Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилване значението на газовите находища на Кипър заради намаляваща зависимост на ЕС от руски газ

Кипърски офшорни газови находища
Снимка: newmedenergy.com

Стремежът на Европейския съюз да намали зависимостта от руския природен газ засилва стратегическото значение на газовите находищата в Кипър, заяви в понеделник енергийният министър на островната държава, предаде агенция Блумбърг.

"Европа е добър потенциален клиент за кипърския газ, тъй като ЕС потвърди, че природният газ ще остане мостово гориво до 2049 г. като част от зеления преход, така че компаниите сега имат комфорта да могат да си осигуряват дългосрочни договори“, посочи Наташа Пилидис в интервю в Никозия. Съществува също така "намерението на ЕС да се отдалечи от Русия, независимо кога ще приключи войната в Украйна“, каза още тя.

Chevron Corp., заедно с партньорите от Shell Plc и израелската Newmed Energy LP, притежават права за сондиране в офшорното газово находище "Афродита" и планират да разработят нов кладенец в началото на 2023 г. Находището "Афродита", открит за първи път през 2011 г., се оценява на 125 млрд. кубически метра все още неизползван газ и се намира близо до находището "Левиатан" край бреговете на Израел, което се управлява съвместно от Chevron и NewMed.

Chevron ще представи окончателния си план за развитие на "Афродита", разположено в блок 12 на изключителната икономическа зона на Кипър, до края на тази година, като 2027 г. е "реалистична дата за начало на производство", посочи Пилидис. Опциите включват свързване на "Афродита" със съществуваща инфраструктура в региона или свързване на находището с терминала за втечнен природен газ Ikdu в Египет.

Продължава проучването на газ и в други кипърски офшорни блокове, като резултатите за оценка на сондажите в блок 6 от консорциум между TotalEnergies и ENI се очакват още следващия месец. Съвместна компания на Exxon Mobil Corp. и Qatar Petroleum пък започва сеизмични проучвания в блокове 5 и 10, които ще завършат в началото на есента, каза още кипърският енергиен министър.

Като малка страна, Кипър не се нуждае от много природен газ за вътрешни цели, оставяйки възможност за по-голям износ. Освен Европа, Азия също е потенциален клиент за газа, отбеляза Пилидис.

Кипър също така е с положителна настройка относно плана на гръцката енергийна фирма Energean Plc да построи приблизително 200-километров газопровод от нейното офшорно находище в Израел до Василикос на южното крайбрежие на острова, каза енергийният министър. Според предложението тръбопроводът ще бъде свързан с плаващ кораб за втечнен природен газ за износ, който се очаква да разполага с капацитет от около 3,5 милиарда кубически метра годишно.

Въпреки че все още е необходимо изясняване на това колко газ ще пренася този тръбопровод, той предоставя възможност за доставка на синьото гориво за Кипър и за свързване на кипърските газови находища, каза още в интервюто енергийният министър и отбеляза: "Надяваме се, че графикът за 2026 г. ще бъде спазен“.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.