Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Жалов: Има няколко описани случая за пресъхване на Искрецкия карстов извор

Снимка: БГНЕС

"Има няколко описани случая, че Искрецкият карстов извор, един от най-големите в България, е пресъхвал. След земетресението във Вранча през 1977 година този извор пресъхва и дебитът му от 5000 литра в секунда се свежда до под 500 литра в секунда. Тогава водата се е появила след седем часа. За 24 часа е пресъхнал изворът през 1980 година при друго земетресение".

Това посочи пред БНР Алексей Жалов от Българското пещерно дружество.

По думите му пещерата Душника - която е преливник на извора, в края има голямо подземно езеро:

"Това е естествен резервоар, който е свързан с този извор. Когато водата идва от планината и не може да премине през тесните пукнатини, за да бликне в извора, пещерата започва да бълва голямо количество вода - 20 куб. в секунда. Тя се изпълва с вода и в руслото на Брезенската река се излива. По-надолу се присъединяват водите на Искрецкия извор. И всичко това се влива в Искрецката река".

В предаването "12+3" Жалов изрази съмнение дали едно такова мероприятие обаче няма да доведе до екологична катастрофа.

Интервюто с Алексей Жалов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.- кметът на Столичната община Иван Василев.

Зам.-кметът по финанси предлага бюджетът на София да се актуализира с 5,6 млн. лв.

Заместник-кметът по финанси в София Иван Василев предлага бюджетът на столицата да бъде актуализиран с 5,6 милиона лева, предвидени за градския транспорт: "Допълнителен заем към автотранспорта и електротранспорта, които ще им бъдат необходими, за да освежат подвижния състав.  В момента автобусите са изключително стари, трамваи има много стари...

публикувано на 12.06.24 в 19:23

Ще улесни ли пациенти и лекари системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не са наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето на..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения, с цел да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна. Москва и тази нощ обстрелва интензивно украински енергийни обекти, жилищна и друга инфраструктура.  Украинската армия съобщи, че е поразила три руски ракетни системи земя-въздух в..

публикувано на 12.06.24 в 18:47

Задържан е мъжът, нападал хора по улиците във В. Търново

Полицията във Велико Търново задържа психично нестабилен и агресивен мъж, който на 8 юни е бил освободен от Центъра за психично здраве след поредица от нападения по улиците в града. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че мъжът е доведен в Държавната психиатрична болница в Церова кория за психиатрична експертиза и хоспитализация по преценка...

публикувано на 12.06.24 в 18:25
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън е предпазлив за евентуално примирие между Израел и "Хамас"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща от Доха да продължи да настоява за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като заяви, че не всички искания на "Хамас" са приемливи, но изрази надежда, че пропуските могат да бъдат преодолени. "Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения..

публикувано на 12.06.24 в 18:20
Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебният премиер Димитър Главчев.

Служебното правителство с решение за обществени поръчки за боеприпаси и патрулни кораби

Служебното правителство прие решение за провеждането на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за патрулни кораби, съобщи правителствената пресслужба. В съобщението се посочва, че целта е да се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

Руският миротворчески контингент окончателно напусна Нагорни Карабах

Руският миротворчески контингент окончателно напусна територията на Нагорни Карабах.  Това съобщиха от министерството на отбраната на Азербайджан. Контингентът беше разположен там през 2020 г. по силата на тристранното мирно споразумение между Армения, Азербайджан и Русия. Руските войници трябваше да следят дали Ереван и Баку спазват примирието и се..

публикувано на 12.06.24 в 18:14