Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Ефремова: В областта на пазара на труда първата ни процедура е насочена към безработните лица

Програмата "Развитие на човешките ресурси“ е с почти удвоен бюджет

Наталия Ефремова
Снимка: БГНЕС

Първите две европейски програми за новия програмен период до 2027 година, които страната ни ще изпълнява, вече получиха одобрението на Брюксел. Те се управляват от Министерството на труда и социалната политика. Програмата "Развитие на човешките ресурси“ сега е с почти удвоен бюджет и достига общо 3 840 000 000. 40% от тях ще се насочат към пазара на труда. 35 на сто или 1 300 000 000 лева ще са за социално включване.

"В областта на пазара на труда първата процедура, която разработваме, е насочена към безработните лица и неактивните". Това подчерта в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова:

"Идеята ни е да направим цял пакет от мерки, които са насочени първо към активиране на безработните и неактивни лица, след това осигуряване на обучения, но задължително в зависимост от нуждите на работодателите. Ще насочваме обученията на хората именно към това, което липсва на работодателите и това, което се търси конкретно по региони, за да не се получават самоцелни обучения и квалификация. Разбира се, работодателите ще бъдат подкрепяни с мерки от типа на подкрепа за заетостта на тези хора, когато бъдат обучени, за да може те да остават трайно при същия или при друг работодател, но при всички случаи в заетост. Също така една търсена и доста добре позната програма, така наречената мярка "Родители в заетост“ ще бъде продължена".

Цялото интервю с Наталия Ефремова можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Недит Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

Почти половината от пълнолетните в Обединеното кралство имат проблеми с получаването на лекарства, които са им били предписани и повече от тях обвиняват най-вече Брекзит за това, показва ново проучване. 49% процента от анкетираните от агенция Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства са казали, че са имали..

публикувано на 17.06.24 в 07:43

Официално посещение на Румен Радев в Черна гора

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора. Той ще обсъди с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в сфери от взаимен интерес. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в..

публикувано на 17.06.24 в 07:42
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израел предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан

Израелската армия предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан. Това става на фона на относително спокойната ситуация вчера в Ивицата Газа, след като военните започнаха тактически паузи, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и..

публикувано на 17.06.24 в 07:38
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните открива Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе днес, 17 юни, в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във форума ще..

публикувано на 17.06.24 в 07:20

Извънредно заседание на евролидерите – обсъждат номинациите за висшите постове в ЕС

Европейските лидери се събират на извънредно заседание, за да решат въпроса с номинациите за висшите постове в ЕС на фона на резултатите от проведените преди седмица избори за Европейски парламент. Имената за следващ председател на Европейската комисия и Европейския съвет се завъртяха в публичното пространство още преди изборите за..

публикувано на 17.06.24 в 07:18
Отляво надясно: Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян, Деница Сачева

Тази седмица започват преговорите за съставяне на правителство

Тази седмица започват разговорите на преговорния екип на ГЕРБ-СДС с парламентарно представените сили за излъчване на експертно правителство. Днес ще бъдат изпратени поканите и най-вероятно същинските срещи ще стартират в утрешния ден. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да участва в първоначалните разговори за съставяне на..

публикувано на 17.06.24 в 07:00
Румен Радев

Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание

Днес се очаква президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда. "В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е..

публикувано на 17.06.24 в 06:54