Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Американския еврейски комитет за войната срещу Украйна, новите лица на антисемитизма и какви са поуките от историята

Дейвид Харис пред БНР: Денацификация е нужна в Москва, не в Киев

Абсурдно е Русия да оправдава войната с денацификация

Снимка: БГНЕС

"Абсурдно е, че Русия оправдава войната срещу Украйна с денацификация. Русия използва тактики, подобни на нацистките, в своята военна агресия. Денацификация е нужна в Москва, не в Киев".

Това каза Дейвид Харис, изпълнителният директор на Американския еврейски комитет, вече повече от 30 години, в интервю на Ирина Недева.

Дейвид Харис: интервю в автомобил между многото срещи в София

Дейвид Харис познава добре Русия, включително от времето на СССР... съдействал е за емиграцията на съветските евреи в рискови ситуации по време на Съветска Русия. Бил е задържан през 80-те години в Съветска Русия.

"Всъщност съм задържан два пъти. Прези 70-те години на ХХ век и после отново през 80-те. Путин днес, представлява дълбинна заплаха, разбира се за Украйна, но и в един доста по-широк регион, както и за света като цяло. Вече трябва да е ясно за всички, че демокрацията в Русия, която се надявахме да се роди след 1991 е разрушавана систематично ден след ден и вече е мъртва

Той подчерта, че Путин представлява дълбинна заплаха: 

"Демокрацията в Русия, която се надявахме да се роди след 1991 година, е системно разрушавана и вече е мъртва. В Русия има култ към личността на Владимир Владимирович. Има и корпоративна клептокрация в Москва, която се ръководи от Путин".

Какво е неговото послание към тези, които смятат, че държава като България не трябва да се конфронтира с Русия и Путин, а да търси по-евтин газ оттам например?

"Очевидно и болезнено е това, че българите, както и други народи в момента са принудени да плащат по-високи цени за енергия и храна и да се сблъскват с нарастващата агресия. Това са реални, сериозни и трудни въпроси, които не могат да се решат с капитулация пред Москва. Те не могат да се решат с подчинение на Москва, а единствено и само с единство на Запада. България трябва да разбере това предизвикателство не като самотна страна, а в контекста на своето членство в ЕС и в НАТО и в рамките на партньорствата й в трансатлантическото сътрудничество - заедно ние сме в състояние да отговорим адекватно и да облекчим проблемите. Но ако действаме по отделно ще даваме нови поводи за тържество на президента Путин".

Американският еврейски комитет работи активно, за да осветява новите форми на антисемитизъм. Към тях се добавят и нови измерения на омразата към евреите и расизма, включително разпространявани от лица на високи държавни позиции като унгарския президент Виктор Орбан, след последната реч на когото, негова сътрудничка обяви че напуска защото е несъгласна с расистките и антисемитските нюанси в речта му.

"Вече близо 20 години повтаряме, че антисемитизмът се възражда и манифестира себе си на различни места и по различен начин. Коментарът на Виктор Орбан е едно проявление на тази публична нетолерантност, която трябва да бъде отхвърлена. Сергей Лавров, руският външен министър се превърна също в пример на нещо подобно когато твърдеше, че Хитлер е имал еврейска кръв и че на практика евреите били създали антисемитизма срещу самите себе си. Така че, за жалост виждаме навсякъде в Европа, Русия, Съединените щати толкова много нови примери на антисемитизъм заедно с класическите форми на антисемитизъм, които познаваме от преди, чистия расизъм, сега и белия супремасизъм, превъзходството на бялата раса, както и тези форми на антисемитизъм, чиято цел е Израел, основно срещана форма в Иран, разбира се, така че, …Американският еврейски комитет, който се бори с антисемитизма има много работа напоследък".

Дейвид Харис добре познава политическата сцена в България. Какъв е съветът му към българските граждани и политици, когато България навлиза в цикъл на предсрочни избори и трайна политическа нестабилност?

"Това да препоръчвам определен кандидат или политическа сила не е моя работа като човек, които вижда страната ви отвън. Всичко, което мога да кажа е че България направи един исторически обрат през 1989г. като прегърна демокрацията, свободните избори, правовата държава, и стана част от евроатлантическата общност. И е важно в тези и в следващите избори, тези ключови ценности да бъдат препотвърдени от българските избиратели".

Догодина се навършват 80 години от спасяването на българските евреи – има ли за какво да се замислим в днешна перспектива според президентът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.

"Това е възможност за България не само да отбележи и празнува 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи, но и да си излече уроци, как и защо това е станало възможно, особено в свят като днешния, в който отново нарастват антисемитизмът, нетолерантността, расизмът и радикализмът. Какво е било това през 1943 година, което е накарало някои от лидерите на българското гражданско общество, някои лица от българската православна църква, и политически дейци и депутати да кажат “Не” на тогавашния съюзник на България - на нацистка Германия, да кажат “Не, няма да депортираме евреите от тук”. И в същото време докато отдаваме почит на тази невероятна българска история, не можем да пропуснем факта, че резлутатът не е съвършен. България и българските сили работейки заедно с Нацистка Германия участват в депортацията на евреите от Македония и Тракия - хиляди евреи, почти всичките от които са убити в концентрационните лагери на нацистка Германия. Така че това е момент в който трябва да направим пауза, да си дадем време да научим, да опознаем, и най-малкото да покажем на света, че знаем цента на това, което се е случило, защото поне това заслужават хората, които не можем да върнем, хората, които не оцеляха".

Харис беше у нас и удостоен от президента Румен Радев с Почетния знак на президента на Република България, който повече от 30 години ръководи организацията. Отличието е за изключителен принос в развитието на приятелските връзки между българския и еврейския народ, укрепването на демократичните ценности, защитата на правата на човека, както и за борбата с антисемитизма и всички форми на дискриминация.

В предаването "12+3" Харис допълни, че в рамките на този контекст Израел е в трудна позиция:

"Израел трябва да намери начин да управлява отношенията си с Русия и да не прави компромис с военната агресия. Виждаме как Русия започва да оказва натиск над дейността на еврейски и израелски организации на територията на Русия. Да стяга примката около шията на Израел... Ако Русия реши да затвори офисите на Еврейската агенция, това ще отвори огромна пропаст между Йерусалим и Москва".

Интервюто с Дейвид Харис можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54