Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амазон" обяви, че скоро ще доставя на клиенти в Калифорния пратки с дрон

Представяне на дрона за доставки на "Амазон" "Прайм еър" в Лас Вегас, 5 юни 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От най-голямата компания за онлайн търговия на дребно "Амазон" обявиха , че в "щата на мечтите" Калифорния скоро клиентите ще могат да получават покупките си чрез дрон. Компанията нарича тази услуга “Прайм еър”.

Жителите на  градчето Локфорд, което се намира на около 80 км южно от Сакраменто ще имат достъп до една нова технология. След като клиентът направи поръчка за закупуване на дадена стока, тя се приготвя, поставя се на дрон и доставката отлита към посочения адрес. Дронът се  приземява  в задния двор, оставя пакета и след това излита обратно.

Максималното тегло на пакетите засега не трябва да бъде по-голямо от 5 паунда, което е малко повече от 2 кг.

"Амазон" е една от трите компании, получили сертификат за използване на дронове за доставка и казва, че им е отнело  години за изобретяване, разработване, изпитване и усъвършенстване на тези технологии.

Компанията вече има готовност да започне да изпълнява поръчките в Локфорд с дронове, но изчаква одобрението на регулаторите и разрешение от Федералната авиационна администрация.

Плановете са ако този начин на доставка получи одобрението на клиентите, да бъде разширен  и в други градове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света.  Хизбула обяви,..

публикувано на 08.10.24 в 07:33

ЦИК провежда консултации с политическите сили в НС за съставите на СИК извън страната

Централната избирателна комисия ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за съставите на секционните избирателни комисии извън страната.  В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати. Членовете на секционните избирателни комисии зад граница се назначават от ЦИК по предложение на..

публикувано на 08.10.24 в 07:30

Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

В Плевен се открива  32 -р ото издание на Международния музикален  фестивал Лауреатски дни "Катя Попова".  Тази година музикалното  събитие ще включва 13 концерта с над 600 участници , сред които  43 лауреати от девет държави. Фестивалът ще продължи до 25 октомври , а не както обикновено 5-6 вечери,..

публикувано на 08.10.24 в 06:54

"Туризмът на преживяването е пъзел" - изложение за културен туризъм във Велико Търново

Във Велико Търново започва едно от емблематичните събития за туристическата ни индустрия - 19-ото издание на международното изложение „Културен туризъм“ . Как туризмът да стане индустрия на гостоприемството, какъв е музеят на бъдещето и как киноидустрията променя градовете са трите основни теми за дискусии. На изложението във Велико..

публикувано на 08.10.24 в 06:45

Планова профилактика на предаватели

На 8 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ОРЯХОВО 4 на честота  99.8  MHz и ПАНАГЮРИЩЕ 4 на честота 100.1 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg. Също днес, 8 октомври,..

публикувано на 08.10.24 в 06:00

Лошо време в Италия с проливни дъждове в 13 области

В Италия Гражданска защита предупреди за лошо време с проливни дъждове и силен вятър през нощта и през целия ден на 8 октомври. Обявени са червени, оранжеви и жълти кодове в 13 области. Червен код за Лигурия и Ломбардия, оранжев за 7 области също с хидрогеоложки риск като Тоскана, Емилия-Романя, Венетои др. Жълт е кодът в още редица области като..

публикувано на 08.10.24 в 05:21

Британското правителство забави последния етап от новата цифрова система за гранична проверка

Правителството на Обединеното кралство забави третия и последен етап от новата цифрова система за гранична проверка, която се въвежда, за да се уреди напускането на ЕС и неговия общ пазар от Обединеното кралство след Брекзит, а това предизвика гневната реакция на търговците, които заявиха, че липсвакаквато и да е "ангажираност на министрите с..

публикувано на 08.10.24 в 05:17