Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взорът ни към Вселената се разшири

Ново "око" към Космоса: Светът видя първите снимки на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб"

Вече виждаме светлинни следи от галактики, съществували преди 13 милиарда години

Снимка, предоставена от НАСА, показва ръба на млад, звездообразуващ регион, наречен NGC 3324, заснет в инфрачервена светлина от телескопа "Джеймс Уеб" - 12 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взорът ни към Вселената се разшири, след като светът видя първата снимка на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб".  Изображенията от него предлагат най-дълбокия поглед към Космоса досега, а на първото от тях виждаме светлинни следи от галактики, съществували преди 13 милиарда години. 

Първите цветни кадри от най-мощния телескоп, изстрелван в Космоса, показват най-древните галактики, формирали се малко след Големия взрив преди повече от 13 милиарда години.

Изображението е изпъстрено със стотици точици, черти, спирали в бяло, жълто, оранжево и червено, но всъщност представлява само една "прашинка" от вселената, обясни Бил Нелсън от НАСА.

"Светлината се движи с около 300 хиляди километра в секунда и светлината, която виждате като една от тези прашинки, е пътувала над 13 милиарда години."

Снимката беше представена и на събитие в Белия дом в присъствието на удивения американски президент Джо Байдън.

Телескопът Джеймс Уеб е революционен апарат, разполага с изключително голямо огледало, състоящо се от 18 метални фрагмента, покрити със злато, които улавят обекти на огромно разстояние. Освен това телескопът засича обекти в инфрачервения спектър и това го прави над 100 пъти по-чувствителен от предшественика му "Хъбъл", пояснява Амбър Строн:

"Инфрачервената светлина минава през облаци и прах и по този начин с телескопа Джеймс Уеб виждаме през облаци и газове как се раждат звезди и нови планети."

Инструментите на телескопа му позволят да търси и следи от поддържащи живот атмосфери около десетки новооткрити планети, както и да наблюдава в детайли светове като Марс и ледената луна на Сатурн - Титан.

В близките дни ще бъдат публикувани още уникални снимки на "Джеймс Уеб", а учените се надяват с тяхна помощ да разкриват тайните на Вселената ни. 

Група от пет галактики, заснета от Джеймс Уеб -тази огромна мозайка е най-голямото изображение на телескопа до момента, съдържа над 150 милиона пиксела и е изградена от почти 1000 отделни файла с изображения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глобалното затопляне и сушата могат да превърнат кафето в луксозна стока

Глобалното затопляне и сушата могат да засегнат толкова силно кафеените плантации и производството на кафе, че то да се превърне в луксозна стока, която не всеки ще може да си позволи. Това прогнозира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. Най-широко разпространените и предпочитани сортове като..

публикувано на 05.10.24 в 15:42

Решението за разкриване на частна болница в село Казичене е пред финализиране

Процедурата, чрез която здравното министерство трябва да одобри или откаже разкриването на частна болница с над 500 легла в софийското село Казичене, е пред финализиране.  В информация, изпратена от министерството до БНР, се посочва, че предстои агенция "Медицински надзор" да представи извършена комплексна оценка по проекта на компанията "Търговска..

публикувано на 05.10.24 в 15:40

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Южните предградия на Бейрут бяха подложени на израелски въздушни удари и през последната нощ. Израелските въоръжени сили провеждат операции срещу оръжейни складове в различни райони в Южен Ливан. Войниците..

публикувано на 05.10.24 в 15:17
Джейхан Ибрямов

СГС заседава по искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд заседава по искането за градската прокуратура за налагане на мярка за неотклонение на депутата Джейхан Ибрямов. Делото се гледа при закрити врата, заради използването на специални   разузнавателни средства. Прокуратурата внася искане за постоянния арест на Джейхан Ибрямов Джейхан Ибрямов беше арестуван в сряда..

публикувано на 05.10.24 в 15:13

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на ръководството на Пазарджишкия театър по повод информацията за връзката на театъра с Петко Писков, посочен..

публикувано на 05.10.24 в 15:12

"Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на Никозия

За 20-и път "Марш на розовите фигури" ще премине днес в центъра на кипърската столица Никозия. Най-голямото събитие за подкрепа на пациенти в Кипър, в което се включват стотици жители на острова, се провежда под егидата и с участието на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду. Шествието тази година е посветено на жените с метастатичен рак на..

публикувано на 05.10.24 в 14:41

Втори осъден по делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров

Има втори осъден по делото за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров, пише одринският новинарски сайт batiekspres.com. Мустафа Е. получи 12 години затвор за опит за убийство и 6 месеца за увреждане на..

публикувано на 05.10.24 в 13:51