Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хълмът със стоте стола

Вероятно много от вас ще повдигнат вежди, когато някой им каже, че и София, подобно на Пловдив, си има хълм. Доскоро той беше забравена част от градския пейзаж, но благодарение на група млади хора се върна към живот. И то какъв!

Стълбите над Гьоте-институт, свързващи "Дондуков" и "Московска", са любимо място в сърцето на столицата. Така, както и намиращата се в съседство ул. "Малко Търновo". Двете са като машина на времето - макар и за секунди, потапят минаващите оттам в духа на парижкия квартал Montmartre и за миг рязко ги откъсват от шума на забързаното ежедневие. Ако в последните няколко дни сте изкачили (или сте се спуснали по) въпросните стълби, няма как да не сте попаднали на необичайно много хора, музика и, разбира се… столове. Видими, скрити, висящи, по-малко, повече или точно сто.



"100 Стола" е най-новият проект на Фондация "Колективът". Основната концепция е да се вдъхне нов живот на занемарени градски пространства. Първото такова се намира на ул. "Будапеща" 1. Това е малкият двор на Института по тракология към БАН.

"Инициативата цели да създава събития, които отключват пространства. Надяваме се това да е първото, след което да има още много, като по този начин целим да създадем мрежа от пространства, които малко по малко да променят цялостния културен пулс на града ни“, казва в предаването "Изотопия" една от организаторките на събитието Антония Димитрова. "Главната идея е да бъдем част от развитието на по-добро бъдеще в България, като смятаме, че всеки един от нас има отговорност към осъществяването му", допълва Антония.



От 14 до 17 юли "100 Стола" събира редица наши артисти. Чудомир Драгнев, стар изотопски познайник, участва активно в преобразяването на терена. Посетителите могат да открият много негови работи, както и такива на други творци от ателиетата на Culture Lab. Режисьорът Теодора-Косара Попова представя изложбата "У-лица" с портретна фотография, а киновечер събира нейни късометражни филми. Към програмата с визуални изкуства има и инсталация от проекта Abandoned Bulgaria, която показва изоставени сгради из цялата страна. Артисти от Художествената академия, Bureau XII и Работилница ПУНКТ показват идеите си за създаването и трансформацията на градската мебел чрез най-различни материали, иновативни форми и цветове. Графити, нарисувани по време на събитието от Glow, Точка и Алекси Иванов, оцветяват стените на сградата на БАН.




Антония е художник, живяла е дълги години в чужбина, но в "100 Стола" ролята ѝ е съвсем друга.

"Моята творба в случая е по-скоро ролята на организатор и креативен директор, събирането и изграждането на връзки между изкуството и потенциала на това пространство. Откакто съм в България, се фокусирам върху това как изкуството може да променя обществото. Изкуството наистина има силата да променя културата", заявява младата художничка.

Всяка вечер има и много музика, осигурена от Uke Duo, Clavexperience, Лютеница, Tino, Насо Русков, Cool Den, The Gentlemen и DESY & Peter.

Група Uke Duo
Следващите събития от инициативата вече се подготвят, а в началото на септември за трета година "Колективът" ще представи поредното издание на друг от успешните си проекти - "Реките на София".

"Той започна със семпла идея - детска лодка от хартия да бъде възпроизведена в лодка от дървени летвички и платно и да се пусне като художествена инсталация в реките, като така подчертае тяхната функция. Започна диалог с общини, институции и бизнеси. Търсим начин, по който да работим заедно за едно общо добро, което искаме да изградим", припомня Тони.





Повече за "100 Стола" и останалите идеи на "Колективът" можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Иван Нотев, Антония Димитрова, "Реките на София"

По публикацията работи: Иван Нотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15