Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Българско културно наследство в чужбина: места и практики" в София

Снимка: БГНЕС

В 13:30 ч. в Националния етнографски музей се открива изложба за българското културно наследство в чужбина. Учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН са обходили и проучили десетки места в Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Русия, Италия, Унгария и Чехия, свързани с националното ни културно наследство - военни гробища, църкви и манастири, крепости, паметници на именити българи. Най-интересните истории за историята изследователите ще представят в специална брошура.

Главен асистент д-р Лина Гергова от Института за етнология и фолклористика сподели за БНР, че извън територията на страната ни е трудно да се поддържат паметниците от българската културна територия

"Това не са само местата, които са свързани с миналото на България и старите територии, но също и пътищата, по които са минали прабългарите – например местата, където се установил Хан Кубрат и където е погребан, Волжка България, като една от другите българи. Също сме изследвали местата, където са се заселили Алцековите българи в Италия. Изследвали сме и места, които от по-новата българска история, където наши артисти, художнически и учени са оставили своята следа. Може би най-известният пример е Пенчо Славейков в Милано, но имаме места, свързани с Иван Вазов, с Левски“.

Много български войници са погребани извън границите ни - в Румъния, Унгария, Австрия, Сърбия, Гърция. Някои места са изоставени, а други - заличени.

"България няма цялостна политика за тези места във всички посоки. Това е един пъзел от различни политики, от различни инициативи на най-различни индивидуални хора и групи, институционализирани или не“, сподели Гергова в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

До Втората световна война не можем да говорим за български паметни места извън територията на България, категорична е тя. След това пък е трудно пътуването на неофициални групи и социалистическата държава доминира в грижата за тези места, но официалният исторически разказ е най-важен и той не може да бъде оронва отношенията с Румъния, Съветския съюз, Югославия…

"Тогава се изгражда и като паметно място предполагаемия гроб на Свети Кирил в римската църква Сан Клементе. Тодор Живков и Людмила Живкова го посещават, поставят паметна плоча и се поставя началото на това ежегодно посещение, което виждаме и днес, но в почти всички останали посоки не се е правило нищо“.

Потомците на изселените от Северна Добруджа, от Егейска Македония и от Тракия българи още от 70-те започват отношения със своите далечни роднини в напуснатите места, но след 90-те години активно започват да комуникират с тях.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35