Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дали ще има преориентация на страната зависи колко дълъг е хоризонтът на служебно управление"

Ружа Смилова: Не е немислимо да видим постоянно управление от служебни кабинети

С конфронтационния си избор на министри президентът само засилва напрежението в страната, смята преподавателят

доц. Ружа Смилова
Снимка: Личен архив

"Късметът на Радев е голям, ако това е желанието на Радев – да излъчва кабинети. Излъчването, назначаването на служебен кабинет е най-голямото правомощие на президента, което е отговор и на най-голямата легитимност, с която президентите по нашата Конституция биват избирани пряко от народа. Служебният кабинет е подобаващото правомощие на високо легитимния избор на президентите и Радев се възползва максимално."

Това каза пред БНР в анализ на политическата ситуация Ружа Смилова, преподавателка по политически науки от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Дали ще има преориентация на страната зависи колко дълъг е хоризонтът на служебно управление от страна на Радев. Това зависи най-вече от това колко шарен ще е парламентът и колко способен ще бъде да излъчи редовно правителство. Хоризонтът на настоящия служебен кабинет може да се окаже дълъг и тогава ще се отворят възможности за евентуални промени, макар аз да не вярвам това да бъде постигнато в дългосрочен план през управление на служебен кабинет. Все пак без парламент такава преориентация на страната не е възможна", подчерта тя.

Ружа Смилова е скептична, че в бъдещия парламент може да има мнозинство за смяна на геополитическата и геостратегическата ориентация на страната.

"Изборът на Радев по-скоро сочи желание за ескалиране на напрежението по посока Корнелия Нинова и БСП, отколкото нещо друго. Може би наистина цели повдигането на шансовете на Крум Зарков да се пребори за лидерското място в БСП, което в момента изглежда малко вероятно, но може би е залагане на по-дългосрочен ход, който да смени пластовете в БСП."

Преподавателят изрази опасения, че с подобни конфронтационни избори на министри президентът само засилва напрежението в страната, което по думите ѝ противоречи на основния мандат, с който се излъчва служебният кабинет - успокояване на политическата обстановка.

"Шампионът по излъчване на служебен кабинет Радев е едва в първата година на втория си мандат. Не е немислимо да видим едно постоянно управление на страната от служебни кабинети, в случай че политическата криза ескалира и не се окаже възможно излъчване на редовен кабинет. Това са сериозните заплахи пред политическата система у нас. Един вид подмяна или опит за подмяна на парламентарната с де факто президентска република."

"Апатията, отвращението от политиката са много сериозен феномен в България, за който свидетелства и високата електорална волатилност. На всеки избори нов политически играч миналата година печели състезанието. Не е изключено тази висока волатилност да продължи. Нямаме нов играч сега, но нищо чудно да имаме отново преподреждане. Гражданите залагат често на непознатото с надежда да се окаже спасително. Мисля, че вече вървим към изчерпване на този модел", изтъкна доц. Смилова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт. Кои са подводните камъни?

Влиза в сила забраната за реклама на хазарт в медиите и на определени обществени места. Измененията в закона целят да ограничат рекламата на хазарт, както и на достъпа до хазартни игри на отделни категории лица. Въвеждат се и нови процедури за изплащане на печалбите. Тези промени са позитивни, но изискват строг контрол . Всяка..

публикувано на 17.05.24 в 09:37

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23