Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: България потвърждава категорично подкрепата си за европейския път на Черна гора

| обновено на 11.07.22 в 18:14
Румен Радев и Мило Джуканович
Снимка: press@president.bg

България подкрепя категорично евроинтеграцията на Черна гора, заяви президентът Румен Радев в Подгорица и предложи експертна помощ за процеса на присъединяване на тази бивша югославска република.

След среща с черногорския си колега Мило Джуканович в историческата столица Цетине, Радев заяви: 

"Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз. Ще очакваме в скоро време да приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Ние се надяваме, че пътят към реформи ще бъде ускорен, така че заедно да отбележим окончателния успех на Черна гора по пътя на присъединяване към Европейския съюз".

Високата подкрепа на черногорските граждани за членството на страната им в ЕС е най-сигурният гарант за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на евроинтеграцията, подчерта още Радев и посочи:

"България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси  не само в процеса на присъединяване, но и след това".

Румен Радев и Мило Джуканович

България и Черна гора имат общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която няма алтернатива и е ключов фактор за сигурността на региона. София подкрепа европейския път на Подгорица, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Мило Джуканович, и отчете, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз:

"Ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство".

Президентът на Черна гора Мило Джуканович благодари на България за последователната подкрепа. Според него, определени политически центрове в Европа нямат достатъчно ясна преценка за необходимостта от европейска интеграция на Западните Балкани:

"Смятаме, че най-добрата инвестиция на Европейския съюз в мира и стабилността на Европа, е интегрирането на Западните Балкани. Затова е много важно нашите съседи, които познават по-добре историята на региона и дефицитите тук, да представят тази тема по правилен начин пред Европа, да държат тази тема като дежурна с ясното съзнание, че няма вакуум в геополитиката".

Във времена на кризи, шоково повишение на цените на енергоносителите и растяща инфлация, е необходимо активно регионално сътрудничество, подчерта Румен Радев:

"От ключово значение е нашите страни да повдигат фокуса на Европейския съюз и на НАТО към нашия регион, да имаме проактивна политика, която да прави всичко възможно да предотвратява вторичния трус от тези глобални кризи върху нашия регион. Що се касае до енергийната свързаност, при моето предишно посещение обсъждахме перспективата за високоволтов кабел между Италия и Черна гора. Този проект е факт. Въпросът е как ние да градим и енергийна свързаност, така, че България, която в момента изнася ежедневно около 2000 мегавата електроенергия, да може да има най-добрите условия и за нашата страна, и за целия регион, да достига до тук".

Двамата президенти отчетоха необходимостта от развитие на икономическите връзки между София и Подгорица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидия Петкова

Двама нови зам.-кметове в Плевен

Община Плевен има двама нови заместник-кметове. Те са с ресори "Териториално развитие" и "Обществен ред и сигурност". Дългогодишният управител на ВИК инж. Митко Спасов ще отговаря за териториалното развитие. За свой първи приоритет в работата си инж. Спасов определя решаването на проблема с питейната вода и водоснабдяването в Плевен. За да..

публикувано на 11.06.24 в 13:28
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Резултатите са разочароващи, значително под очакваните

И едно от лицата на Солидарна България Ваня Григорова направи своя анализ на ситуацията след  изборите във Facebook. За мен резултатите са разочароващи, значително под очакваните, заяви тя. Григорова благодари на коалиционните партньори и на хората, които са ѝ се доверили. "Благодарна съм на коалиционните партньори и на хората,..

публикувано на 11.06.24 в 13:23
Председателката на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията - София, 31 октомври 2023

Габриел Вълков: Корнелия Нинова вече е в историята! Трябва да започне разговор кой ще е следващият председател

"Корнелия Нинова вече е в историята. Трябва да започне разговор кой ще е следващият председател". Това заяви пред БНР Габриел Вълков, председател на младежкото обединение в БСП. Младите социалисти вчера  поискаха оставката на лидера на Столетницата. "Необходими са големи реформи и промени. БСП падна с 30% надолу на тези избори...

публикувано на 11.06.24 в 13:01
Калоян Янков

Калоян Янков: Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер на "Да, България"

Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер . Това заяви пред БНР Калоян Янков от клуб "9-и декември" в "Да, България", бивш депутат от "Демократична България" (ДБ). И подчерта: "Христо е един от бащите и идейните вдъхновители на "Да, България", заедно с доц. Кристиан Таков и Мануела Малеева. Ролята му, особено в началните година на нашата партия, е..

публикувано на 11.06.24 в 13:01

Български принос в новите органи на местната власт в Кипър

Български принос ще има в новите органи на местната власт в Кипър. На официални церемонии днес бяха обявени всички избрани на проведения на острова в неделя двоен вот - за Европейски парламент и за местно самоуправление. Кипърци, български възпитаници, и българи спечелиха мандати в първите управи, които започват изпълнението на влизащата в..

публикувано на 11.06.24 в 12:49
резидентът Радев дава изявление в президентския дворец в Рига, 11 юни 2024 г.

Румен Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна

Държавни ръководители на 8 страни на НАТО от Централна и Източна Европа и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обсъждат в Рига напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на..

публикувано на 11.06.24 в 12:35
Кирил Петков гласува в 133 СУ

Ръководството на ПП се събира, анализира резултатите от изборите

Ръководството на ПП се събира, за да направи анализ на ситуацията след официалното обявяване на резултатите от проведените в неделя избори за ЕП и НС. Това става ясно от пост на Кирил Петков във Facebook. "Днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина. Три неща са ясни: ще бъдем силна и градивна опозиция, ще сме най-твърдите..

публикувано на 11.06.24 в 12:30