Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компютърна експертиза показала, че снимките на Борисов с кюлчета и пари са манипулирани

Томаш Здеховски
Снимка: Европейски парламент

Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани. Това оповести председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той поясни, че информацията е предоставена от българската прокуратурата. В нея се казва, че не може да се установи дали парите и кюлчетата на снимките и видеото са автентични:

"Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани.  Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите".

По-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви:

"Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговията на дребно е вторият най-голям работодател у нас

Търговията на дребно е вторият най-голям работодател у нас и влиза в топ 3 на секторите, които имат най-много свободни позиции за работа в момента. Секторът е създал 8% от брутния вътрешен продукт през миналата година по данните на националната статистика, а компаниите са сред най-големите данъкоплатци у нас. Това каза изпълнителният директор на..

публикувано на 17.10.24 в 17:09

Започва изграждането на нов спешен център в Бобов дол

Започва изграждането на нов спешен център в Бобов дол, което беше отлагано повече от 10 години, казаха от общинската управа в миньорския град. Финансирането изцяло се поема от Министерството на здравеопазването. Преди повече от 10 години Общината определи терен от 2 декара, върху който да се изгради спешен център - особено след като през..

публикувано на 17.10.24 в 16:59
Снимката е илюстративна, архив.

РИК - Велико Търново подаде сигнал в Прокуратурата за изборно нарушение

Районната избирателна комисия във Велико Търново подаде сигнал в Прокуратурата за изборно нарушение. Вече започнаха присъствените обучения на изборните състави в 10-е общини в областта. За обучението всеки от 3062-ата членове на секционните комисии в региона ще получи по 20 лева. Продължават и смените по искане на политическите формации...

публикувано на 17.10.24 в 16:43
Яхия Синуар

Израел смята, че може да е ликвидирал лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Израелската армия проверява възможността при атака да е бил ликвидиран новия лидер на терористичната групировка "Хамас" Яхия Синуар, съобщава Ройтерс. След операция в Ивицата Газа, която според израелските военни е била насочена към трима екстремисти, към този момент самоличността на терористите не може да бъде потвърдена, се казва в..

публикувано на 17.10.24 в 16:33
МБАЛ

Областната болница в Габрово ще има летище за медицински хеликоптер

На територията на областната болница в Габрово "Д-р Тота Венкова" ще бъде изградено вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух. Процедурата по съгласуване на проекта предстои. Габровската областна болница е едно лечебните заведения в страната, които ще разполагат с вертолетно летище за обслужване на полети за нуждите на системата за..

публикувано на 17.10.24 в 16:32

Кръгла маса, посветена на българите, живеещи извън страната

"В България не правим достатъчно за българите извън страната ни". Това каза пред репортери, преди да се включи в кръгла маса "Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването", на която домакин е Кюстендил, вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя отново повтори, че президентството не прави разлика между българите, която..

публикувано на 17.10.24 в 16:30

Заможни млади хора също стават жертва на трафик

Заможни млади хора също стават жертва на трафик на хора. Това отчетоха от Националната комисия за борба с трафика на хора. В навечерието на Европейския ден за борба с трафика на хора от Комисията казаха, че и все повече мъже стават жертва на трафик.  Според психолога от Комисията за борба с трафика Антоанета Димитрова не само хората от уязвимите групи,..

публикувано на 17.10.24 в 16:28