Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват летните музикални фестивали в Австрия

Кулминация в културния афиш на Австрия за месеците юли и август традиционно са летните музикални фестивали. Многобройни, предлагащи жанрово разнообразие, те се организират както в градове с древна и богата култура и история, така и на открити сцени, разположени сред впечатляващи природни забележителности.

Водещ форум е прочутият в цял свят летен музикален фестивал в Залцбург. Тази година той ще се проведе от 18 юли до 31 август, а програмният афиш включва общо 174 престижни прояви, в рамките на 45 дни, на 17 различни сценични локации. Известният, световно признат български писател Илия Троянов е поканен от ръководството на фестивала в Залцбург като специален гост на откриването на събитието. Той ще  произнесе традиционната официална реч по време на церемонията в залата на Felsenreitschule, която ще се състои на 26 юли в присъствието на австрийския президент Александър Ван дер Белен и официални гости  от сферата на политиката, бизнеса и изкуството. Интендантът на фестивала Маркус Хинтерхойзер обяви заглавието на речта на Илия Троянов: „Der Ton des Krieges und die Tonarten des Friedens“, в превод „Тонът на войната и тоновете на мира“.  Поканата към Илия Троянов е изключително престижна и категорично признание за неговия авторитет като личност и  автор, чието литературно творчество е преведено на 30 езика в целия свят. В списъка на големи личности, които през годините са произнасяли официална реч при откриване на фестивала в Залцбург, се срещат имената на Питър Селърс, Даниел Баренбойм,  Ищван Сабо, Николаус Арнонкур, Вацлав Хавел и др.  

Сред съзвездието от изпълнители, които участват в музикалната програма на фестивала в Залцбург  през 2022 г., е известното сопрано Асмик Григорян. Тя ще се превъплъти в трите главни женски роли от триптиха на Пучини – “Джани Скики“, “Мантията “ и “Сестра Анджелика“, под диригентството на Франц Велсер Мьост, като спектакълът на 13 август ще бъде директно излъчван от австрийската обществена телевизия ORF2.Италианската прима Чечилия Бартоли е звезда в постановката на „Севилският бръснар“ от Росини под режисурата на Роландо Вийасон. Сред водещите изпълнители в операта „Аида“ от  Джузепе Верди са Анита Рачвелишвили, Пьотр Бечала и Ервин Шрот, а имената на Людовик Тезие и Лизет Оропеза се открояват в концертното изпълнение  на „Лучия ди Ламермур“ от Доницети.

За 76-и път през 2022 г. в Австрия ще се проведе фестивалът в Брегенц. На плаващата сцена под открито небе в красивото езеро Бодензее  от 20 юли до 21 август ще бъдат представени 25 спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, която е нова продукция за фестивала. На пулта ще застане известният диригент  Енрике Мацола, а режисъор е Андреас Хомоки. Австрийската национална телевизия ORF2 ще предава директно  на 22 юли  един от спектаклите на този фестивал.

Сред елитните музикални форуми в Австрия е фестивалът в Графенег, област Нидеростерайх, основан и ръководен от големия пианист Руфолф Бухбиндер.  През 2022 г. това събитие ще се проведе за 16-и път от 13 август до 4 септември.  Откриването на фестивала ще представи концертно изпълнение на операта  “Фиделио“ от Бетовен с участието на  един от най- известните  тенори – Йонас Кауфман. Акценти в програмния афиш на фестивала в Графенег са и концерти с участието на звездни  инструменталисти, сред които пианистката Елен Гримо, цигуларката Патриция Копачинская, виолончелиста Готие Капюсон. На фестивала ще гостува и Лондонският  симфоничен оркестър с диригент Сър Саймън Ратъл, а на 2 септември Джойс ди  Донато  ще представи  изпълнения от своя нов албум „Райска градина“, съвместно с ансамбъл  “Il pomo d’oro“  с концертмайстор Зефира Вълова.

Сред утвърдените летни фестивали в Австрия е и основаният през 1996 г. оперен фестивал „Steinbruch Sankt  Margareten“ в областта Бургенланд. Впечатляващата сцена на открито е с размери 7000 м2  и е разположена сред живописни природни кулиси. На принципа stagione от 13 юли до 14 август 2022 г. ще бъдат представени  20 спектакъла на операта  „Набуко“ от Джузепе Верди. Постановката е дело на родения в  Мексико режисьор Франциско  Негрин, а сценографията – на Танасис Демирис, известен архитект и създател на Flux Office творчески пространства за произведения в областта на  театъра, операта, танца и киното. Премиерата на „Набуко“ на 13 юли ще бъде също директно излъчвана в ефира на Австрийската държавна телевизия ORF 3. По този начин австрийската обществена медия отново затвърждава своята роля като медиен  партньор на музикалните фестивали в страната, както и своята линия на културна политика и  съществен принос към каузата за популяризиране на класическата музика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14

Ю. Пискулийска: Не трябва да забравяме хората, които са си отишли, а са оставили след себе си много топлина

„Поезията на Юлиана Ликова е поезия със символи, кратка, но пълна е оптимизъм и позитивни неща“. Стихове от книгата й "Ще се върнем към водата" и от "Твоята книжка за отскок" в ефира на предаването "Рано в неделя" чете Юлия Пискулийска, за да почете паметта на своята приятелка и колежка. За творчеството на Ликова Боян Ангелов..

публикувано на 30.06.24 в 05:00

За трето поредно лято Боровец ще е домакин на Международния фестивал "Д-р Емил Илиев"

За трето поредно лято в началото на август в Боровец ще се свири джаз. Международният фестивал "Д-р Емил Илиев" е подготвил  много изненади за любителите на тази музика, а Биг бендът на Българското национално радио ще открие феста. Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец Седем..

публикувано на 28.06.24 в 16:23

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев започва "Фестивал на сръчните ръце" в село Бусинци

С прожекция на филма "Грънци" на Николай Волев и със светлинно шоу ще започне второто издание на "Фестивала на сръчните ръце" в Бусинци. Той се провежда на 28, 29 и 30 юни. Организатор на тридневното събитие е Стефка Бонева, създател на "Бусинската сръчкотилница".  “Нашият фестивал ще съчетае много интересни занаяти, демонстрации и..

публикувано на 28.06.24 в 15:49