Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриалци се срещат с Нинова за изясняване на ситуацията с доставките и цените на газа

Константин Стаменов
Снимка: Стопкадър, bTV

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха преди дни в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"Ще имаме среща днес с вицепремиера в оставка Корнелия Нинова".

Това каза пред БНР Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

"Да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са", тези приоритети посочи той като фокус на разговора.

Той изтъкна, че, ако се говори за диверсификация, "трябва да получим количествата си по договора с "Газпром" и да добавяме доставчици":  

"Газпром" не е в санкционния списък. Големите държави не са си прекратили доставките от "Газпром". Ние не сме фенове на "Газпром", а искаме природен газ на конкурентни цени. И това ще обясним днес на г-жа Нинова. ... Ситуацията е ужасна, защото индустрията е експортно ориентирана, ние изнасяме 80% от продукцията си навън. Нашите договори са сключени 2-3 месеца напред, т.е. сега трябва да подписваме договори за периода септември, октомври и нататък. Как подписвате договор, без да знаете цената на природния газ за следващите месеци".

Калоян Стайков

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт коментира в предаването "Преди всички", че цяла Европа е изправена пред риск от "студена зима", но ситуацията в България допълнително се усложнява от това, че няма стабилно мнозинство в парламента.

Той изрази изненада от позицията на председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и уточни:

"Проблемът с "Газпром" не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали, просто руският президент Владимир Путин прие няколко указа, които тотално променят условията на договора с "Газпром" и влошават условията за България. Българската страна е направила плащане по силата на действащия договор, а "Газпром" са го върнали и са казали, че то не отговаря на указа. ... В тези условия ние да се надяваме, че ще получим количества от "Газпром" и да ги считаме за надежден търговски партньор - това изглежда несериозно. Моят призив е да не си мислим, че "Газпром" е надежден доставчик, а ние сме решили да си правим живота по-труден и интересен и затова сме решили да търсим други доставчици. Ние бяхме принудени да търсим други доставчици на природен газ".  

Икономистът подчерта, че на страни и компании от Западна Европа, които са се съгласили с новите условия, също са им намалени доставките на природен газ: 

"В момента сме в ситуация, в която всички страни се чудят зали плановият ремонт на "Северен поток 1" ще свърши изобщо".

Стайков изказа мнение против поставяне на таван на цените на горивата и обясни, че това е неработеща икономическа мярка, която изкривява пазара:

"Тази мярка облагодетелства всички производители, а не е насочена към тези, които имат най-голяма необходимост".  

Интервюто на Диана Дончева и Юлиана Корнажева с Константин Стаменов и Калоян Стайков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11