Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата критикува жестокостта на Русия в Украйна, но допуска, че войната може да е провокирана

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск отправи нова серия от критики към Русия за действията ѝ в Украйна, като каза, че войниците ѝ са брутални, жестоки и свирепи, като похвали смелите украинци, биещи се за оцеляване, предаде Ройтерс.

Но в текста на разговор с редактори на йезуитски медии миналия месец, публикуван във вторник, той каза, че ситуацията не е чернобяла и че войната "по някакъв начин може би е била провокирана".

Докато осъждаме "свирепите и жестоки руски войски, не трябва да забравяме истинските проблеми, ако искаме да бъдат решени", казал Франциск, посочвайки военната индустрия сред факторите, осигуряващи стимул за войната.

"Истина е, че руснаците си мислеха, че всичко ще свърши за седмица. Но сбъркаха. Те се натъкнаха на смел народ, народ, който се бори за оцеляването си и има история на битки", каза той, според стенограма на разговора, публикуван от йезуитското списание "Чивилта Католика".

"Наистина бих искал да подчертая героизма на украинския народ. Пред нашите очи е ситуация на световна война, глобални интереси, оръжейни продажби, геополитическо завоевание, които правят мъченици героичен народ", каза папата.

Франциск посочи, че няколко месеца преди Владимир Путин да изпрати войските си в Украйна той се е срещнал с държавен глава, който изразил безпокойство, че "НАТО лае на портите на Русия" по начин, който може да доведе до война.

"Ние не виждаме цялата драма зад тази война, която някак си е или провокирана или не е предотвратена", каза папата.

Питайки се реторично дали това не го прави "пропутински" настроен, той си отговаря: "Не, не съм. Би било опростено и грешно да се каже такова нещо".

В коментарите си Франциск отбеляза още "чудовищното" използване на от Русия на чеченски и сирийски наемници в Украйна.

Той каза още, че се надява на среща с руския патриарх Кирил на междурелигиозно събитие в Казахстан през септември. Двамата трябваше да се срещнат в Ерусалим през юни, но това пътуване бе отменено заради войната.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11

Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до Джо Байдън по случай Деня на независимостта на САЩ

Президентът Румен Радев е изпратил поздравителен адрес до американския президент Джо Байдън по случай Деня на независимостта на Съединените щати - 4 юли. В поздравлението си Радев е отбелязал приятелските отношения и стратегическия диалог между България и Съединените щати и значимостта на последователните и целенасочени усилия за по-нататъшно..

публикувано на 04.07.24 в 19:06

Забраниха използването на питейната вода в харманлийското село Бисер

Регионалната здравна инспекция в Хасково забранява използването на питейната вода в харманлийското село Бисер.  Причината е, че в последните проби са установили отклонения в качеството на водата по радиологични показатели.  ВиК-Хасково трябва да организира от утре водоноски за хората в село Бисер.

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и отчетените действителни и недействителни гласове, а също и гласовете "не подкрепям никого"...

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09