Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" потвърди плана си да повиши добивите на петрол с 648 хил. барела на ден през август

Снимка: Алами/Ройтерс

ОПЕК и техните съюзници, известни като групата "ОПЕК +", се договориха на онлайн срещата си в четвъртък да се придържат към плановете си за повишаване на петролното производство с 648 хил. барела на ден през август, но избегнаха дебати относно политиката, която ще провеждат от септември нататък.

Срещата в четвъртък на групата, която включва Саудитска Арабия, Русия и други големи производители на петрол, се проведе дни преди президентът на САЩ Джо Байдън да пътува до Близкия изток, включително до Рияд, където се очаква "да притисне" Саудитското кралство за по-големи петролно добиви.

На предишната си среща на 2-ри юни "ОПЕК +" реши да увеличава производството си с по 648 000 барела на ден през юли и през август, в сравнение с предишния план за увеличение с по 432 000 барела на ден на месец.

На днешната си среща "ОПЕК +" само потвърди увеличението на добива на петрол с 648 000 барела на ден през август, но същевременно отложи за друг път дискусиите за следващия си ход от септември нататък.

С днешното решение, през август ще бъде възстановен добива на петрол в рамките на "ОПЕК +" в размер на 9,7 млн. барела на ден, който беше в сила допреди малко повече от две години - преди началото на коронавирусната пандемия.

Но тъй като повечето членове, освен саудитците и някои техни съседи, не могат да увеличат продукцията, решението и днес е до голяма степен символично. През последните месеци групата добави значително по-малко петрол на пазара от обещаното, полагайки много малки усилия за успокояване на цените на суровия петрол.

Следващата среща на групата "ОПЕК +" е планирана за 3 август, според изявлението след днешното заседание на петролния картел.

След днешното неизненадващо решение на ОПЕК +" фючърсите на петрол Брент се понижават с 15% към 115 долара за барел, а теи на американския лек суров петрол WTI - с 1,6% към 108 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Сега е по-важно как Рияд и Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще разположат оставащия си свободен капацитет, избор, който може да зависи от посещението на президента на САЩ Джо Байдън в кралството следващия месец.

Междувременно Джо Байдън заяви по време на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Мадрид, че ще поиска от петролните производители от Персийския залив да увеличат добивите.

Байдън отбеляза, че по време на посещението му в Саудитска Арабия няма да поиска от Риад "конкретно" да увеличи доставките, а по-скоро ще търси такова общо съгласие в рамките на алианса на страните от Персийския залив. Той каза, че се надява страните от Персийския залив да видят, че е в техен интерес да увеличат производството.

За пореден път той повтори, че "Русия, Русия, Русия" е виновна за покачването на енергийните цени.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обявява официално окончателните резултати от изборите за НС

До края на днешния ден Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за Народно събрание – брой получени гласове и разпределение на мандатите между политическите формации, които ще имат свои представители в новия 50-и парламент. Късно снощи, в законовия срок, ЦИК обяви и финалните резултати от евровота...

публикувано на 13.06.24 в 11:28
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Страните от НАТО затягат мерките срещу руските шпиони

"Приветствам факта, че съюзници намалиха ограниченията си за Украйна да използва оръжията им срещу военни цели в Русия", каза на влизане на заседанието на министрите на отбраната генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг: Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел "Това е агресивна война. Русия нападна..

публикувано на 13.06.24 в 10:59
Олга Кефалояни

Ново приложение помага на туристите в Гърция

Гърция активизира от днес приложението mAIGreece в помощ на пристигащите туристи. Апликацията беше представено от министъра по туризъм Олга Кефалояни, а всеки може да го свали лесно и безплатно от сайта на министерството в Атина. На приложението може да се отправят въпроси писмено и устно на 31 езика, като използва технологията за..

публикувано на 13.06.24 в 10:47

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение "Алея на книгата" гостува в Габрово. То ще бъде открито в 17:30 часа и ще продължи до неделя. Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица "Радецка". Щандовете ще работят до събота от 10 до 19 ч., а в неделя –до 14:00 часа. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители..

публикувано на 13.06.24 в 10:27
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Парламентарни избори в Австрия на 29 септември

Австрийското правителство, наближаващо края на петгодишния си мандат, обяви официално, че следващите парламентарни избори в алпийската република ще се произведат на 29 септември, предаде АП, цитирана от БТА. Новината беше съобщена непосредствено след победата със съвсем малка преднина на крайнодясната Партия на свободата над консервативната..

публикувано на 13.06.24 в 10:26

Да обиколиш Европа с колело

Пътешественикът Панайот Изцакирис реши да осъществи една от мечтите си – да обиколи Европа с колело. "Тръгнах от Залцбург, Австрия. Ще продължа през Словения, Хърватия, Босна, Черна гора, Албания и после до Солун, Гърция", посочи той пред БНР, като разказа, че всеки ден кара по 100-120 км. На места пътешественикът е използвал влак заради лошо..

публикувано на 13.06.24 в 10:21

Евроминистри предлагат забрана на свободното движение на руски дипломати в ЕС

В писмо до върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел 8 външни министри призовават да бъде отнето правото на свободно движение на руски дипломати и членовете на техните семейства в Съюза, пише "Политико". "Тази мярка значително ще намали оперативното пространство за руските агенти", пишат още външните министри, които..

публикувано на 13.06.24 в 10:16