Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия нарече "саботаж" експлозиите в склад за боеприпаси в Крим

| обновено на 16.08.22 в 16:58
Стопкадър от видео на експлозиите, разпространено от Би Би Си

Москва определи като "саботаж" експлозиите, които разтърсиха склад за боеприпаси и прекъснаха движението на влакове в анексирания от Русия Крим. 

Според руското министерство на отбраната в резултат на "диверсия" са нанесени щети на военен склад в близост до село Майское в област Джанкой. Нанесени са щети на цивилната инфраструктура, като електропроводи, електроцентрала, железопътна линия и жилищни сгради, но няма сериозно пострадали хора.

Назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов, който отиде на мястото, каза, че двама цивилни са били ранени, но животът им не е застрашен.

Определянето на експлозиите като "саботаж" е рядко признание на Москва, че въоръжени групировки, лоялни на Украйна, увреждат военната логистика и линиите за доставки на контролирана от нея територия.

Стълбове черен дим бяха забелязани по обяд днес в руска военна авиобаза близо до селището Гвардейское в центъра на контролирания от Русия Крим, съобщава Ройтерс, като се позовава на руският вестник "Комерсант".

С днешните пожари инцидентите на Кримския полуостров само за седмица стават три.

На 9 август Москва съобщи, че боеприпаси са експлодирали на военно летище в Крим. Загина един човек. Според западни експертизи обаче вероятно става дума за умишлена военна атака, унищожила руски военни самолети.

 Украйна не е поела отговорност за никакви атаки в Крим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Киран Клаус Пател: Само НАТО може да възпре нова руска агресия

"Не можем да приемаме за даденост основите, върху които сме изградили европейския си начин на живот и ролята си в света". Това написаха в съвместна статия във "Файненшъл таймс" френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц миналата седмица. Войната в Украйна се обърна в полза на Русия. Икономиката на Европа куца зад САЩ...

публикувано на 08.06.24 в 12:25
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Възобновен е дебатът за това как да изглежда ЕС

Възходът на крайната десница в Европа има много бащи . "Един от тях е левицата", каза наскоро в интервю за "Шпигел" известният френски философ и социолог Дидие Ерибон. Левицата, загърбила през последните десетилетия социалната политика. През 90-те години на миналия век глобализацията изтръгна от ръцете й грижата за традиционния електорат -..

публикувано на 08.06.24 в 12:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: ООН се постави в черния списък на историята

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. На север, в град Газа, трима..

публикувано на 08.06.24 в 11:56
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън - жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се за Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се като бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. : Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител..

публикувано на 08.06.24 в 11:52

В област Пазарджик подготовката за изборите върви по график

В област Пазарджик подготовката за изборите за европейски и български парламент върви по план.  Днес членовете на всичките 367 избирателни секции ще получат по график изборните книжа и материали. Създадена е и организация за доставката на електронните устройства за гласуване , които ще се превозват с полицейска охрана.  Паралелно с това..

публикувано на 08.06.24 в 11:49
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Кнут Абрахам: Подценихме Путин, не разчетохме правилно неговите ходове

"Скъпи Еманюел и драги Олаф" - така се обръщаха един към друг германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на скорошното първо официално държавно посещение на стопанин на Елисейския дворец в Германия от 24 години. Много символи имаше по време на това посещение - Макрон беше специален гост на честванията на 75-та..

публикувано на 08.06.24 в 11:24
Светла Буюклийска

Светла Буюклийска за самочувствието да си европеец в Испания

В Деня за размисъл преди утрешния вот "2 в 1" ще насочим вниманието ви към един от изборите, които трябва да направим, този за членове на Европейския парламент .  Историята ще я разкажем през музиката на симфоничния оркестър на един от Канарските острови и през испанските спомени и уроци на една врачанска цигуларка.  За..

публикувано на 08.06.24 в 11:13