Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо плащането на битови сметки с ваучери си остава само обещание?

Намерението да се улеснят работещите се натъква на редица административни препятствия

Снимка: БГНЕС

Плащането на битови сметки с ваучери за храна се оказва невъзможно и след актуализацията на държавния бюджет от 1 юли. Целта беше хората, които получават такива ваучери, да могат да плащат с тях и комуналните си разходи. Това обаче не се случва. Причината: административни пречки и необходимост от законово доуточняване на регламента.

От 1 април таванът на ваучерите за храна беше повишен от 80 на 200 лева месечно. Купоните вече могат да се използват освен за покупка на хранителни продукти в магазини и в ресторанти, още и за плащане на битови сметки за ток, парно, природен газ и вода и за културни мероприятия. От 1 юли с актуализацията на бюджета беше дадена и допълнителна възможност ваучерите да се ползват и за туристически услуги.  

Потребителите биха се възползвали от предоставената им възможност, но все още нормативната уредба не работи достатъчно добре, показва анкета на "Хоризонт".

"Ако това стане, ще бъде супер. Аз толкова не мога да изхарча за храна, колкото ми дават."

За да се приемат ваучери при плащане на сметките за електроенергия, би трябвало да има договор между издателя на купоните и всяко комунално дружество, което да има възможност да приема ваучерите в собствени касови салони. "ЧЕЗ - Електрохолд" - Продажби не разполага със собствени касови салони и поради тази причина няма сключени директни договори с издателите на ваучери. Това отговориха на запитване на "Хоризонт" от пресцентъра на дружеството. Подобен беше и отговорът при наша проверка в EVN -България, с уточнението, че се водят разговори да се намери начин ваучери да се използват и за плащането на сметките за ток.  

EVNняма собствени касови салони и това в случая е въпрос на договорка между "Български пощи" и другите доставчици, уточнява Петър Костадинов от дружеството, което обслужва Югоизточна България.

Предмет на разговори са и възможностите за дигитализация на ваучерите, така че да се покриват и онлайн плащания.  

Снимка: БГНЕС

Проверката на БНР продължи със запитване до „Софийска вода“ – дружеството разполага с касови салони за плащане, но на този етап хората не могат да си плащат сметките към тях с купоните, тъй като дружеството няма сключен договор с оператор на ваучерите.

"Не виждаме смисъл да имаме такива. При нас плащането в брой по  нашите каси е изключително малко и намалява все повече и повече. От началото на годината сме пуснали два онлайн канала за плащане и виждаме, че клиентите доста добре ги приемат, увеличават се плащанията по тях", коментира търговският директор Борислав Георгиев. Според него ваучерите имат съвсем друга функция, "а именно социална". Той посочва още, че ваучерът като ценна книга за разплащане не е достатъчно осигурена срещу фалшификации.

Столичната "Топлофикация" проверява всички правни възможности за заплащане с ваучери. В тази връзка се работи до началото на отоплителния сезон да предложи на своите клиенти удобен механизъм за плащане, който да удовлетворява всички заинтересовани страни.  

За да стане възможно плащането на битовите сметки с купоните за храна, операторите на ваучерите трябва да имат сключен договор с доставчиците на съответните услуги, потвърди секретарят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Таня Обущарова.

"Това зависи от всеки един индивидуален оператор. В момента има 13 лицензирани на пазара. Зависи от доставчиците на тези услуги – дали те имат желание да приемат ваучери за храна."

Снимка: БГНЕС

Обущарова акцентира върху сключването на договори с посредниците, които улесняват плащането на сметките.

"Но от Министерството на финансите ни казаха, че това законово не е възможно."

Пречката идва от споменаването само на доставчиците на комунални услуги в Закона за бюджета от април.

Водени са разговори с различни доставчици в цялата страна: 

"Част от тях нямат желание да приемат ваучери, тъй като това би затруднило много техния вътрешен процес на обработване на плащанията."

Операторите на ваучери за храна все още търсят решение на проблема, но за целта е нужна законодателна или регулаторна промяна.

Предстои уточняването и на механизма за сключване на договори с доставчиците на туристическите услуги.

Междувременно стана ясно, че в Асоциацията на операторите на ваучерите постъпват многобройни сигнали и жалби от работещи, разочаровани, че не получават от работодателите си ваучери за храна в размер на 200 лева. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че тази сума е посочен в закона таван, но че това не са средства, които работодателите са задължени да предоставят, нито пък че става въпрос за пари на държавата. Всеки работодател, според възможностите си, преценява дали и каква сума за ваучери за храна може да даде на служителите си.

"Това няма задължителна сила, никой не обещава и не гарантира през закона 200 лева ваучери на всеки работник."

Обещанията на политиците останаха обещания, изтъква Димитров за плащането на комунални сметки с ваучери.

Над половин милион българи получават ваучери за храна. 

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50