Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик: много болни, интерес само към бустерите, недоволство на медици заради отнетите добавки

МБАЛ - Пазарджик
Снимка: БГНЕС

В Пазарджик се отчита ръст на заразените с коронавирус. Областта е в червената зона, което наложи задължителното носене на маски в социалните заведения, болниците, аптеките, дрогериите и в обществения транспорт. 

Същевременно интересът към ваксините е по-скоро към бустерните дози, няма промяна в нагласите на хората, които до момента са отказвали въобще да се ваксинират и онези, които за първи път решават да се ваксинират, са единици.  

На фона на сегашната и очакваната следваща вълна, сериозно напрежение пораждат спрените ковид добавки за медиците.  

Макар област Пазарджик да е в червената зона, натискът върху здравните заведения в региона не е сериозен, уверява директорът на РЗИ д-р Хюлия Шериф.

"Спрямо общия индекс – заетост на леглата, сме все още етап 1."

Многопрофилната болница в Пазарджик, която поема болните от цялата област, регистрира нарастване на потока от пациенти.

"Вълната вече дойде при нас, но само при нас идва, в нашата болница, тъй като от цялата област ковидът тук го насочват, хората се самонасочват", пояснява  директорът на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов.

В пъти са се увеличили пациентите в отделението "Уши, нос и гърло".

"Болните с това заболяване са изключително много. Идва с най-обикновена хрема, зачервено гърло и при изследването се оказва с ковид", отбелязва д-р Димитър Митрев.

За медицинската сестра Димитрия Димитрова спирането на ковид добавките е необосновано. По думите ѝ срещата с ковид е ежедневна.

"Връщането на старите заплати, с отнемането на добавките за ковид, на тези цени, е просто смешно, това е подигравка с труда ни."

Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, няма информация за сериозно пострадали

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02

Готов е първият локомотив от договорените по ПВУ

Първият договор, който беше подписан по Плана за възстановяване и устойчивост в България , е между Министерството на транспорта и русенската фирма за производство на локомотиви "Експрес Сервиз". Само пет месеца след сключването на контракта е готов първият локомотив и министър Гвоздейков е поканен в Русе да си го получи.  Става дума за..

публикувано на 14.06.24 в 15:00
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с Темида за хакерската атака срещу НАП

Един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през 2019 година - Кристиян Бойков, не може да сключи споразумение с прокуратурата.  Причината - първо държавното обвинение, което се беше договорило с адвокатите на младия мъж, се отказа от споразумението, а след това съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го..

публикувано на 14.06.24 в 14:16
Водохранилището между селата Раковски и Хаджи Димитър

Села в община Каварна системно са оставяни без вода

Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава, особено през летните месеци, когато работа започват и големите хотелски бази .  Жителите на Раковски и Божурец се оплакват, че проблемите с водоподаването са от години и само се задълбочават. Те са възмутени, че се налага да се справят с неудобствата, а от ВиК Добрич..

публикувано на 14.06.24 в 14:10

Мъж се опита да подкупи полицаи, извади пистолет срещу тях

32-годишен мъж от София се опита да подкупи полицаи с 200 лева, а след отказа им да вземат парите, извади пистолет срещу тях. Нападателят е задържан. Късно снощи на бул. "Симеоновско шосе" в столицата служители на СДВР са спрели за проверка младия мъж. При обиска в него са намерени две пликчета с растителна маса. За да избегне санкцията, мъжът..

публикувано на 14.06.24 в 14:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.  "Днес ние отправяме още едно конкретно, реално мирно предложение към Киев, което не предвижда замразяване на конфликта, а пълното му решаване", заяви президентът Путин в навечерието на мирната конференция в Швейцария, на която Русия не..

публикувано на 14.06.24 в 14:03