Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генчовска: Кирил Петков е поел ангажимент пред ЕК за вдигане на ветото за РСМ до края на юни

| обновено на 15.06.22 в 18:36
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи за вдигане на ветото за Северна Македония до края на месец юни. Това потвърди в отговор на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов външният министър Теодора Генчовска.

Костадинов попита: "Споделил ли е пред вас Вархеи това, че на разговора си с Кирил Петков на 17 февруари, поел пред него ангажимент, че има готовност да вдигне ветото до края на френското председателство, т.е. до края на юни т.г.?".

В отговора си Генчовска заяви:

"На срещата присъстваха почти 7-8 души от екипа на Външно министерство и както винаги на всички срещи се изготвя паметна бележка от тази среща. Тази паметна бележка е открита и потвърждава точно това, което Вие поставихте във Вашия въпрос. Да, точно така". 

Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов коментира, че по отношение на Северна Македония премиерът Кирил Петков е извършил национално предателство:

"Аз ви казвам, че той ще си тръгне като Поп Кръстьо".

От ДПС се заканиха да направят публично достояние паметната бележка с поетия ангажимент на премиера Кирил Петков пред еврокомисаря Вархеи:

Йордан Цонев заяви:

"Какво трябваше да направи министър-председателя? Да започне дебат тука, първо, да променим тука, да намерим консенсус и да тръгнем да решаваме въпроса. Защото с тази позиция - на поемане на ангажименти: "Аз ще ви свърша работа", фактически той бламира българския национален интерес. Бламира и македонския. Защото ние трябваше да убедим българското обществено мнение, че влизането на Македония е съществен въпрос за националната ни сигурност".

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП, който е и бивш външен министър, подчерта, че ако има такава паметна бележка с поет ангажимент, това не може да означава, че това е официална позиция на България:

"Няма нито един официален документ, в който министър-председателят да е поискал някакво решение по въпроса, да се е ангажирал с подпис. И в тези записки има някакви твърдения на еврокомисаря, които може да са част и от преговорната му тактика".

Предисторията: Днес външният министър в оставка беше изслушана от депутатите по искане на ИТН, правителството реши, че предложенията за РСМ ще се обсъждат от външната комисия в Народното събрание

Всяко предложение от европейските ни партньори за Северна Македония, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019 година, ще се обсъжда от Външната комисия в Народното събрание, гласува Министерски съвет.

Решението на правителството дойде в деня, в който искането на "Има такъв народ" за изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска за процеса на присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори, измести дневния ред на Народното събрание и предизвика напрежение в пленарната зала след многократните откази на председателя Никола Минчев да подложи на гласуване провеждане на изслушването на закрито заседание заради документи, съдържащи класифицирана информация.

При изслушването часове на спорове и обвинения предизвика твърдението на Теодора Генчовска, че у нас се провеждала паралелна външна политика по отношение на темата с ветото за еврочленството на Северна Македония:

"Външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. В тази нова рамкова позиция – проект, не фигурира българската позиция по така наречения македонски език. Изискването на Европейски гаранции по отношение изпълнение на договора от 2017-та  става несъстоятелно".

По думите ѝ, докато външното министерство се опитвало да преговаря: "От другаде се създаваше впечатление, че България е готова на отстъпки".

 След това в отговор на въпрос Генчовска посочи, че премиерът Кирил Петков е поел ангажимент пред еврокомисаря Вархеи за вдигане на ветото за РСМ.

По-късно днес стана ясно, че 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са внесли в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21