на документите си за директорския пост. Той спечели конкурса в края на април.

"Това е ясно проследимо – аз категорично заявявам, че ще развивам кукления театър в Младежкия театър."

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев бе дошъл на протеста, за да подкрепи колегите си.

"КЕВР е една от най богатите държавни агенции. На година тя събира 11 милиона от такси, изразходват между 6 и 7 милиона и половина, останалото връщат в държавата. С това, което връщат, спокойно могат да си купят сграда, откъдето си поискат, така че да спрат да предявяват претенции към Младежкия театър, защото ще е до бой наистина".

Снимка: БГНЕС

Още в петък министърът на културата Атанас Атанасов заяви, че подкрепя младежкия театър.

Актьорите казват, че за да може регионалният министър да откаже на КЕВР помещенията и те да останат за Младежкия театър, културното ведомство трябва да декларира, че те ще се ползват от театъра, а това до момента не е направено.

Михаил Байков уточни, че е имал дълъг разговор с министъра на културата, който обаче не е приключил с категорична позиция. Сега по думите му Министерството на културата трябва да отговори на МРРБ, че обектът не е с отпаднала необходимост, за каквото претендира КЕВР.

"Няма конфликт между Младежкия театър и Министерството на културата", посочи театралният директор.

В преписка от края на февруари МРРБ иска да получи това пространство безвъзмездно, а становището на КЕВР от миналата седмица, че иска да наеме помещенията, внася нов елемент, описа ситуацията Байков.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл.

Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33