Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Този екип на Михов разби колективите, постави ги под огромно напрежение, под голям натиск работят"

Инж. Бисер Митков: Досегашното ръководство на АЕЦ "Козлодуй" организира лов на вещици

Според уволнения специалист, Наско Михов и екипът му са неглижирали проблемите на персонала и се интересували само от печалбата на централата

Пети блок на централата
Снимка: БГНЕС

"Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" не е заслуга на екипа на Наско Михов. Тя е вследствие на повишените цени на електроенергията. АЕЦ "Козлодуй" е изключително сериозно печелившо предприятие, с много голяма печалба. Винаги ядрената централа е била печеливша и това е предизвиквало интереса на политическите среди."

Това каза в интервю за БНР инж. Бисер Митков, който е бил уволнен в края на 2021 г. от досегашното ръководство на централата заради закъсняло обучение, след като по думите му за 30 години не е имал никакво административно наказание.

Наско Михов и екипът му са се задържали година след изказването на Слави Трифонов за изчегъртването на всички кадри на ГЕРБ, при положение, че ИТН държеше поста на енергийния министър, отбеляза инж. Митков.

Той изрази предположение, че една от причините за отстраняването на ръководството са сигналите, получавани в различни институции за проблеми в АЕЦ "Козлодуй", както и заради спирането на един от блоковете наскоро след планов ремонт.

"В последните години си стана нормално след всеки пуск енергоблокът спира по някаква технологична причина, след което пак се пуска. Аварийните защити на АЕЦ "Козлодуй" са изключително прецизни. Опасност от авария – не, но това са огромни финансови загуби."

В предаването "Преди всички" Бисер Митков разказа, че е имало "прибързване и намаляване на някои обеми и процедури" с цел печалба, например съкращаването с няколко дни на процеса на планов ремонт.

Самият той в годините бил изказвал "неодобрение за някои процеси в АЕЦ "Козлодуй", което е било неглижирано.

По думите му досегашното ръководство не се е интересувало от проблемите на персонала.

"За тях е важен единствено финансовият просперитет."

Митков заяви, че е била налице "практика на старото ръководство за лов на вещици".

"Екипът на Наско Михов действаше на принципа "Разделяй и владей". Основният капитал на АЕЦ "Козлодуй" са хората, колективите. Този екип на Михов разби колективите, постави ги под огромно напрежение, под голям натиск работят."

За новите лица начело на ръководството на централата инж. Митков каза, че Георги Кирков е бил дълго време директор "Икономика и финанси", а Андрей Красночаров е "със сериозен и дългогодишен опит в сферата на ремонта, планово-годишните ремонти".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Словашкият премиер Роберт Фицо пристига за правителственото заседание в град Хандлова

Състоянието на Фицо е тежко, има опасност за живота му (Обновена)

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние с опасност за живота. По-рано днес той бе прострелян прострелян в град Хандлова, на 180 км от столицата Братислава. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо "Следващите часове са решаващи", написаха от правителствената пресслужба на официалната страница на Фицо във..

обновено на 15.05.24 в 22:28

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави

Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт. Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост , възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа,..

публикувано на 14.05.24 в 10:59
Богомил Николов

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен , заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".  По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват : "Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате..

публикувано на 14.05.24 в 10:39
акад. дмн д-р Григор Горчев

Акад. д-р Григор Горчев: Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината

Изкуственият интелект не може да замести липсващите кадри в медицината, а може само да помага .   Това коментира пред БНР акад. д-р Григор Горчев, почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, преди представянето на новия брой "Здравен барометър", посветен на здравеопазването и изкуствения интелект.  " Изкуственият интелект навлиза в..

публикувано на 14.05.24 в 09:18