Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Желязков: Поставихме основите на новия национален отбор

Николай Желязков говори пред медиите.
Снимка: БГНЕС

Основите за нов и силен български национален отбор по волейбол вече са поставени, сигурен е националният селекционер Николай Желязков в интервю за официалния уебсайт на БФ Волейбол. Той е категоричен, че младият състав вече е доказал, че може да играе наравно със силните, а на световното първенство ще трябва да покаже, че може и да ги побеждава.

- Изпълнихте мисията да останете в Лигата на нациите. Как ще оцените представянето на отбора?

- Като добро. С този млад състав запазихме правото си на участие в най-престижния турнир в момента. Най-много ме радва фактът, че през целия турнир нашият тим играеше по-добре. Имаше развитие. Израствахме като игра, поведение, отдаденост. Няма как да не се радвам и да не се зареждам с позитивна енергия. Разбира се, можеше да постигнем и повече. Бяхме близо до други победи, но това вече е минало и аз гледам реално на нещата. Те са, че представянето ни в Лигата на нациите е позитивно.

- Имаше ли моменти на напрежение през тези два месеца?

- Няма как без напрежение на най-високото ниво. Най-вече то беше дали ще успеем да покажем най-доброто от себе си. В никакъв случай не е имало паника и страх, че може да изпаднем. Момчетата се справиха с всички трудности. В нашия тим изгряха нови звезди. И затова определям само като положително участието ни. Българската федерация по волейбол по никакъв начин не ни е притискала, а напротив - предостави най-добрите условия за работа. Даде на мен и екипа ми пълна свобода да работа и мога само да кажа едно голямо благодаря!

- От кои волейболисти сте най-доволен?

- В колективен спорт е трудно да отличиш единици. Всеки има принос за успеха ни. Дори тези, които са играли по-малко. Всички се влагаха по най-добрия начин в тренировъчния процес и имат заслуга за играта ни. Много от младите се представиха страхотно. Нямам забележки към нито един. Адмирации и за отбора, и за екипа.

- Александър Николов направи трансфер в италианския шампион Лубе след края на Лигата на нациите. Ще успее ли там? Това ли е новата голяма звезда на България?

- Алекс е изключителен талант. На неговата възраст той е от калибъра на Матей Казийски. Освен всичко, което виждате в игра, момчето е сериозно до безкрай. Съсредоточен е в целите си. Аз нямам съмнение, че ще успее в Лубе. И не само ще е титуляр в италианския отбор. Единствено му пожелавам да е жив и здрав. Очаква го бляскаво бъдеще. Нека е все така устремен към това, което иска.

- Колко важно е за българския волейбол, че двата ни национални отбора остават в Лигата на нациите?

- Тук искам да поздравя и женския национален отбор с целия треньорски екип. Лигата на нациите е най-високото ниво на волейбола. Тя ще позволи и на двата ни отбора да развиваме младите на най-високо ниво. Сега запазихме позициите си, догодина трябва да надградим. Тогава момчетата и момичетата ще имат повече опит.

- Може ли да се каже, че основите на новия ни отбор са поставени?

- Абсолютно да! Правилното решение беше да се подмлади състава. Досега практиката да кърпим оголени места за всяко състезание доведе до низходящо представяне. Ако искаме да имаме отбор зад хоризонта, това е начинът. Поех риска и той се оправдава. Вярвам, че във времето ще се отплати.

- Играхме без Цветан Соколов и Тодор Скримов. Ще бъдат ли готови за световното първенство?

- Разговарях днес и с двамата, а и с Алекс Грозданов. Добре са и тренират здраво. Живот и здраве ще бъдат на линия за лагера, който започва на 21 юли. Ще бъдем в пълен състав и напълно подготвени.

- Какво очаквате да направи България на световното?

- Първата цел е да излезем от групата. После имаме шансове за Топ 8. Ще се борим и смятам, че можем да го постигнем. В Лигата на нациите показахме, че имаме шансове срещу големите отбори. Сега е моментът да надградим и да започнем да ги побеждаваме.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 пилоти ще участват в първото състезание по офроуд в Северозападна България

Състезание по траялен офроуд ще се проведе следващата събота и неделя, 5 и 6 октомври, в монтанското село Мърчево. Проявата се организира за първи път на това място. 30 пилоти от цялата страна, и екипаж от Гърция, са заявили участие в проявата.  Състезанието е част от организацията за провеждане на европейско първенство по траялен офроуд в България..

публикувано на 02.10.24 в 13:46
Илия Груев-младши

Националът Груев с контузия в Англия

Футболистът на Лийдс Илия Груев получи контузия в коляното и бе сменен още в 19-ата минута по време на гостуването на Норич (1:1) в осмия кръг на Чемпиъншип. Българинът получи медицинска помощ на терена, но не успя да продължи участието си в мача. Подробности за състоянието засега не се съобщават. Груев е сред избраниците на националния селекционер..

публикувано на 02.10.24 в 06:19
Борусия вкара 7 гола на Селтик.

Гръмки победи за Дортмунд, Барселона, Сити, Интер и Брест в ШЛ

Борусия (Дортмунд) постигна гръмка победа със 7:1 над шотландския първенец Селтик (Глазгоу) и вече има 6 точки, както и най-добра голова разлика 10:1 след първите девет мача от втория кръг на Шампионската лига. Хеттрик за жълто-черните от Дортмунд постигна Карим Адейеми, а два гола добави лятното попълнение Серху Гираси. По веднъж се разписаха Емре Джан..

публикувано на 02.10.24 в 06:13
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00