Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На "Аполония" ще чуете посланията на актьори, писатели, художници и популярни творци

Маргарита Димитрова
Снимка: БГНЕС

Майсторски класове, знакови годишнини и много млади изпълнители събира тази година 38-то издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Откриването е тази вечер от 20:30 часа на сцената на Амфитеатъра, с концерт на Детския духов оркестър "Junior band" от Велико Търново. Тази година съставът празнува своята 30-та годишнина. Програмата им включва от класически до съвременни джаз и рок изпълнения.
От 28 август до 5 септември изкуствата си дават среща в Созопол. Ще бъдат представени общо 20 концерта, 10 театрални постановки и 10 литературни срещи. "Аполония" ще събере на едно място разнообразие от различни български изпълнители,   актьори, писатели, художници и популярни творци. Гостите на фестивала ще могат да се включат и в майсторските класове, които са част от програмата.
"Имаме майсторски класове тази година с много известни творци - Здравка Евтимова. Прекрасна българска писателка, с много награди и постижения в своето изкуство. Ще се срещнем с млади хора, които искат да се научат как да пишат по-добре. Майсторският клас на Галин Стоев се прави за първи път. Той ще има един огромен клас от над 15 кандидати, артисти, режисьори, които искат да се срещнат с него, да общуват с него и да подготвят роли, които той ще им даде", каза за БНР директорът на "Аполония" Маргарита Димитрова.
Гостите на фестивала ще могат да чуят изпълнение на Детския духов оркестър от Велико Търново "Junior band". 

"Това са едни великолепни музиканти - млади, които ще бъдат на самото откриване. Има млади изпълнители, студенти, завършили вече Музикалната академия, които ще свирят на 29 август в Археологическия музей. Това са все много млади хора, за които ние много се радваме, защото подновяваме състава на така или иначе представените до този момент изпълнители - излизат нови имена, което е прекрасно. Имаме един изключително млад и много талантлив пиянист от Англия - Джулиан Тревилан, който ще свири при нас на 30 август. Той е млад, много талантлив, пианист, с много награди международни в Европа. Има рецитал с много тежка и сериозна програма", допълни за предаването "Рано в неделя" Димитрова.

Сред интересните литературни срещи на "Аполония" е важна тази с Мария Кисимова - Моасе, която ще е на 30 август в Художествената галерия. По-рано ще бъдат отбелязани 100 години от рождението на най-колоритния български поет, писател и сатирик Радой Ралин.

Ще бъде представена и книгата "Колко е лесно да бъдеш обичан", в която са събрани 25 текста от учениците на Стефан Данаилов.

Ще присъстват и учениците на  Стефан Данаилов- любим актьор.

"Ще присъстват, ще четат текстовете, които са написали, защото това са признателни актьори, които в момента са във всички театри в България. Много други книги ще бъдат представени - последната книга на Здравка Евтимова, която ще бъде на 5 септември - "Резерват за хора и вълци".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лоенгрин

Отзвук от Вагнеровия фестивал в Софийската опера

Традиционният Вагнеров фестивал в Софийската национална опера започна на 13-и юни с поредната великолепна премиера на вагнерова опера. След “Рейнско злато“ /2010/, “Валкюра“ /2011/, “Зигфрид“ /2012/, “Залезът на боговете“ /2013/, “Тристан и Изолда“ /2015/, “Парсифал“/2017/ и “Летящият холандец“ /2022/, осмо заглавие беше инкрустирано със златни..

обновено на 18.06.24 в 18:53

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Във второто издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Започнаха Летните оперни фестивали. Отзвук от “Вагнеровия фестивал“ в Софийската национална опера - Журналистът и опероман Ивайло Спасов разказва за концертното изпълнение на операта..

обновено на 18.06.24 в 17:35
Маргарита Димитрова

Какво да очакваме на 40-ите Празници на изкуствата "Аполония"

С концерт на Симфоничния оркестър на БНР ще бъдат открити 40-ите Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол . Това каза пред БНР Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Аполония".  "Това, което става в Созопол, са едни много смислени събития, наложени през  "Аполония" и през културния афиш, който всяка година има", добави тя. От..

публикувано на 17.06.24 в 18:55
Ерина Боянова

7 плаката за 7 испански филма

Институтът „Сервантес“ в София ще е домакин на поредица от специално създадени филмови плакати , обединени от името "Кино Испания: Плакати за филми с награди" . Автор на изложбата, която се открива в галерията на института (ул. „Света София“ №3) на 19 юни, сряда, е дизайнера Ерина Боянова.  Проектът представя 7 нови постера, създадени за 7..

публикувано на 17.06.24 в 11:33
Театралните празници

Театралните празници "Невена Коканова" - културното събитие на Ямбол

За 27-и път в Ямбол ще се проведат Театралните празници "Невена Коканова" . За първа година фестивалът ще продължи не пет, а седем дни, като в програмата е включен и премиерен спектакъл на ямболския драматичен театър.   През тази година  Драматичният театър "Невена Коканова" в Ямбол отбелязва 75 години от обявяването си за държавен културен..

публикувано на 17.06.24 в 10:31

Художникът Васил Гайдаров - между сивотата и цвета

Васил Гайдаров е на 30 години. Внук е на художника Вълко Гайдаров. Живее и твори в ателието на дядо си. Авторът влиза водещ по успех в специалност "Графика" на Националната художествена академия, но бунтарската му същност не намира мотивация да завърши своето обучение в академията. Неговият псевдоним е Потрес Арт, рисува основно..

публикувано на 16.06.24 в 08:44

"Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите на ансамбъл "Зорница"

На 22 и 23 юни от 18.30 ч в голямата зала на Доходното здание в Русе повече от 200 танцьори ще излязат заедно на сцената, за да отпразнуват 55-годишнината на Детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Зорница". "Свети ми вечно, звезда зорнице" е мотото на концертите, които със сигурност ще препълнят голямата зала на Доходното здание идните събота и..

обновено на 16.06.24 в 04:42