Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд решава за мярката на Георги Семерджиев

Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд решава да остави ли за постоянно в ареста Георги Семерджиев - мъжа, който предизвика катастрофата, при която във вторник загинаха две млади жени. Преди заседанието прокуратурата му повдигна още две обвинения, свързани със стари престъпления.

Георги Семерджиев се оплака, че не е добре, че е бил бит и помоли за вода, за да може да продължи да слуша.

Преди това прокуратурата аргументира своето настояване за неговото постоянно задържане, но пък Семерджиев получи възможност да говори пръв, за да отрече, че е участвал в пътнотранспортното произшествие. Обясни, че няколко часа преди инцидента е бил отвлечен е се е събудил на следващия ден в дома си. Заяви, че няма причини да се крие, тъй като не е шофирал, не е извършил престъпление, има законен бизнес.

А на въпрос по повод новоповдигнатите му обвинения, които са свързани с престъпления от 10 юни - шофиране с фалшива книжка и след употреба на наркотици като той е избягал от местопрестъплението, каза, че е избягал, защото се е страхувал, защото го преследвали и имало заплахи за живота му, за което е подавал сигнали в ГДБОП.

Тези нови две обвинения, бяха широко коментирани в публичното пространство с въпроса защо тогава полицаите не са го задържали след като е шофирал с фалшива книжка и след употреба на наркотици. По този повод днес стана ясно, че проверка защо така са се държали униформените, както и изобщо дали е имало полицейски чадър, е започнала прокуратурата. Ето как обясниха какво ще се проверява заместник главните прокурори на София Христо Кръстев и Ивайло Илиев.

"Дали са покровителствали обвиняемия, дали са имали нерегламентирани контакти с него, дали са нарушавали служебните си задължения и са му помагали да избяга от наказателна отговорност, дали са прикривали нарушения и престъпления. Съмнения възникват при тези обстоятелства как лице, което полицията трябва да задържи, им избягва и тъй като се наслагват много съмнителни факти ще бъде проверено наистина поведението на служителите, които са го спрели за проверка".

"Полицейските служители е следвало да задържат за срок от 24 часа лицето доколкото те са били наясно, че той е бил осъждан. В тази хипотеза прокурорът е следвало да прецени дали да го задържи до 72 часа и да внесе искане за постоянната му мярка за неотклонение "задържане под стража". Полицейските служители не са го задържали. Той е избягал от местопроизшествието след което не е намерен. Не знам дали полицията след това го е търсила. Това е също в процес на установяване в проверката дали полицейските служители са го пуснали умишлено или случайно".

Що се отнася до авторството на катастрофата, при която загинаха двете млади жени, от прокуратурата бяха категорични, че именно Георги Семерджиев е извършителят. В автомобила е намерена дясната му маратонка, телефон, ДНК експертиза го свързва с шофирането, а що се отнася до това дали той е ползвал автомобила си, което той отрече в началото на заседанието, полицайката Симона Радева, която беше също напоследък много коментирана, е обяснила пред разследващите, че часове преди катастрофата го е видяла с този автомобил.

Заседанието ще продължи със защитната теза на адвоката и на Георги Семерджиев и съдебното решение.

    


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън зове с писма британците да гласуват за Консервативната партия

Във Великобритания десетки хиляди писма, подписани от бившия премиер Борис Джонсън, ще бъдат изпратени през седмицата до избирателите с призив да гласуват за Консервативната партия, за да предотвратят идването на власт на лейбъристите и да избегнат заплахата, която представлява партията на Найджъл Фарадж „Реформирай Обедиенното кралство“, съобщи..

публикувано на 18.06.24 в 03:55

Европейските лидери не постигнаха консенсус за висшите постове в ЕС

Извънредната среща на европейските лидери, на която се очакваше да бъде постигнат консенсус за висшите постове в ЕС през следващите 5 години, завърши без резултат. "Вървим в правилната посока, но няма споразумение на този етап", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. В края на следващата седмица трябва да се проведе редовен..

публикувано на 18.06.24 в 03:15

Известен британски актьор пострада след падане от театрална сцена

Известният английски актьор сър Иън Маккелън беше откаран в болница, след като падна от сцената в централен лондонски театър. 85-годишната звезда от „Властелинът на пръстените“ е участвал в бойна сцена по време на продукция по първите две части на Шекспировата пиеса „Хенри Четвърти“. Свидетели разказаха за медиите, че той е загубил равновесие на ръба..

публикувано на 18.06.24 в 02:51

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова. От Министерството на регионалното развитие се изразили готовност за реални действия за облекчаване на летния туристически сезон. Стартът на планирания двугодишен основен ремонт на..

публикувано на 17.06.24 в 23:04
Роберта Мецола

Председателката на ЕП Роберта Мецола е внесла кандидатурата си за втори мандат

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола заяви на влизане на срещата на европейските лидери, че е внесла кандидатурата си за втори мандат начело на парламента. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Запитана дали е възможно председателката на Еврокомисията да бъде гласувана още на учредителното му..

публикувано на 17.06.24 в 22:59

Започва ремонт и модернизация на училище "Неофит Рилски" в луковитското село Дерманци

В обединеното училище " Неофит Рилски" в луковитското село  Дерманци започна основен ремонт и модернизация на сградата и учебната база. Средствата в размер на почти 2,5 милиона лева са осигурени по  Националния план за възстановяване и устойчивост. Целта на инвестицията е  модернизация на образователната среда и осигуряване на условия за..

публикувано на 17.06.24 в 22:43

В област Монтана откриха жътвената кампания с ритуал по стар български обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - в ъв Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Старт на жътвената кампания в Монтанско Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази..

публикувано на 17.06.24 в 22:13