Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо две години доброволци не успяват да възстановят с дарения две чешми в София

Снимка: Фейсбук/ Urbid

"Промяната в града идва не само с големите ремонти, но и с малките намеси. Сега е твой ред". Мотото е на платформата Urbid. Понякога обаче административното безхаберие може да блокира и най-добрите дарителски инициативи.

Две години доброволци не успяват да възстановят с дарения чешми в София, сблъсквайки се с липсата на съдействие от страна на институциите.

"Липсата на развитие по тези случаи е малко повече от година, тъй като все пак и ние имаме процес, който трае някакво време". Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Яне Френски от фондация Urbid:

"Започнахме края на август с анонс, че искахме да правим реставрация на тези чешми. Започнахме кампания за събиране на пари за обновяването на чешмите. След това трябваше да се изготви проект за едната чешма, защото тя беше в доста окаяно състояние. За другата чешма просто искахме да направим ремонт, да се подновят частите й и да тръгне да тече".

"Всъщност цялата идея стартира през август 2020 година. Тогава се навършиха пет години от смъртта на майка ми и реших по този начин да почета паметта й, вместо да създаваме нещо ново, да възстановим нещо старо, нещо, свързано с града", сподели пред БНР Бойко Благоев, инициатор на идеята:

"Понеже аз съм бегач и минавам често през Борисова градина, исках да възстановим нещо там. За чешмата, която е в район "Изгрев“ всъщност още през есента на 2020 година получихме положително писмо от общината, че ще съдействат с всичко възможно. Когато вече предложихме какво да се прави, което беше през март 2021 година, така и не получихме отговор".


"Относно казуса за район "Изгрев“ не мога да го коментирам, тъй като не съм запознат. Конкретно за Борисова градина там казусът е по-сложен, тъй като Борисова градина е паметник на културата, не само това, а и е резерват на градинско-парковото изкуство, затова всички градински паркови елементи трябва да запазят автентичния си вид и да бъдат възстановени по оригиналния си облик по фотографска или друга архивна статия", отбеляза за "Хоризонт" Димитър Данчев, директор на Дирекция "Зелена система“:

"В тази връзка ние сме кандидатствали през 2020 година с виза за проектиране, идеен проект сме внесли в Министерство на културата, от което имаме съгласуване. Миналата година кандидатствахме към Оперативна програма "Региони в растеж“ за обновяване на частта в Борисова градина от езерото с лилиите до алея "Яворов“, където предвиждаме възстановяване на всички такива архитектурни и художествени елементи в духа на парка, включително и тази чешма. На територията на парка има шест чешми, от които пет в момента са действащи и една чешма, която е заличена по една или друга причина през годините. Тя също ще бъде възстановена след този ремонт с всичките скулптурни и декоративни елементи, които са в духа на парка".

"От началото на мандата ми въпросната чешма е била ремонтирана два пъти", коментира Делян Георгиев, кмет на район Изгрев:

"Районната администрация не е безразлична към това дали работят чешмите на наша територия или не, но за съжаление последни път след ремонта чешмата издържа точно три дена. Постоянно има вандалски прояви. Аз адмирирам желанието на гражданите да участват активно в живота на града, което е хубаво и благодаря за това. Определено бихме могли да си съдействаме в тази ситуация".

Цялото интервю с Яне Френски, Бойко Благоев, Делян Георгиев и Димитър Данчев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Георгиев

Стефан Георгиев: Негласуващите отказват да легитимират елит, който не защитава интереса им

" Голяма част от българските граждани казват - този политически елит не защитава нашият интерес, поради което отказваме да го легитимираме . Не е просто – отегчих се или понеже са шести поредни избори, няма да гласувам. "Всички са маскари" е клише. Зад "Всички са маскари" се крият множество фактори – това, че не живея по-добре, въпреки..

публикувано на 02.06.24 в 10:07
Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна в МС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Форум на НАТО в София, жп инцидент и други теми от отминаващата седмица

Седмицата започна с кулминационната част от заседанието на парламентарната асамблея на НАТО и участието на генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Още преди обичайните финални снимки на участниците, се разпалиха и политическите страсти у нас. Парламентарната асамблея прие декларация за подкрепа на Киев и призова страните,..

публикувано на 02.06.24 в 10:04
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54