Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният секретар на ООН предупреди за завръщане на риска от ядрена конфронтация

| обновено на 08.08.22 в 12:15
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
Снимка: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че рискът от ядрена конфронтация се е завърнал и че всякакво нападение срещу атомна централа е "самоубийствено". Той призова държавите, притежаващи ядрено оръжие, да поемат ангажимент да не го използват първи. Гутериш каза това във връзка с обстрела на Запорожката АЕЦ, за което Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

"Ние се връщаме назад по отношение на разоръжаването. Сега имаме 13 000 атомни бомби в света и виждаме огромни инвестиции в модернизиране на ядрени арсенали, така че това е моментът да кажем "спрете". Милиардите, които се използват за надпревара във въоръжаването, трябва да отидат за борба с изменението на климата,  с бедността, за задоволяване на нуждите на международната общност", заяви генералният секретар на ООН Гутериш по време на пресконференция в Токио, след като в събота присъства на паметна церемония по повод 77-ата годишнина от първата атомна бомбардировка в света.

"Всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено и се надявам тези атаки да спрат и Международната агенция по атомна енергия да получи достъп до централата", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. От агенцията поискаха да се запознаят на място със ситуацията в Запорожката атомна централа - най-голямата в Европа, и изложиха опасенията си от пожар и изтичане на радиоактивни вещества след обстрела, за който и според Москва, и според Киев е отговорна другата страна.

Ръководителят на администрацията на Запорожка област Евгений Балицки заяви, че оттам настояват международните институции да направят проверка. Два блока на станцията не работят с пълна мощност, след като украинските войски обстрелваха територията й, но се контролират от руските структури във взаимодействие със служителите й, съобщи Балицки.

Обстрелът на Запорожката АЕЦ от въоръжените сили на Украйна създава реална заплаха за сигурността не само на страната, но и на Европа, се казва в изявление на руското посолство във Вашингтон, в което определят като дезинформация твърденията за руски атаки срещу централата.

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път обвини Русия за ударите и настоя за незабавен принципен отговор от страна на международната общност.

Зеленски заяви също, че не може да има преговори с Киев и международните му съюзници, ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия в контролираните от нея части на Украйна и предупреди гражданите на страната си да не сътрудничат: 

"През това лято всяка седмица се появяват съобщения, че окупаторите се готвят за псевдореферендум в окупираните райони в южната част на страната. Искам да кажа едно много просто нещо: Всеки, който помага по някакъв начин помага на окупаторите да осъществят намерението си, ще бъде подведен под отговорност".

Володимир Зеленски коментира и ситуацията в Донбас и в Харковска област, която определи като "трудна".

На този фон се придвижва изпълнението на споразумението за износ на зърно от украинските черноморски пристанища, договорено с посредничеството на Турция и ООН. Към Истанбул пътува конвой с над 160 хиляди тона земеделска продукция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН, но в случай, че бъде наложено вето, може да се намеси и Общото събрание, съгласно приета на 3..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади, са обявени за "закрита военна зона" и навлизането в тях е забранено за цивилни. Това се..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Така..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32