Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейско киберзвено се бори с политическата пропаганда в Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 1 ноември в Израел ще има избори за нов парламент (Кнесет), а може и в серия от избори, защото сегашните допитвания не сочат партия - фаворит, която да може да състави стабилно правителство. Битката за всеки глас ще е оспорвана, а за много от партийните централи няма непозволени средства. "Най-много се лъже по време на война и преди избори", твърди Ото фон Бисмарк.

Затова е толкова важен законът за реформиране на предизборната пропаганда, гласуван в началото на юли. Дали подобна регулация няма да влезе в противоречие с изконното право за свобода на словото - провериха кореспондентите на БНР Израел Феня и Искра Декало.

Все повече борбата между партиите за привличане на избиратели са води не на страниците на печатните издания, нито чрез традиционните електронни медии, а в социалните мрежи, а вече и на екрана на телефона. „Новата мода“ е да се обръщат директно към всеки жител на страната по мобилния му апарат. При това го правят не професионални журналисти, които обикновено показват и алтернативната гледна точка, а професионални пропагандни специалисти, на които им плащат за „спечелени гласове“ и липсва някакъв етичен или друг кодекс, който да ги накара да се придържат към коректен тон. При всяко, дори случайно, кликване на подобна програма, влизаш в системи за проучване на вкусове, интереси, дори лични данни. Последващите съобщения са по-добре насочени към потребностите и натюрела на всеки конкретен реципиент. Често текстовете се пишат от тролове и аватари. Няма контрол дали те са верни, или откровени лъжи, а дори да се истини, дали не са тенденциозни.

Международният скандал с програмата "Пегас" изключва насрещни приучвания от страна на полицията, за да не я обвиняват в погазване на свободата на словото. В навечерието на изборите бе създадено полицейско звено 105, което да събира оплаквания от страна на граждани и на базата на сигналите да сезира прокуратурата. До 3 дни може да се получи заповед за блокиране на дадена програма временно или въобще. За новото полицейско киберзвено разказа Йосиф Портер:

"И сега има закони, санкциониращи клевети, фалшиви новини и най-вече език на омразата и подстрекателство към терор. Те по-скоро засягат традиционните медии, защото там може да бъде установен авторът на некоректен текст. От скоро в регламентираните социални мрежи ката фейсбук, туитър, инстаграм има правила и лични профили могат да бъдат блокирани заради употреба на език на омразата и за подстрекателство. Отчасти това е моделът, към който и ние се придържаме. Можем да се самосезириаме или да отговорим на оплаквания на гражданите. Социалните мрежи, които имат собственици, които диктуват правилата, обикновено блокират провинилите се незабавно. При новите мрежи, които "атакуват" избирателите директно по телефона, процедурата на реакция е доста бавна. За трите дни, докато получим препоръка от прокуратурата, информация може да се чете от всеки, да се споделя и допълва. Опитваме се да разберем кой е източника на подобно подстрекателство или клевети. Междувременно сформираме звено не за заличаване, а за оспорване на публикацията. Така не ограничаваме свободата на словото, а изостряме вниманието на потребителите към възможните противоречия и липсата на достатъчно доказателствен материал".

Част от служителите, ангажирани с мониторинга на социалните мрежи срещу фалшивите новини и политическата пропаганда са студенти по право, философия и логика, както и други младежи, преминали успешно през курсовете по култура на общуването, финансирани от Ротари клуб. За тези курсове говори председателят на "Ротари-Херцелия" Мати Арел:

"След като станахме светители на няколко физически сблъсъка в Кнесета и скуката, на предизборните митинги, в които липсват добри оратори, решихме че трябва да върнем в извънкласната дейност, един предмет, който е съществувал навремето в израелските училища - риториката. В културата на общуването се включва не само говорене, но и запознаване с основните правила от психологията на комуникациите - правоговор, език на таялото и движенията, логично подреждане на фактологичен материал и най-важното умение да изслушаш опонента си. Воденето на диалог не означава през цялото време де се налага своята гледна точка, а е възможност и да се разбере какво подтиква другата страната да поддържа определено становище и дали в причините за него не се крият лични проблеми и неразбиране от заобикалящите. Затова използваме огромно разнообразие от специалисти, членове на нашата организация, да помагат на младите хора да се научат да бъдат убедителни при изказа си, без да обиждат и натрапват гледната си точка. Осигуряваме преподаватели по сценична реч, основи на правните науки и история на философията, обща история и други важни предмети, които да създадат умения да се спори учтиво и аргументирано. Имаме конкурс в седем кръга, който завършва със средношколски дебат по дадена актуална тема в Кнесета. Специално насърчаваме нашите възпитаница да участват в най-сериозните спорове в социалните мрежи. Иска ни си те да дават тон на разговора и да няма лични нападки и обиди. Би трябвало да победи по-добре аргументираната и по-добре изложена теза. Споровете в социалните мрежи се изострят най-много по време на избори и на военни конфликти, каквито за съжаление тук не липсват. Тогава добрият тон в споровете може да предотврати сблъсъци и насилие, каквито наблюдавахме, когато през май миналата година Израел бе обстрелван с ракети, но и по улиците му безчинстваха въоръжени с камъни и запалителни материали банди. Надяваме се предизборните страсти да не вземат подобна насока".

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти искат изграждането на високоскоростни ЖП линии да стане държавен приоритет

Изграждането на високоскоростни железопътни линии да стане основен държавен приоритет, настояват експерти в сектора. Те изтъкват необходимостта от дългосрочна програма за развитие на този вид транспорт, съобразена с политиките на Европейския съюз. Липсата на средносрочни и дългосрочни програми за развитието на железопътния транспорт обричат..

публикувано на 16.05.24 в 22:45

Спецов: 2 млн. лв. са събрани за 2 дни заради поправката за платени данъци преди изповядване на сделка

Два милиона лева са постъпили за два дни в бюджета от събрани задължения при изповядване на сделки при нотариуси. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов в родопското село Славейно.  Според новата поправка сделка се изповядва при нотариусите само при платени данъци: "Мога да кажа, че за 2 дни след..

публикувано на 16.05.24 в 22:39
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42