Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит се отразява все по-негативно върху британската търговия с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Данни на „Евростат“ показват, че отрицателният ефект от Брекзит за британската търговия с ЕС се задълбочава, съобщи вестник "Гардиън". 

Марош Шефчович, заместник-председателят на Европейската комисия и главен преговарящ за Брекзит, е цитиран от вестник "Гардиън" да казва, че последните данни сочат, че дори и като се вземе предвид  отражението на пандемията, увеличението на бюрокрацията след приключването на "преходния период" за Брекзит през януари 2021 година сериозно е навредила на търговията със стоки и услуги. Даните показват, че износът на Великобритания към ЕС е намалял с 14% през 2021 година в сравнение с 2020. 

"Един от резултатите от Брекзит бе завръщането на митническата граница между ЕС и Обединеното кралство. Това означава увеличаване на бюрокрацията и бумащината за всеки един продукт, преминаващ на нашите пазари, проверка на хиляди стоки всекидневно", пояснява Шефчович. 

На практика решението на Великобритания да избере твърд Брекзит с напускането на общия пазар доведе до загуба на четири свободи в търговията – на работна ръка, на капитал, на стоки и на услуги. Северна Ирландия е изключение от новите бюрократични мерки заради специалния статут, уреден с Протокола за Северна Ирландия, но митническите проверки за някои стоки от останалата част на Обединеното кралство към провинцията остават в сила, което пък поражда проблеми от друг характер, защото юнионистите твърдят, че тази вътрешна граница откъсва Северна Ирландия от кралството. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Социолози: Брекзит е отворена рана за европейците във Великобритания

Брекзит остава „отворена рана“ за гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, показват резултатите от ново проучване, публикувани във вестник „Гардиън“. „В публичното пространство може да се твърди, че Брекзит е реализиран и Великобритания е..

публикувано на 23.06.22 в 11:57

Шест години от референдума за Брекзит в условията на железопътна стачка

Шестата годишнина от референдума за Брекзит свари Обединеното кралство почти парализирано от най-голямата железопътна стачка за последните 30 години. На 23 юни 2016 г. британците взеха съдбовното решение да напуснат ЕС с 52% "за" и 48%..

публикувано на 23.06.22 в 20:30

Ще анулира ли Лондон част от Протокола за Северна Ирландия, уреждащ търговията след Брекзит

Тази вечер британските депутати ще гласуват проектозакона за даване на правомощия на министрите да анулират части от Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията след Брекзит. Преди гласуването британският външен министър Лиз Тръс каза,..

публикувано на 27.06.22 в 12:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с машините в някои секции

С проблем с една от машините започна изборният ден в Сливен. Във всички останали секции изборният ден е започна безпроблемно, съобщи говорителят на РИК Сливен Галя Хачатурян. В секция в Мездра е възникнал проблем с хеш кода на машината, който е..

публикувано на 09.06.24 в 07:58
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Масовото съзнание понякога търси нетрадиционни и екзотични опции

"Прогнозата става все по-трудна, защото политическият процес предполага сложни избори. В ситуации, в които няма видими отговори, обикновено се получават и изненадващи развития . Масовото съзнание търси понякога нетрадиционни, понякога екзотични..

публикувано на 09.06.24 в 07:44

Първите прогнози за следващия Европарламент се очакват след 21.00 часа българско време

Между 21.00 и 21.45 часа българско време се очакват първите проекции как ще изглежда следващият Европейски парламент в Брюксел. Те ще са на базата на резултатите от приключилия вот в някои от страните членки и на предварителните проучвания в..

публикувано на 09.06.24 в 07:34

Вотът на българите в чужбина

Българите в Белгия ще могат да гласуват в 16 секции, а в Люксембург - в 2. В Белгия е разкрита нова секция в град Генк. В Брюксел те са 6 , от които по две в постоянното ни представителство и в българското посолство. Секционните комисии са..

публикувано на 09.06.24 в 07:26

Товарен кораб е ударен от ракета югоизточно от Йемен

Палестинският президент Махмуд Абас призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради, по думите му: "кървавото клане, извършено от израелските сили" в бежанския лагер, при акцията по спасяване на израелските заложници. Според "Хамас",..

публикувано на 09.06.24 в 07:26

Избори в страната за Народно събрание и за Европейски парламент

Днес, 9-и юни, в страната и чужбина се провеждат избори за български и за европейски парламент. В Пловдив 303 262 ще могат да упражнят вота си днес в извънредните парламентарни избори. С около 9 хиляди по-малко са тези, които имат право да..

публикувано на 09.06.24 в 07:13
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Екзитполът е още една гаранция за достоверността на отчитането на вота

Партньор на БНР в отразяването на изборите 2 в 1 е агенция "Галъп интернешънъл болкан". Директорът ѝ Първан Симеонов сподели за БНР: "Както и в други изборни дни, "Галъп интернешънъл болкан" ще предоставя през целия ден информация за..

публикувано на 09.06.24 в 07:11