Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщането на летните фестивали и забавления

Снимка: Ройтерс

Различни фестивали се завръщат триумфално това лято – след като повечето развлекателни събития бяха отложени с две години заради пандемията от коронавирус. Как се забавлява Европа през лятото?

След тригодишна пауза своята 50-а годишнина през юни отбеляза световноизвестният музикален фестивал „Гластънбъри“ във Великобритания. Сред трите хиляди изпълнители беше Пол Макартни, който на 80 стана най-възрастният солов изпълнител, участвал на феста, и още – Даяна Рос, Робърт Плант, Били Айлиш, Оливия Родриго и Лорд. Посетителите бяха около 210 000. Тенденция тази година е музикалните фестивали да отправят и социално послание. На „Гластънбъри“ това беше пясъчна фигура на мъж, седящ върху тоалетна, с която се целеше да се заостри вниманието към проблемите с достъпа до канализация, които имат много хора по света.

„По време на фестивала скулптурата ще изсъхне, ще се напука или ако вали – ще се разпадне. По този начин обрисуваме милионите хора по света, които нямат достъп до тоалетни заради наводнения или суши, причинени от промените в климата“, заяви Джемайма Йънг от международната неправителствена организация WaterAid.

В началото на август в Полша ще се проведе един от най-големите и най-разнообразни културни фестивали в Европа – Pol’and’Rock. Той определя като своя цел създаването на „рай за всички любители на свободата“. Pol’and’Rock се провежда от над 25 години и е привличал половин милион души посетители. Освен музика, се провеждат образователни инициативи, семинари и презентации.

В съседна Сърбия, в Нови Сад, този месец се проведе музикалният фестивал Exit с участието на музикални звезди като Калвин Харис, Офенбах, Джакс Джоунс и Nick Cave and the Bad Seeds. Преди две десетилетия Exit започва като студентско движение срещу президента Милошевич и израз на стремежа към мир и свобода. То се приема и като мястото, където за първи път са се събрали младежи от всички бивши югославски републики след гражданското разделение, продължило десет години. Фестивалът си партнира с фондации и организации, включително ООН, по проекти за борба с глада, обезлесяването и промените в климата. Затова освен музиканти, на сцената излизат още учени, предприемачи и активисти.

Оптимизъм завладя и Ибиса, след като характерните за испанския остров партита се завърнаха това лято с пълна сила и клубовете отвориха, след като не работиха две години. Танцуваща под звуците на електронна музика тълпа, ръце във въздуха, сякаш ковид никога не го е имало. За много от присъстващите пандемията е сякаш далечен спомен. Роберто де Лупе – управител на местен клуб коментира:

„Бидейки все още предпазлив – наистина сезонът започна много добре. От момента в който отворихме на 30 април, хората приемат нещата чудесно, наслаждават се на обстановката. Предполагам това, че трябваше толкова дълго да си стоим вкъщи, както и опасенията, че нещо ще се случи отново, карат хората да се забавляват на максимум.“


600 000 любители на електронната музика от цял свят се събират на фестивала Tomorrowland в Белгия, който се провежда в рамките на три уикенда през юли.

„Аз съм от Пърт в Австралия. Бяхме в локдаун две години и половина. Ние сме едни от първите, които излязохме. Идвам чак тук конкретно заради този фестивал, той е най-добрият в света. Невероятен е.“

В началото на юли, отново в Белгия, се проведе друг фестивал на електронната музика, който получи най-високия рейтинг – четири звезди, в наградите на „Зелените фестивали“ заради плана си от 10 точки, включващ къмпингуване, екотоалетни и органична храна, целящ минимизиране на негативните последици за планетата.

През този месец се проведе и джаз феста в Монтрьо, Швейцария – един от най-големите по рода си. Той имаше издание и миналата година. Повечето от живописните концерти на езерото Женева са със свободен достъп.

За любителите на класическата музика и операта пък обичана дестинация е музикалният фестивал в Залцбург, продължаващ до 31 август. Тази година се завърна и фестивала на театралните изкуства в Авиньон – най-старият съществуващ фестивал във Франция.

Датският град Роскилде в близост до столицата Копенхаген пък е мястото за „музика, изкуство, активизъм, лагеруване и свобода“, както пише на сайта на рок фестивала в града, провеждащ се в края на юни и началото на юли. Той е наричан „Европейският Уудсток“ и привлича около 100 000 души публика, а сред участниците тази година бяха AC/DC, The Strokes, Пост Малоун, Haim и Дуа Липа. Събраните приходи се даряват на благотворителни, културни и неправителствени организации по целия свят.

В Германия фестивалите Rock am Ring на хиподрума Нюрбургринг и Rock im Park в Нюрнберг през юни събраха над 160 000 фенове на рока, които се насладиха на изпълненията на около 70 групи.

Летният развлекателен сезон в Турция обаче започна с отменени концерти и отлъчени творци, което предвещава културни битки преди президентските и парламентарни избори догодина. Концерти на певицата Мелек Мосо бяха отменени на основанието, че насърчават разврат, но според нейни почитатели това е опит на властите за сплашване на жените. Няколко концерта на фолк музиканта Аполас Лерми бяха отменени, което той определя като част от по-мащабна кампания, чиято мишена са творци от различни от турската етнически групи:

„Артистите от малцинствата сме поставени под по-голям натиск спрямо колегите ни, които правят популярна музика. Но, за първи път, отскоро, на популярни артисти също започнаха да отменят концерти по подобен начин. Обяснявам си го с подкрепата им за антиправителствените протести.“

Министърът на културата на Турция Мехмед Ерсой отрече държавната политика да се прицелва в малцинствени групи или да насърчава консервативните ценности.

Проблем за сектора на развлеченията са раните, нанесени от пандемията. Събития, за които е бил предвиден бюджет през 2020 г., сега трябва да се справят с увеличените цени заради инфлацията и повишаващите се енергийни разходи. Освен това немалка част от наетите в сектора са го напуснали заради големия период на застой.

Във филмовия сектор пък конкуренцията между кината и стрийминг платформите продължава. Печалбите на киносалоните все още не са се върнали на предпандемичните нива и затова биват обвинявани стрийминг платформите, които на цената на един-два билета за кино предлагат месечен абонамент. Фабиен Уи – собственик на киносалон във Франция:

„Лятото ще е болезнено, защото много малко американски и френски филми ще бъдат пуснати, но това е честа „лятна болест“. Но въпреки това е болезнено. Есента обаче ще донесе много нови неща. Пазарът сам ще се калибрира.“

Междувременно, по традиция, през летните месеци в Лувъра в Париж се провеждат безплатни прожекции на филми на открито.

Въпреки икономическата криза изглежда, че голяма част от европейците искат да се отпуснат през лятото и да го прекарат с усмивка – време е за срещи с приятели навън, танци, купони и приятна, заслужена почивка.

Снимки: Ройтерс и ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията. Терзиев е..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС - Велико Търново с призив към Доган и Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на областния съвет на ДПС във Велико Търново. Тя е адресирана както до Ахмед Доган, така и до Делян..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от 1. до 4. и в 8. клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от 1. до 4. клас и в 8. клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лева  за покриване на част от разходите в началото на учебната година.  Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и се изплаща на всички семейства, независимо от доходите.  Крайният срок за кандидатстване е 15-и..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива Гаврилова, онкохирург в Клиниката по онкодерматология на Специализираната онкологична болница "Проф. Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а..

публикувано на 05.07.24 в 16:24
Костадин Костадинов

Костадинов предупреди Пеевски да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди председателя на ДПС Делян Пеевски да внимава, за да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие".  "Винаги, когато еничарите са си помисляли, че могат да вземат властта от турците, съдбата им е била една и съща", посочва Костадинов и добавя:  "Еничарите в ДПС вдигнаха бунт срещу турците..

публикувано на 05.07.24 в 16:21
Киър Стармър, нов британски премиер

Киър Стармър е новият британски премиер

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото британско правителство.  В кратката си, но съдържателна реч Киър Стармър на практика призова всички..

публикувано на 05.07.24 в 16:16