Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Гарабед Минасян: Мотивите за вота на недоверие са пресилени

"Към края на годината отново може да има нужда от актуализация на Бюджета"

Проф. Гарабед Минасян
Снимка: БГНЕС

"Преценките на вносителите на вота на недоверие са пресилени. Инфлацията е привнесена, тя е причинена от външни условия, а вътрешната инфлация зависи от инфлацията на еврото, която се регулира от ЕЦБ".

Това каза пред БНР проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН в коментар на внесения от ГЕРБ вот на недоверие за "провала на правителството във финансово-икономическата политика".

По думите му България е имала доскоро най-ниското ценово равнище в ЕС - под 50%:

"През последните 2-3 години се засили инфлацията у нас и сега официално от Евростат се оценява, че равнището на цените в България е около 55% от средноевропейското равнище. В това отношение надминахме малко Румъния. Тя има око 53%. Ценовото равнище, което ние имаме, е ненормално ниско за състоянието на икономиката у нас. Равновесното равнище, което трябва да имаме, е някъде около 65%. Това означава, че от 55% трябва да стигнем 65% ценово равнище. При положение, че нашият лев е вързан за еврото, единственият начин това да стане е чрез изпреварваща и по-висока инфлация".

Проф. Минасян посочи, че това е посочено и в доклада на ЕЦБ от 1 юни, свързан с готовността на България за еврозоната:

"Ние задължително трябва да имаме изпреварваща инфлация спрямо еврозоната и това няма как да се избегне".

Макроикономистът коментира внесената в парламента актуализация на Бюджета, като подчерта, че необходимостта от антиинфлационни мерки е отпаднала и е останала само нуждата от антикризисни мерки:

"Разпределението на допълнителни финансови ресурси към определени части от обществото е възможно да доведе до допълнително инфлационно напрежение".

Според него към края на годината отново може да има нужда от актуализация на Бюджета:

"Има всички изгледи това да се наложи".

Интервюто на Людмила Железова с проф. Гарабед Минасян в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Марков

Николай Марков за разговори с ГЕРБ: Ако са предварителни сондажи, за нас няма проблем

Лидерът на партия "Величие" Николай Марков би се отзовал на покана за разговор от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но само за да чуе какво предлага:  "Ако са предварителни сондажи, за нас няма проблем да водим разговор. След като сме поели парламентарна отговорност, ние не сме заключили вратите за всичко, така че ще го изслушаме най-малко"...

публикувано на 12.06.24 в 20:33
Градушката в Арбанаси

Мощна буря с градушка нанесе щети във В. Търново и околните населени места

Мощна буря с градушка падна тази вече след 19:00 часа на Велико Търново и околните населени места. Нанесени са много материални щети. Няма информация за пострадали хора, както и дали има селища с прекъснато електрозахранване.  В село Шереметя на главния път София – Варна градушката е била с големина на орех. С напълно потрошени предни стъкла и щети..

публикувано на 12.06.24 в 20:11

Пороен дъжд и градушка в Ловеч, наводнени са улици, унищожена е реколта

Пороен дъжд и градушка паднаха тази вечер в Ловеч. За 20 минути над града са се излели 25 литра на квадратен метър. Наводнени бяха улици, закъсаха автомобили, унищожена е реколта, има прекъснато електрозахранване. В Ловеч към 19:00 часа се изля проливен дъжд, придружен с градушка с ледени късове по-големи от лешник. Улиците се наводниха, а в..

публикувано на 12.06.24 в 20:06
Снимката е илюстративна.

Двама служители на НСО са пострадали леко при тренировъчни стрелби

Двама служители на  Националната служба за охрана (НСО) са пострадали леко при тренировъчни стрелби на полигон в началото на седмицата. По първоначална информация става въпрос за отклонил се куршум.  От Националната служба за охрана уточняват, че инцидентът с двамата служители е станал на 10 юни (понеделник) по време на практически занятия по..

публикувано на 12.06.24 в 19:54
Зам.- кметът на Столичната община Иван Василев.

Зам.-кметът по финанси предлага бюджетът на София да се актуализира с 5,6 млн. лв.

Заместник-кметът по финанси в София Иван Василев предлага бюджетът на столицата да бъде актуализиран с 5,6 милиона лева, предвидени за градския транспорт: "Допълнителен заем към автотранспорта и електротранспорта, които ще им бъдат необходими, за да освежат подвижния състав.  В момента автобусите са изключително стари, трамваи има много стари...

публикувано на 12.06.24 в 19:23

Ще улесни ли пациенти и лекари системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не са наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето на..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения, с цел да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна. Москва и тази нощ обстрелва интензивно украински енергийни обекти, жилищна и друга инфраструктура.  Украинската армия съобщи, че е поразила три руски ракетни системи земя-въздух в..

публикувано на 12.06.24 в 18:47