Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави окончателно в ареста Георги Семерджиев

Софийският апелативен съд взе решението си в негово отсъствие

| обновено на 14.07.22 в 19:05
Снимка: БГНЕС

35-годишният Георги Семерджиев, причинил тежката катастрофа на 5 юли вечерта в София, при която загинаха две млади жени, остава в ареста. Решението на Софийския апелативен съд е окончателно и беше взето в отсъствието на самия Семерджиев. Чрез адвоката си той е поискал да не присъства в съдебната зала заради здравословни проблеми.

Адвокатът му Мирослав Христов обясни:

"Всеки ден го изследват и психолози, и психиатри. не се чувства психически добре, затова е подал и молба да не се явява лично. Той изцяло отрича да е бил на мястото на извършване на деянието, дори пред мен".

Според апелативните съдии обаче има достатъчно данни, че именно Семерджиев  - след като е карал с превишена скорост и е минал на червен светофар - е причинил смъртта на 26-годишната Христина Дилева и на 21-годишната Хариет Стефанович. "Предвид фактите по случая и характеристиката на лицето, е нaлице и опасността той да се укрие и да извърши друго престъпление, ако мярката му бъде променена в по-лека“, мотивира съдът постоянното му задържане

Освен за причиняване на смърт на повече от едно лице, 35-годишният мъж има и обвинения за шофиране след употреба на наркотици, с фалшива шофьорска книжка и регистрационна табела, както и за притежание на амфетамини. 

По здравословни причини Семерджиев поиска делото да се гледа в негово отсъствие. Още в събота - по време на заседанието на първоинстанционния съд, той заяви, че не се чувства добре и се оплака, че бил бит при ареста си.

Апелативните съдии изцяло потвърдиха мотивите на СГС, с които той беше задържан по основното си обвинение - причиняване на смърт на повече от един човек -  след шофиране с висока скорост, пренебрегвайки червения светофар, напускайки местопроизшествието и използвайки фалшива книжка. 

За швейцарската книжка, както и за шофиране след употреба на наркотици Семерджиев получи отделни обвинения. Днес стана ясно, че към поредицата са добавени още две -  за шофиране с фалшив регистрационен номер и за намерено количество наркотик в колата, с която бяха убити младите жени. И към този момент разследващите все още не разполагат с резултатите от токсикологичната експертиза, която трябва да установи наличието на алкохол и наркотици в кръвта на Георги Семерджиев.

И този съдебен състав констатира, че доказателствата, че именно 35-годишният мъж е бил зад волана, са косвени, но анализирани в тяхната последователност водят именно към Семерджиев.

И от определението на този състав стана ясно, че полицейската служителка Симона Радева - по собствените ѝ свидетелства, е помогнала на Семерджиев да стигне по стълба до апартамента, в който живее, тъй като ключовете му са били изхвърчали при силния удар и разцепването на автомобила му.

След заседанието адвокатът на Семерджиев коментира свидетелските показания, че не е бил сам в колата:
"Установено е безспорно към момента, че абсолютно сам е бил в автомобила. Не е имало други лица. Има такива свидетели на място, които са били в съответния търговски център. Те са били очевидци на място и тъй като единият от труповете е силно разчленен при вида на това обстоятелство две други жени свидетелки се разтичали и затова първоначално са заблудени, че имало и други хора в автомобила, които са избягали. Видно от камерите, отвсякъде снети, няма други такива".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН (отляво надясно) дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Срещата с "Има такъв народ" премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики в нашата управленска програма, заяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС след срещата с ИТН.  Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики, заяви Сачева. Тя посочи, че разговори по състав и структура на правителство не са..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Карел Крал от "Електрохолд" обясни, че в момента българските цени на..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мегаделото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38