Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се храним и да тренираме през лятото?

| обновено на 20.08.22 в 17:50
Жасмина Гевезиева-Берова и Найден Найденов-Кевин.
Снимка: Зорница Близнашка, БНР

Кондиционната тренировка може да изгради и хубаво тяло - само една малка част от нея ние наричаме фитнес тренировка, защото фитнесът е малко по-ограничен поради спецификатата на работа. Това заяви в интервю за предаването „Летни нощи“ кондиционният треньор Найден Найденов – Кевин:
„Във фитнес залата кондиционните тренировки могат да бъдат и самостоятелни, ако се спазват определени изисквания. Всякакви уреди се използват при тях. Дори сега от едно известно време придоби изключително голяма популярност кросфитът – нещо, което е много близко до кондицията. Преди години всъщност кросфитът беше ОФП – обща физическа подготовка“.

„Кондиционните тренировки, кросфитът и функционаните тренировки се припокриват, като при тях е много важно да се изградят качества като издръжливост, бързина и обща сила, Това са и основите неща за всеки един спорт. Кондинационните тренировки могат да бъдат и на открито, и в зала“, добави добави фитнес треньорът, който се занимава с всякакъв тип тренировки повече от 25 години, а към днешна дата и с рехабилитация, и с групови занимания в зала и на открито.
„Занимавам се основно с кондиционни тренировки за жени и за бременни. С жени е много по-интересно и доста по-сложно заради характера им“, добави Кевин:„Жените много се притесняват от тежести – най-първите въпроси са „да не стана с големи мускули“, което е обяснимо. Женската фигура трябва да бъде красива, да бъде грацилна, въпреки, че за мен лично и в културизма има прекрасни женски форми, които за съжаление не са много приети“.

Има различни категории в културизма като най-женствената е бикини фитнес, където се търси цялостна грация, естетика, баланс и стегнато тяло, но не с изразени форми. Всъщност това са едни фитнес модели, обясни в ефира на „Хоризонт“ предприемачът Жасмина Гевезиева – Берова, която също като Кевин е отдадена на каузата за здравословен начин на живот. Благодарение на спорта тя успява да се пребори с емоционалното преяждане и става двукратен републикански шампион по силов трибой.

„Преди едно известно време направих две състезания в две различни категории с две седмици разлика. Първото беше на трибой до 52 килограма, където взех злато във всички дисциплини – клек, лежанка, тяга. След което се явих на републиканското по бодибилдинг, където станах 5-та, но това беше само по себе си постижение“, добави тя, както и подчерта, че за успехите й стоят „много сила, много воля и много протеин“:
„Успях с дисциплина – в крайна сметка при една подготовка, особено за състезание е важно да имаш добър треньор и да имаш добра стратегия. И съответно тези две неща да бъдат следвани за определен период от време. Аз съм голям фен на прогресивното натоварване в тренировките, на това да имаш ясна представа къде се намираш, кои са ти слабите страни и да се работи над тях. При мен е доста сериозно заложена частта за храненето – оптимално хранене, което съответно се пренесе и в сегашните ми дейности със здравословните бонбони“.

Жаси разработва онлайн платформа за изграждане на здравословни хранителни навици. Има и собствена марка здравословни бонбони, а Кевин е и майстор-сладкар, изработващ сладки изделия със свой собствен почерк.
„Прогресивното натоварване е културистичен принцип, който е един прекрасен принцип, но той може да бъде развит, да е малко по-широкоспектърен, т.е. да не бъде с тежести. Може да има прогресивно натоварване и с времетраене на упражнението. Примерно може да тичаме днес 5 минути, а утре 10 или 15 минути. Говорим за хора, които нямат възможност да влязат във фитнес залата. Това е един принцип, който може да бъде кондиционен“, добави той.

„Състезанията, които бях направила бяха с цел да се покаже – особено за бодибилдинга, където храната е от основно значение – че това може да бъде преодоляно и ти можеш реално да контролираш много по-добре храната си, да я познаваш добре и наистина да излезеш пред най-критичното жури в страната в такъв тип специализиран бански. Тогава бях и с двама треньори –единият беше по трибой, а другият по бодибилдинг, така че беше доста интерсно“, разкажа още Жасмина, както и уточни:
„Емоционалното преяждане засяга не малък процент от хората – неговото медицинско име е хиперфагия. Това е симптом на много от хранителните разстройства – при анорексия го има понякога, при булимия, при системните преяждания също присъства. Има различни причини за него, като някои от тях могат да бъдат свързани с възприятието на човек и недобро регулиране на емоциите, някои могат да бъдат свързани и с крайна форма на диети. Диети, които са към крайно лишаване, при които се получава този симптом, т.нар. бинджинг или компулсивно преяждане. Много са комплексни причините, но в основата си е едно бягство чрез комфорта на храната“.

Няма оптимална диета - съгласиха се и двамата фитнес треньори и консултанти по правилно хранене.

Хранителните принципи на хората варират не само по пол и години, но дори на регионално ниво, тъй като „хората в София имат един начин на живот, а в друг град – друг. На морето винаги е по-добре, каза Найден Найденов, според когото е важно „да се храним разнообразно и да не преяждаме“: „Изключителен привърженик съм на по-високобелтъчното хранене, най-малкото защото ние сме белтъчни структури. Източниците на белтъците нека да са в по-голямата си част животински и една по-малка – растителни ... Веганите също имат страхотен избор на белтъци – в боб, в соя, в леща. Дори соята е много богата на изофлавони и биофлавони, които са много важни за хора, които са над 50 години. Те създават една по-добра плътност на костите – нещо, което е много важно за спорта. Имат и антираково действие. Една скоба – в ципите на грейпфрута също са богати на това нещо. Разбира се, соята може да е генно компрометирана, така че човек трябва много да внимава какви са източниците й“.

„Има огромно значение откъде ти идва протеина – това е основен макронутриент, това са белтъчините“, обясни Жасмина Гевезиева-Берова:
„Има класификация на качество на протеина, като то се определя от аминокиселините. Пълен аминокиселинен профил има в животинските източници на белтъчини – има скала за 100 процента качество на протеина, като под качество се разбира и неговава усвоймост. И на най-високо равнище са белтъците на яйцата, а от там минаваме към риба, морски дарове, а след това на пилешко, пуешко и т.н“.

Жасмина Гевезиева-Берова, Найден Найденов-Кевин и Зорница Близнашка.Балансираното хранене е в основата на един щастлив живот, подчерта още Жаси, а Кевин предупреди:
„Хубаво е да не се прекалява, разбира се, с протеина, да има един баланс. Съотношението е 4 към 4 към 9 - протеини, въглехидрати, мазнини, е добър вариант за хора, които водят един нездравословен начин на живот и не са професионални спортисти“.

„В грамажи като оптимално съотношение се препоръчва от 1,6 до 1,8 грама на килограм телесно тегло, като тук взимаме хора, които са с нормална телесна структура, т.е. не са с наднормено тегло. Ако са затлъстели, то е добре да се прецени на база сантиметър, т.е. един сантиметър на база височината на съответния човек“, добави Жасмина:
„А ако ви е интересно колко ви е чистата мускулна маса - изследва се с клипер. Това е уред, които изследа мазнините на различни части на тялото, а друга изпитана методика е с декса скенер, има го в болници. Прави цялостно изследване на тялото и какво е разпределението на кости, мазнини и мускулатура, а това е важно, за да може да си прецените най-правилно какво да бъде разпределението на макронутриенти и най-вече на протеин – най-доброто разпределение е на база чиста телесна маса“.

„Важни са и пълните кръвни изследвания, за да се види нивото на холестерола, както и някои други маркери“, каза още Кевин:
"Въглехидратите не са страшни – просто хората прекаляват, защото това е най-вкусното нещо. Не можем да спрем да ядем плодове, а въглехидрати има и в хляба, в пастичките ... Захарта не бива да бъде заклеймявана – разбира се, тя е в червената графа, но при въглехидратите основният проблем е инсулиновият отговор. Колкото е по-тежък въглехидратът, който ние сме приели, а захарта в случая не е от най-тежките – нишестето е такъв като в хляба, картофите, царевицата, то толкова по-голям е отговорът. Или тялото отделя много инсулин, а той обгражда захарчетата, които образно казано плуват, капсулова ги и ги прави на мазнини“.

„Комбинацията, която води до преяжданията е въглехидрати на захар основно с мазнини. Шоколад, примерно. Като идеята тук не е само до самото усещане – наистина, вкусно е, но как тази комбинация влияе върху твоя мозък. Има центрове на удоволствието, които се активират при точно такава комбинация, което води и до пристрастяване“, добави Жасмина.

Още съвети за здравословен начин на живот, както и защо Средиземноморската диета е най-полезната диета според изследвания, а също и две леки за стомаха и бързи за подготока летни рецепти – ще може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и за развитието на туризма. Десетки платформи с издигнати върху тях композиции от живи цветя, стотици..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07