Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български възход" ще се явява самостоятелно на предстоящите избори

Стефан Янев: Ходът на Петков с руските дипломати прилича на старт на предизборна кампания

"Това със сигурност не е полезно за България"

Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

"Не знаем какво стои в основата на това решение и какви са следващите ходове, които ще бъдат свързани с това решение. ... Буди съмнение този тип подход анблок към такъв голям брой служители в дипломатическо представителство, което не е типично и безпрецедентно, което говори за някаква друга мотивация. Предполагаемо това е политически мотивирано решение и то от гледна точка на сегашната ситуация, когато правителството е в оставка. Такъв ход по-скоро прилича на първа стъпка на предизборна кампания".

Това заяви пред БНР бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев, лидер на партия "Български възход", в коментар на информацията, че 70 руски дипломати ще бъдат отзовани от България.

"Трябва да се замислим доколко този ход е полезен. Ако той е полезен за Кирил Петков и за неговата предизборна кампания, то той със сигурност не е полезен за България, защото влошаването на политическите отношения, означава и влошаване на икономическите отношения с Русия", коментира още той.  

По думите му е странно, че коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" не са били запознати с това решение:

"Казват, че са научили от медиите. Това се случи странно, подобно на един списък, писан на коляно във влака (има предвид листа, който Станислав Балабанов от ИТН твърди, че премиерът Кирил Петков му е показал във влака за Украйна - б.р). ... и подобен тип говорене. Което означава, че не е взето решение на Министерски съвет, не е ясно точно по какъв начин е протекла информацията".

Стефан Янев обясни, че Народното събрание може на закрито заседание да изслуша службите и тяхната аргументация, за да е ясно дали това решение, обявено от премиера в оставка, е политически мотивирано, или е на базата на данни от службите.

Той изказа съмнение относно аргумента за равнопоставеност на дипломатическия състав на посолствата на България в Русия и на руското у нас, като обясни, че това зависи от "възможностите и желанието на съответната държава":

"Несъстоятелен е този аргумент за равнопоставеност. Руската дипломация е показала в годините, че следва тази практика и ако говорим за равнопоставеност, би трябвало да затворим посолството в Москва. Може би ще се стигне до ситуация, когато посланикът ни ще трябва да работи с един-двама човека". 

"Доказване с документи може да стане само в съда", каза Янев във връзка с показания от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова документ, част от който бе разпространено по-рано като факсимиле от президентския секретар Димитър Стоянов, в което пише, че оръжейна пратка пренасочва крайната си дестинация от Ислямска република Афганистан към Украйна.

Според бившия служебен премиер възниква въпрос дали тези документи не съдържат елементи на служебна и класифицирана информация: 

"След като се показват по медиите, този, който ги показва, трябва да отговори на този въпрос".

По думите на Янев със замесването на името му в този случай се прави несъстоятелно внушение.

Лидерът на партия "Български възход" заяви, че на предстоящите избори ще се явяват самостоятелно, но ако изборите са скоро и не са готови с регистрацията на партията, ще се наложи да използват инструмента на коалиция или комбинация от партии, една от които е мандатоносител.

"Ще търсим диалог с всички в преговори за съвместно управление (в следващ парламент - б.р.). Никого не изключваме, но важното е да е на базата на ясни правила и ясни принципи", уточни Янев.

Интервюто на Даниела Големинова със Стефан Янев и репортаж на Добрина Карамболова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Австрийският президент Александър Ван дер Белен

След изборите в Австрия: Президентът дава време на партиите

Австрийският президент Александър ван дер Белен дава време на партиите, които влизат в новия парламент да потърсят мнозинство преди да възложи съставянето на следващото правителство. "Водещо за мен като президент ще бъде дали следващото австрийско правителство ще се ръководи от основните демократични принципи“, заяви в първа реакция след..

публикувано на 29.09.24 в 22:11

За нови жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан

За нови десетки жертви на израелските бомбардировки съобщават властите в Ливан, цитирани от АФП. Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала 21 души са загинали, а други 47 са били ранени при удари в района на град Балбек, в североизточната част на страната. Малко по-рано бе съобщено за..

публикувано на 29.09.24 в 20:36
Фридрих Мерц

Мерц: Трябва да направим всичко възможно, за да стане продължаването на войната безнадеждно за Русия

Западът не си поставя за цел да победи Русия в конфликта с Украйна. Това заяви кандидатът за канцлер на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц в интервю за германския таблоид "Билд".  Според него Украйна трябва да възстанови суверенитета над територията си, а Русия трябва да престане да я напада.  "Трябва да направим всичко възможно, за да стане..

публикувано на 29.09.24 в 19:58

Украйна потвърди удар във Волгоградска област на Русия

От украинската армия потвърдиха информацията за нанесен удар през изминалата по руски ракетно-артилерийски арсенал край селището Котлубан във Волгоградска област.  "Ден преди удара в арсенала е пристигнал ешелон с ирански ракети. Военният обект е бил плътно прикрит със средства на радиоелектронната борба и противовъздушната отбрана. Впрочем нашите..

публикувано на 29.09.24 в 19:22
Петролни резервоари горят на пристанището в Ходейда, Йемен, архив, 20 юли 2024

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен

Израелската авиация нанесе масирани удари в Йемен. Под ударите на израелските бомбардировачи се оказа пристанището на Червено море Ходейда, което е под контрола на йеменските хути. Според местни източници на агенция Ройтерс са били поразени цистерни с гориво и други обекти. Израелските военни твърдят, че сред мишените са били петролен..

публикувано на 29.09.24 в 19:20
Членове на Партията на свободата на Австрия (FPOe) празнуват, след като са научили, че според първите  прогнозни резултати печелят парламентарните избори в Австрия, 29 септември 2024 г.

Прогнозни резултати: Партията на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия

За първи път крайнодясната популистка "Партия на свободата“ печели парламентарните избори в Австрия. Според първите прогнозни резултати тя получава 29,1% от гласовете. "Народната партия“ на канцлера Карл Нехамер остава втора с 26,3 %. В новия парламент влизат още социалдемократическата партия с малко над 20 на сто от гласовете,..

публикувано на 29.09.24 в 18:52

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният..

публикувано на 29.09.24 в 18:37