Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея се опасява, че САЩ, Южна Корея и Япония планират съюз като НАТО

Хиперзвуковата ракета на КНДР "Хвасон-8"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея разкритикува Съединените щати, Южна Корея и Япония заради договореностите им да укрепят военното сътрудничество помежду си. Според Пхенян това е начин за реализиране на американски план за създаването в региона военен съюз като НАТО. 

"Реалността ясно показва, че истинската цел на разпространявания от Съединените щати слух за "заплаха от Северна Корея" е да предостави извинения за постигането на военно превъзходство над азиатско-тихоокеанския регион", посочил говорител на външното министерство в Пхенян пред държавната информационна агенция.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, държавният глава на Южна Корея Йон Сук-йол и премиерът на Япония Фумио Кишида разговаряха в кулоарите на срещата на върха на НАТО по-рано тази седмица, припомня Ройтерс. Те се договориха да си сътрудничат по-тясно, за да отговорят на заплахата, която представлява Северна Корея. Напредъкът на ядрената и ракетна програма на Пхенян представлява сериозен риск както за Корейския полуостров, така и за Източна Азия и света, смятат тримат лидери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СС на ООН заседава заради Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН ще заседава днес заради Северна Корея. Това става ясно от разпространена  програма на световната организация. Според Ройтерс, която се позовава на служител на американската администрация, се очаква гласуване по проект..

публикувано на 26.05.22 в 10:45
Лидерът на КНДР Ким Чен-ун инспектира аптека в Пхенян, 15 май 2022 г.

Опасения за над един милион болни от Covid-19 в Северна Корея

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун нахока "безотговорните" здравни шефове за реакцията в страната на растящите случаи на коронавирус и нареди на армията да помага при раздаването на лекарства, предаде АФП. Над 1 милион души са болни нещо, което..

публикувано на 16.05.22 в 13:24
Снимката е от предишен ракетен тест на КНДР

Северна Корея направи 14-и тест на балистична ракета тази година

Северна Корея е изстреляла балистична ракета от летище Сунан в Пхенян към морето източно от страната, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. По всичко личи, че става дума за балистична ракета, уточнява агенцията. Според..

публикувано на 04.05.22 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора..

обновено на 30.09.24 в 19:32