Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски настоя Русия да изтегли войските си от Запорожката АЕЦ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия трябва да предостави незабавно достъп на Агенцията за ядрено регулиране и да изтегли войските си от територията на централа. Това заяви в късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. 

"Светът има силата да осигури такава инспекция. Но ако не успее да гарантира това, значи просто можем да изхвърлим на боклука всички подписани документи за адрена и радиационна безопасност. Русия разрушава целия международния ред", каза Зеленски. 
Той допълни, че по време на разговорите с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е била обсъдена възможността за мисия по установяване на фактите в затвора в град Еленовка в Източна Украйна, който се намира в район, контролиран от проруските сепаратисти.
В края на миналия месец Москва и Киев си размениха взаимни обвинения за ракетен удар, извършен срещу сградата на затвора. Тогава загинаха най-малко 53 украински военнопленици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Нашата задача №1 е за Русия да бъде все по-трудно да води война

Украинският президент Володимир Зеленски призова всички жители на окупираните от руските сили украински територии да бъдат внимателни и да не се приближават до военните обекти на руската армия. Причините за експлозии там могат да бъдат много..

публикувано на 17.08.22 в 04:22
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Антониу Гутериш е в Украйна за среща със Зеленски и Реджеп Ердоган

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е в Украйна, където ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган. Износът на зърно и опасенията относно атомната електроцентрала в Запорожие ще бъдат на първо..

публикувано на 18.08.22 в 12:09
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски в Лвов

Зеленски поиска ООН да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ

ООН трябва да гарантира сигурността на Запорожската атомна електроцентрала, окупирана от руските сили. Това написа в канала си в социалната мрежа "Телеграм" украинският президент Володимир Зеленски след разговорите в Лвов с генералния секретар на..

публикувано на 18.08.22 в 17:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските..

публикувано на 03.07.24 в 07:30

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива..

публикувано на 03.07.24 в 07:26