Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се охраняват политиците по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изстрел в целта, след което всичко приключва. Работата на охранителите на световните лидери и ВИП личности започва отзад напред – да се обмисли ситуацията, да се огледа мястото и да се вземат мерки за предотвратяването на всички възможни сценарии с фатален край. 

Политиците не са лесни хора за охраняване. Те трябва да са навън, участват в обществени събития, което дава на потенциален нападател информация за времето и мястото, което те обикновено посещават предварително, за да преценят как най-успешно да осъществят намеренията си. Подобни нападения не са спонтанни, а се планират. Но обикновено става въпрос за аматьори, а не за професионални убийци. Добрите охранители притежават дисциплина и очакват, че нещо ще стане, което им помага в подготовката и тактиката, за да се предотврати заплахата и в крайна сметка нищо лошо да не се случи“, казва Тоумър Израели – бивш специален агент в израелската служба за вътрешна сигурност “Шин Бет“, с опит в охраната на посолството на Израел във Вашингтон, който е и основател на консултантска компания и мрежа от училища за хора в отрасъла на сигурността. 


Експерти по сигурността отчитат грешки в охраната на Абе. За пропуски признаха и от полицейския участък в град Нара, където стана убийството. Началникът на местните сили за сигурност Томоаки Онизука:

„Безспорно е имало проблеми с охраната и мерките за безопасност. От първостепенно значение за нас е да проведем щателно разследване, за да изясним какво се е случило.“


Какви са били някои от конкретните недостатъци в случая разказва Тоумър Израели:

„Нямаше подсигурен периметър. Хората, допускани в този периметър, обикновено са познати и преминават през охраната. Нападението беше извършено много близо до Абе, отзад, където бодигардовете му не гледаха. А тази задача трябва да поеме поне един, ако не и повече охранители. В исторически план израелският премиер Ицхак Рабин беше убит през 1995 г. при много подобен случай – с атака в гръб, без подсигурен периметър.

В голяма част от репортажите, посветени на случая с Абе, се подчертава, че в Япония има стриктни процедури и много ограничения, преди човек да може да се сдобие със законно оръжие. Късоцевните оръжия са забранени, а преди да се издаде разрешение за пушка, трябва да се държи писмен изпит, изпит на стрелбище, да се направи проверка на досието, както и проверка за наркотици и психично здраве. Чарлс Марино – бивш агент в Secret Service, бивш съветник в Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и изпълнителен директор на охранителна компания, подчертава:

„Имайки предвид като цяло как японските политици общуват с гражданите, се стига до определено ниво на успокоение, че подобно нещо няма да се случи "тук и сега". Видяхме резултата от мисленето, че щом статистиката е ниска, малко вероятното няма да се случи. Свидетели сме как самонадеяността вреди.“


Чарлс Марино подчертава, че както и в други подобни случаи, и този път може да не се стигне до приемливо обяснение за мотивите зад убийството. И обяснява:

„Необходимо е планът за сигурност да е многопластов, като се започне с разузнавателна информация. Тя обаче може да не е пълна или някой да се е „изплъзнал“ и затова е необходима втора линия на защита с външен, среден и вътрешен периметър, в който да се следи за отклонения, които да бъдат засечени възможно най-рано.“


Политическите лидери на най-големите и икономически най-мощните страни са и най-строго охраняваните хора в света. Като най-добре пазеният човек на планетата често се посочва президентът на Русия Владимир Путин. Това, което се знае е, че той е охраняван от Федералната служба за сигурност, за която се пише, че е обгърната в тайнственост и има огромни правомощия. Руският разследващ журналист Андрей Солдатов, който проучва руските служби за сигурност и срещу когото беше заведено едно от първите дела по новия закон за фалшивите новини, заяви в интервю преди месец:

„Хората от Федералната служба за сигурност се намират физически най-близо до Владимир Путин. Там са неговите фаворити и от тази служба той набира нови кадри. Това говори много за Владимир Путин. Той буквално се доверява единствено на онези хора, които са физически близо до него и отговарят за физическата му безопасност.


С елитна и тайна охранителна служба разполага и президентът на Китай Си Дзинпин. Преди четири години китайската редакция на френското обществено радио RFI писа, че телохранителите, придружаващи Си в чужбина са 20. От тях се изисква абсолютна политическа лоялност, техните близки трябва да са политически надеждни, а приятелското им обкръжение да не буди никакви съмнения. Те освен това трябва да преминат продължаващи шест години професионална оценка и политическа проверка. Защитниците на китайския президент е необходимо да владеят до съвършенство над осем различни вида оръжия и да могат да стрелят с двете ръце едновременно. Те обикновено носят в себе си три различни типа огнестрелно оръжие и два ножа.


Всички сме чували за елитния екип Secret Service, чиято задача е да гарантира безопасността на президента на САЩ. В него са наети над 7000 души, а годишният му бюджет надхвърля 2 милиарда долара. В охраната на президента участва и ЦРУ, а американският лидер разполага с бронирана лимузина, обезопасен хеликоптер и Air Force Oneсамолетът с най-висока степен на защита в света. Как работят агентите от Secret Service, за да предотвратят ситуации, застрашаващи живота на държавния глава? Завесата повдига бившият агент Джонатан Уакроу:

„Агент на Secret Service оглежда по много различен начин мястото, което президентът ще посети, спрямо обикновения гражданин. Мисли се за всичко. Например за вентилационната система – някой може ли да пусне през нея аерозолен спрей. Трябва да се знае кой има достъп до осветлението – може ли в стаята бързо да стане тъмно и да се предприеме атака. Важно е да се знаят всички точки за достъп.


Изключително високо ниво на защита има и Ким Чен-ун – лидерът на Северна Корея, страна, винаги подготвена да се защити от външни заплахи. Най-силно впечатление правят телохранителите, които тичат около автомобила на Ким.


Друг лидер, известен с добрата си охрана, е принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.


Мерките за безопасността на кралицата на Обединеното кралство Елизабет II също са на висота, въпреки че охраната на британското кралско семейство обикновено не се набива на очи.


А най-добре пазеният религиозен лидер в света е главата на Римокатолическата църква във Ватикананай-малката по територия държава, но с безпрецедентна охрана. Първа линия на защита е швейцарската гвардия, създадена преди повече от 500 години и съставена изцяло от безупречно подготвени мъже на възраст между 18 и 30 години. Сержант инструктор Гийом Фавър:

„Обучението е разделено в два месеца. Първата част е в Швейцария и акцент са използването на оръжия, спорт, право, тактическо поведение, което включва шофиране, самозащита, действия при нападение – става въпрос за конкретни умения. След това обучението продължава в Рим. Втората част от обучението включва представителните задължения – как се работи с алебарда, графика, как се носи униформата. След което следва запознаване с обстановката и колегите. Важно е Ватиканът да се опознае надлежно.“

Политици, изпълнителни директори на корпорации, кралски особи, религиозни лидери и знаменитости по цял свят оказват влияние на съдбите на милиони хора с действията си и остават в историята с решенията си. Затова не се пестят сили и средства за осигуряване на тяхната сигурност. Но, ако за момент се поставим на тяхно място, разбираме, че така им се напомня всеки ден колко уязвим е животът всъщност.


Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Седем въздушни удара е понесъл днес украинският град Харков, съобщи управителят на областта Олег Синегубов. При един от тях многоетажен жилищен блок бе поразен с управляема авиационна бомба. Ранените са най-малко 20. Нанесени са значителни материални щети. Украинският президент Володимир Зеленски призова гостуващия в Киев държавен секретар на САЩ..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00