Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На "Аполония" ще чуете посланията на актьори, писатели, художници и популярни творци

Маргарита Димитрова
Снимка: БГНЕС

Майсторски класове, знакови годишнини и много млади изпълнители събира тази година 38-то издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Откриването е тази вечер от 20:30 часа на сцената на Амфитеатъра, с концерт на Детския духов оркестър "Junior band" от Велико Търново. Тази година съставът празнува своята 30-та годишнина. Програмата им включва от класически до съвременни джаз и рок изпълнения.
От 28 август до 5 септември изкуствата си дават среща в Созопол. Ще бъдат представени общо 20 концерта, 10 театрални постановки и 10 литературни срещи. "Аполония" ще събере на едно място разнообразие от различни български изпълнители,   актьори, писатели, художници и популярни творци. Гостите на фестивала ще могат да се включат и в майсторските класове, които са част от програмата.
"Имаме майсторски класове тази година с много известни творци - Здравка Евтимова. Прекрасна българска писателка, с много награди и постижения в своето изкуство. Ще се срещнем с млади хора, които искат да се научат как да пишат по-добре. Майсторският клас на Галин Стоев се прави за първи път. Той ще има един огромен клас от над 15 кандидати, артисти, режисьори, които искат да се срещнат с него, да общуват с него и да подготвят роли, които той ще им даде", каза за БНР директорът на "Аполония" Маргарита Димитрова.
Гостите на фестивала ще могат да чуят изпълнение на Детския духов оркестър от Велико Търново "Junior band". 

"Това са едни великолепни музиканти - млади, които ще бъдат на самото откриване. Има млади изпълнители, студенти, завършили вече Музикалната академия, които ще свирят на 29 август в Археологическия музей. Това са все много млади хора, за които ние много се радваме, защото подновяваме състава на така или иначе представените до този момент изпълнители - излизат нови имена, което е прекрасно. Имаме един изключително млад и много талантлив пиянист от Англия - Джулиан Тревилан, който ще свири при нас на 30 август. Той е млад, много талантлив, пианист, с много награди международни в Европа. Има рецитал с много тежка и сериозна програма", допълни за предаването "Рано в неделя" Димитрова.

Сред интересните литературни срещи на "Аполония" е важна тази с Мария Кисимова - Моасе, която ще е на 30 август в Художествената галерия. По-рано ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на най-колоритния български поет, писател и сатирик Радой Ралин.

Ще бъде представена и книгата "Колко е лесно да бъдеш обичан", в която са събрани 25 текста от учениците на Стефан Данаилов.

Ще присъстват и учениците на  Стефан Данаилов- любим актьор.

"Ще присъстват, ще четат текстовете, които са написали, защото това са признателни актьори, които в момента са във всички театри в България. Много други книги ще бъдат представени - последната книга на Здравка Евтимова, която ще бъде на 5 септември - "Резерват за хора и вълци".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30
FAKE PHOTO EXHIBITION

Елена Филипчева представя FAKE PHOTO EXHIBITION

Визуалният артист Елена Филипчева представя изложбата си FAKE PHOTO EXHIBITION в One Gallery.  "Съвременният разговор се води в посока фалшиви новини, фалшиви профили, фалшиви стоки, дори фалшиви хора. Не исках да заблуждавам зрителите за това какво ще видят. Исках те сами да изградят своята фабула и да интерпретират. Аз съм..

публикувано на 26.09.24 в 19:54
Георги Андреев

Георги Андреев е първият български автор в новия сезон на Радиооркестъра

Композиторът Георги Андреев, ръководител на оркестъра в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", гради творчески връзки и със Симфоничния оркестър на БНР от много години. На 27 септември в зала "България" неговата пиеса "Земя на рози" за гъдулка и оркестър ще открие първия концерт от новия сезон на състава, а самият автор ще бъде и солист. Другите..

публикувано на 26.09.24 в 17:57
Маргарита Русева

Обективът на Маргарита Русева ни среща с жителите на малки села в планината

Есента носи в себе си някаква мъдрост. Придава отвън и отвътре усещането за нещо топло и уютно. Есента е обръщане към себе си, някакъв особен инсай д, в който като филм се прожектират спомените ни, случките и преживяванията. Появяват се картини, все още ясни и неподправени.  И ние сме в синхрон с времето, леко отпочинали, леко уморени. Вече не..

публикувано на 26.09.24 в 17:06