Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армин Гьотц: Правим обиколни турове на градовете, включваме места с културно-историческо наследство

Армин Гоьтц
Снимка: Даниела Стоева

Няколко стари парни локомотиви бяха възстановени и върнати към живот в България. Има и други машини с историческа стойност, които също се поддържат в движение. Те се използват успешно за атракционни туристически пътувания обикновено по заявка от туроператорите, но вече имаше няколко такива пътувания и за любителите на железниците в България. Особен интерес за туристите представляват царските вагони от „Корона експрес“, които са запазени в автентичния си вид и ни пренасят в 30-те и 40-те години на 20 век. Екскурзоводските беседи, в които се разказва за правоспособността на българския цар Борис трети да управлява влак, правят още по-емоционално преживяването на туристите. Няколко чуждоезични списания вече публикуваха информация за красотата на природата в България и възможностите за туристически пътувания с влак. В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите и привличат високо платежоспособни туристи, които оставят доста средства в икономиката. В България само три туроператора организират подобни пътувания.

Мотриса 19001.7 потегля от Централна жп гара с малка група туристи от Германия. Тя е австрийска и с историческа стойност. На масичките до прозорците са поставени вазички с роза дамасцена, основна суровина за производството на българското розово масло. Пътуването е специално организирано за туристи любители на влаковите пътешествия. Организирана е дегустация на българско вино, локум и характерни за националната ни кухня сладкиши. По пътя до Пловдив е предвидено спиране за снимки и посещение на Копривщица. Подобни места впечатляват изключително силно с автентичната си архитектура. В България ежегодно се организират подобни пътешествия за чуждестранни туристи. 

Армин Гьотц е собственик на железопътна и туристическа компания от Германия, специализирана в предлагането на железопътни туристически пътувания, която води туристи у нас:

"Ние сме специализиран туроператор, който се занимава с организиране на железопътни пътувания. Компанията е основана преди 40 години и е специализирана само за пътувания с влак навсякъде по света. Нашите клиенти са железопътни ентусиасти. Една част от тях харесват пътуванията със стари влакове с парни локомотиви и се интересуват от старите парни машини навсякъде по света. Те търсят точно това познание и изживяване навсякъде, където могат да намерят стари машини, които са все още в движение. Друга част от тях са хора, които харесват пътуването с влак и искат да го комбинират с посещение на културни забележителности, да опознаят културата, начина на живот на хората в дадена страна, природата и да се полюбуват на пейзажа. Други пък търсят нещо по-специално – те се интересуват от специалните луксозни влакове и това да се почувстват като в годините на монархията. Да почувстват луксозната обстановка на влаковете от 30-те години. Обичайно туристите ни са хора над 50 години, които са запалени по този вид изживяване".

Спирка за туристите на гара Черепиш  Симка: Даниела Стоева
След пандемията от коронавирус  хората имат ли желание за пътуване?

"Наистина виждаме, че хората имат интерес към туризма. Имаме много клиенти, които искат да пътуват, но нека да кажем, че те са много внимателни и първо проучват в коя страна е безопасно, какво се съобщава от официалните източници в Германия за съответната дестинация и тогава решават да тръгнат на път. По време на Covid-19 ние спряхме напълно само за няколко месеца да предлагаме пътувания. Например миналата година хората предпочитаха да посетят страните, които са близо до Германия – Австрия, Чешката република, Швейцария и до които може да се стигне с влак. През тази година започват да пътуват до повече страни в Европа. Това, което забелязваме е, че все още няма голям интерес към презокеански пътувания. Очаква се те да започнат през следващата година. Специализираните влакове, които предлагаме дават повече сигурност, защото групата е малка, няма смесване с други хора, както в редовните влакове и е по-безопасно. Информацията за дестинацията е много важна при взимането на решение коя страна да посети даден турист. Тя може да бъде намерена лесно в Интернет, но и правителството на Германия дава информация за това какви разпоредби действат във всяка държава", каза за БНР Армин Гьотц.

По какъв начин България е интересна и привлича туристи за този тип пътувания?

"България е страна, която предлага разнообразни туристически възможности. Вие имате богата култура, забележителна природа и разнообразен пейзаж, живописни железопътни линии и гъста железопътна мрежа. Имате по-голямо богатство от възможности, отколкото други страни могат да предложат. Така, че за любителите на железниците е доста интересно да пътуват в страната ви".   

След като войната в Украйна започна България, която е толкова близо до военните действия по море достатъчно спокойна ли изглежда за чуждестранните туристи?
 
"Това не е толкова голям проблем за нашите клиенти, защото те не се интересуват толкова от почивката на Черно море, тяхното желание не е да лежат на брега. Мисля, че за хората е достатъчно да знаят, че страната е спокойна и сигурна. Затова е важно да дава ясни послания и информация".

Кои градове обикновено включвате в маршрутите в България? Какво им харесва най-много на вашите туристи?

"Туристите посещават София, Пловдив, Велико Търново, Банско, Варна. Особено живописна е отсечката между Хасково и Подкова в Източните Родопи. Обикновено в пакета е включено пътуването с влак, хотелско настаняване, изхранване и много допълнителни преживявания. Туристите са любопитни да опитат традиционната българска кухня, екологично чиста българска храна. Правим обиколни турове на градовете, включваме места с културно-историческо наследство. Мисля, че повечето от туристите са впечатлени колко красива е България, защото за повечето германски туристи България е известна с Черноморието и морските ваканции. Но те са изненадани колко красиви планини има и толкова богат избор от активности за ваканцията. Тези възможности просто трябва да се продават и да се представят по-добре в Германия и в Европа. Да се акцентира на това, че България може да предложи много повече от море за туристите. В последните 15 години предлагаме железопътни пътувания в България и имаме туристи, които са посетили повече от веднъж страната. Разбира се ние постоянно се стремим да обогатяваме програмите и всеки път да им предложим нещо различно. Доволните туристи, това което те ще разкажат и ще препоръчат на приятелите си, е най-добрата реклама на продукта, който ние предлагаме".

Какво трябва да се подобри в туристическия продукт в България по отношение на тези железопътни турове?

"Мисля, че България върви по правилния път, но все пак има много какво да се подобри по отношение на маркетирането на железопътния подвижен състав, както и разписанието и условията в редовните влакове. Има голяма необходимост да се направят подобрения във вагоните втора класа, за да може да се включват повече отсечки с влак в туристическите пътувания. От друга страна хотелите предлагат добра услуга, но може да се работи още за туристическата инфраструктура. Това е нещо характерно за България - когато излезеш навън и видиш прекрасния пейзаж и в същото време чувстваш, че не всичко е перфектно".
 
Какви са впечатленията ви от теснолинейката Септември-Добринище? Може ли тя да се превърне в успешна туристическа атракция?

"Това е възможно и също така необходимо. Още преди 10 години с фирмата ни партньор в България се опитвахме да работим по темата, като създадем концепция за възстановяване и развитие на теснолинейката. Тя беше представена пред общинските и държавни институции и местния бизнес. За съжаление може би беше изпреварила времето си и не намери реализация. Това, което усещам е, че държавата наистина няма енергията да придаде повече значение на тази теснолинейка. Тя е една златна възможност, която вие имате. Повече туристи трябва да научат за тази линия, която е заобиколена от уникална природа. Мисля, че защото там има много селища, които са изключително бедни и на теснолинейката се гледа единствено като на възможност за евтино пътуване между селищата, не се виждат другите възможности. Аз не мога да разбера това мислене".  

За "Хоризонт" Армин Гьотц заяви,  че теснолинейката Септември – Добринище  е втората по големина теснолинейка в Европа след швейцарската Ретише Бан.

"Линията ви е очарователна и мисля, че трябва да мине под закрилата на ЮНЕСКО. През 2008 година част от железопътните линии на Ретише Бан са обявени за част от световното наследство на Юнеско. Вие трябва също да опитате да направите това. Има две важни предпоставки за нейния успех. От една страна тя не е отдалечена от София, от друга страна туристическият курорт Банско и Добринище, СПА курорта Велинград  попадат на тази линия. По нея има прекрасни места, за които никой не знае. Заедно с тази теснопътна линия можете да създадете нови туристически атракции. Тя наистина може да бъде успешен туристически продукт, но трябва да бъдат направени инвестиции по линията Септември – Добринище. Освен всичко и за да се гарантира безопасното пътуване. Мисля, че тук може да се използват европейски средства".

Армин Гьотц и Михаела Стоянова - служител от приемащия в българския туроператор   Снимка: Даниела Стоева

Какъв е потенциалът за развитие на туристическите пътувания с железниците в България?

"Не само България, но и целият свят се намира в точка, в която трябва да мислим за нова форма на пътуване. В този случай железопътните пътувания  ще имат важно значение. Железниците са една добра възможност за туризма. Докато пътувате във влака имате достатъчно време, за да се любувате на природата. Мисля, че в следващите 10 години във всяка страна ще се увеличава броят на хората, които ще пътуват с влак. Затова е важно да се инвестира, за да може в бъдеще да има влакове, които предлагат добри условия, да има добра свързаност, да има добре работещи разписания на влаковете, което ще подпомогне туристическите пътувания. Също така трябва да се намери добър начин и възможности да се закупуват билети от по-отрано. Например спомням си, когато започнах години назад, пишехме билетите на ръка, но в днешно време можете да закупувате билети за цяла Европа, седейки в офиса от компютъра, с изключение на България. Имаме нужда от европейска система, по която да може да се продават билети за жп транспорта за всяка страна и които могат да бъдат купени от всяка точка на Европа. Това е тема за разговор не само за България".  

Той заяви, че трябва да се инвестира в инфраструктурата.

"Например разстоянието между Германия и България е приблизително 1500 км. Ако има високоскоростни влакове, тогава пътуването няма да ви отнеме повече от 12 часа, но в момента, ако тръгнете от Германия с влак до България, това ще бъде цяло приключение, което ще отнеме три дни и три нощи. Трябва всички страни заедно в Европа да разрешим този проблем, да инвестираме европейски средства и да изградим добри и бързи връзки. Така че всички да можем да пътуваме бързо и удобно в Европа. Ако мислите, че това е невъзможно, отидете в Китай, например и вижте разстоянието от Шанхай до Пекин. Колко мислите, че отнема да пътувате с влак - по-малко от пета часа. Значи е възможно да се случи и в Европа. Така, че трябва да се събудим и да подобрим железопътните си линии и връзки и не всяка страна по отделно, а всички заедно, за да изградим една добра железопътна мрежа. И най-важното, което ще сме направили е доброто за нашия климат и природна среда".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36