Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Там, където се концентрират власт и пари, се раждат управленски чудовища"

Найден Зеленогорски: Ограничаването на кметските мандати няма да доведе до нищо

"Ако има феодални владения, с тях трябва да се занимава прокуратурата"

Найден Зеленогорски
Снимка: Ани Петрова

"Не виждам защо трябва да се ограничават до два мандатите на кметовете и на общинските съветници. Бих прехвърлил топката към колегите - нека да ограничим до два мандата и участието в Народното събрание. Какъв е смисълът от това? В Конституцията ясно е казано кой мандат е ограничен - този на президента на България. В утвърдените демокрации в Западна Европа и САЩ, към които се стремим, няма ограничение по отношение на мандатите на кметовете или на общинските съветници". 

Това заяви пред БНР Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и региони, бивш кмет на Плевен и депутат в няколко парламента, лидер на Гражданско сдружение ДЕН.

По думите му подобно ограничаване няма да доведе до нищо. 

Той коментира думите на депутата от ПП Настимир Ананиев, че в България негласно се знае, че има "частни" общини, в които кметове, главни архитекти, местни феодали взимат решенията "обикновено на общи софри" за това какво да се случва в самата община:

"Ако има такива феодални владения, с тях трябва да се занимава прокуратурата и съдът да се произнесе с присъди. А не: Има структура - има проблем, няма структура - няма проблем".

Според Зеленогорски не е разбираемо защо в България има притеснение от това, че има утвърдени личности, които се справят добре в местните власти:

"Най-постоянният и най-висок рейтинг е на местните власт - между 30 и 39%, независимо от коя партия са кметовете. Те са всеки ден пред очите на гражданите, те знаят къде пазарува, с кого общува, какъв е неговият стандарт на живот".

Лидерът на ДЕН изказа позицията на Гражданското сдружение, че трябва да има промени в Конституцията и по отношение на местните власти:

"Да се въведе второ ниво на местно самоуправление с избираеми областни управители и областни съвети, които да законодателстват в рамките на територията. Да получат съответни права и отговорности и така да се върви към модела на САЩ и утвърдените демокрации. Успехът е там, където има финансова децентрализация и деконцентрация на властта. Там, където се концентрират власт и пари, неминуемо се раждат управленски чудовища, независимо от добрите намерения".

Найден Зеленогорски се съгласи с предложение за оптимизация, окрупняване на общините.

Интервюто на Даниела Големинова с Найден Зеленогорски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Велислава Дърева

Велислава Дърева: Върху българската църква се упражнява брутален геополитически натиск

" Честит да бъде новият български патриарх Даниил , каза за БНР Велислава Дърева, журналист.  Проф. Желев: От новия Патриарх очакваме да разпространява християнската просвета "Той трябва да бъде преди всичко духовен човек . Аз познавам и тримата кандидати. Дядо Даниил и дядо Григорий ги познавам от времето, когато бяха съвсем млади монаси в..

публикувано на 30.06.24 в 14:14
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и други да се присъединят към него, съобщи председателят на АПС Херберт Кикъл, цитиран от Ройтерс...

публикувано на 30.06.24 в 14:05