Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Картата "РСМ" се използва от руските служби и от Сърбия за дестабилизация"

Атанас Атанасов: ГЕРБ и ДПС са готови на правителство тип "Беров", ИТН ще иска третия мандат

Има риск да бъде поставен въпросът за нашето евроатлантическо членство, смята съпредседателят на ДБ

Атанас Атанасов
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата дали това правителство ще продължи управлението или ще има избори – нещата са 1:1, заяви пред БНР Атанас Атанасов, съпредседател на ДБ и заместник-председател на Народното събрание.

Трябва да се демонстрира лидерство и това трябва да бъде направено от министър-председателя, от неговия вицепремиер, да се потърси подкрепа на принципна основа, каза Атанасов и допълни, че "няма нищо скандално" в това премиерът да търси подкрепа от депутати от ИТН за осигуряване на парламентарно мнозинство.

ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип "Беров" – това тече като процес, коментира Атанас Атанасов в предаването "Неделя 150".

Ако се стигне до рулетка, ИТН се готвят да поискат третия мандат със същия премиер, когото предлагаха миналата година, отбеляза Атанасов. По думите му "Николай Василев в последните седмици е станал хиперактивен".

Според Атанасов много важно е "да не допуснем в България да бъде изобщо поставян въпросът за нашето евроатлантическо членство", но по думите му  такъв риск има.

"Една от важните причини за дестабилизацията е войната в Украйна. В този тежък сблъсък на Русия е необходим пробив в евроатлантическата общност и тя работи много усърдно в тази посока. Руските специални служби в България използват вътрешнополитическите пробойни в страната, за да може да предизвикат тази дестабилизация. За да може в един момент тази промяна в обстановката да доведе до положение България да не е сигурен съюзник в евроатлантическата общност", поясни Атанасов.

По думите му активната руска намеса "се прави тънко и фино, както умеят руските служби, през определени канали".

Картата "РСМ" се използва от руските служби и от Сърбия за дестабилизация, а Слави Трифонов вади това пред скоба, изтъкна Атанас Атанасов.

"Темата "Македония" в българската политика днес е изкуствено внесен фактор. Да, има очаквания, има натиск от наши съюзници да вдигнем ветото, но в България няма обществени нагласи, няма парламентарно мнозинство, нито правителство, единодушно, което да е готово да предприеме тази стъпка."

Опитът на Петков и Василев да се еманципират от президента Радев също е проблем, смята Атанасов, за когото "руското влияние в президентството е очевидно".

"Българският ъндърграунд беше заченат и създаден с участие на руската организирана престъпност, която се контролира от руските служби", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Атанасов припомни думи на бившия военен министър Стефан Янев на закрито заседание през февруари в парламента преди началото на войната – "не се притеснявайте, всичко ще приключи за три дни" и подчерта, че силите, които "се опитват сега отново да ни поставят в ситуацията България да бъде във фактически неутралитет, са едни и същи".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят. Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42

ГД ГВА: Не се очаква ограничаване или затягане на експлоатацията на дронове

Не се очакват съществени изменения с цел ограничаване или затягане условията за експлоатацията на дронове . Това каза пред БНР Даниела Минчева, ГВА. Тя припомни, че  от 2019-а има европейскo законодателство за непилотираните въздухоплавателни средства.  Влиянието върху безопасността се отчита в зависимост от  теглото на дрона, неговите..

публикувано на 17.10.24 в 11:35

Трафик на хора: Робството съществува и днес!

Увеличава се броят на жертвите на трафик на хора , сигнализира пред БНР Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. "Трафикът на хора е съвременен проблем, който за съжаление остава непознат за мнозина. Днес, в XXI век, робството все още съществува и се случва пред очите ни. България е една от..

публикувано на 17.10.24 в 09:38