Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Гюров: Правителството ще оцелее, ако засилим диалога в коалицията и с опозицията

"От известно време ИТН търсиха повод, за да напуснат коалицията"

Андрей Гюров - председател на парламентарната група „Продължаваме промяната“
Снимка: promeni.bg

"Правителството ще оцелее, ако можем да засилим нивото на диалог в коалицията, но с опозиционните партии. ... От ПП ще работим за обединение около основни приоритети за държавата и избягване на избори в този момент на криза и нестабилност. Ще работим за устойчиво мнозинство, което да не е по линия коалиция или партийни линии, а по-скоро към приоритети за извеждане на България от кризата. На този етап не обсъждаме варианти за програмно правителство".

Това заяви пред БНР Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

"Несъстоятелни са аргументите за изтегляне на министрите на "Има такъв народ" от правителството", заяви той.

Според него от известно време ИТН са търсили повод, за да напуснат коалицията:

"Последните месеци бяха доста трудни от страна на политическия диалог. Когато имаме партньор, който се изправя срещу всички останали в коалицията, без да приема правото на разговори, това е по-скоро извиване на ръце, отколкото диалог". 

Гюров подчерта, че по линия на казуса със Северна Македония няма никакво действие на премиера, което би предизвикало разваляне на коалицията:  

"Много пъти Кирил Петков заявяваше, че ако има промяна в позицията, тя ще дойде от решение на Народното събрание. ... Това, което ние искаме да постигнем, е да покажем, че България няма проблем с РСМ. Това не е двустранен проблем, това е проблем с езика на омразата, със зачитане правата на гражданите. Това е един общоевропейски проблем. Основната цел е да направим така, че тези условия да бъдат част от общоевропейската рамка за вдигане на ветото, а не на двустранни отношения между София и Скопие".

Трябва да се постигне съгласие за приемането на Бюджета в неговата цялост, а не на парче, категорично посочи Андрей Гюров.

Като политическа спекулация той определи появили се твърдения, че името му се обсъжда за бъдещ министър на вътрешните работи:

"Засега персонални номинации за заместници на подалите оставки министри не се обсъждат".  

Интервюто на Кети Тренчева с Андрей Гюров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин льо Пен

Крайната десница във Франция е победител на първия тур на изборите

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е на път да стане първа парламентарна сила.  Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280..

публикувано на 01.07.24 в 01:05

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00