Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет II - портрет на един монарх и няколко епохи

По време на властването ѝ страната и светът преживяват огромни трансформации

Кралица Елизабет Втора
Снимка: ЕПА/БГНЕС

BBC нарече кончината на най-дълго управлявалия британски монарх - Eлизабет II, "моментът, в който историята свърши". Кралицата, като личност и символ, беше константа в променливите времена на нейния земен път за Великобритания и за целия свят. 

Постоянно присъствие в променящ се свят, най-дълго управлявалият британски монарх, майка и баба, любителка на коргита и коне, турата на монетите, символ на омразната държава със зачертани очи върху пънкарско знаме. Елизабет Втора беше всичко това. И за достатъчно хора животът и смъртта й са съответно цяла епоха и краят й. Но каква епоха?!

Когато се възкачва трона през 1952 година, принцеса Елизабет е и нещо друго - надежда за позитивна промяна в години на възстановяване. Докато руините след Втората световна война се разчистват, светът с въоръжени с атомни бомби велики сили навлиза в ново, "студено" противопоставяне. Самата Великобритания се трансформира от глобална империя в европейска островна държава с голямо влияние. А британската монархия се превръща в красива брошка - ролята й е символична, но важна за опазването на нацията.
Разболяването от рак и последвалата кончина на крал Джордж VI натоварват младата му дъщеря с тази сложна историческа роля. Дете на радиоепохата, Елизабет вече е била най-известното бебе в света в края на 20-те, а коронацията й близо 30 години по-късно е едно от първите глобални телевизионни събития. Още преди да се възкачи на трона, тя се заема с пространните пътувания в страната и в чужбина, определящи за мисията й като кралица чак до 90-ата й годишнина. Изчислено е, че се е срещнала с 2 милиона души. И пред тях винаги е излъчвала точните послания, като тези в речта й пред Общото събрание на ООН през 1957 г.
Но в тези сложни задачи, които начертава пред новия свят и пред себе си, като един от неговите лидери, Елизабет Втора поддържаше символичната роля. Отвъд държавните посещения и стотиците благотворителни инициативи под нейния патронаж, британската кралица поне официално остави политиката на избраните от поданиците й депутати и формираните от тях правителства. Лейбъристи и консерватори превеждаха страната през бурите на Студената война, Фолклендския конфликт, влизането и излизането от Обединена Европа, изграждането на социалната мултиетническа държава и периодите на бюджетни ограничения. Видимата за камерите политическа роля на кралица Елизабет за масовата публика не е свързана с реални решения, а с отпускащи шеги на фона на тежък протокол. 
Според анализатори и биографи, Елизабет Втора е имала доста по-голяма политическа роля от това да разведрява официалните събития. Но въпреки че е посетила повече страни от всеки друг неин предшественик, срещала се е с петима папи и стотици държавни лидери - от Кенеди и Хрушчов до Тръмп и Путин, моментите на най-голямо медийно внимание към личността й са свързани с драмите на собственото й семейство.
Модернизирането на британската монархия означаваше отварянето на кралските имоти за посетители и кралския живот за камери. От една страна - коледните обръщения и градинските партита. От друга - разводите на децата й, контрастиращи на нейния щастлив брак, смъртта на Даяна, обвиненията в педофилия срещу сина й Андрю и публичното изгнаничество на внука й Хари. Опазването на имиджа на монархията като обединяващ символ за британците мина през създаването на възможност престолонаследникът, който от два дни е новият крал, да може да остане такъв след повторен брак.   
Присъствието на кралицата се разпростря между Машината на Туринг и разговорите в Зуум; съпътваше живота на милиони нейни поданици и милиарди хора по целия свят; стоеше до британските културни феномени като "Бийтълс", "Ролинг Стоунс" или пънкарите от "Секс Пистълс", които я възприемаха като символ на фашистка държава. Тя връчи световната футболна купа на Англия през 1966, когато беше на 40, и мандата на действащия премиер Лиз Тръс, два дни преди смъртта си.   
Затова и хилядите, които поднесоха цветя пред Бъкингамския дворец след смъртта й, изпращаха част от свобствения си живот.
Когато Елизабет Втора заема британския трон през 1952-ра, на власт са Уинстън Чърчил, Хари Труман и Йосиф Сталин. Нейната личност свърза Втората световна война като кулминация на ранния ХХ век, десетилетията на "студен" идеологически конфликт и последните 30 години след прибързано поставения "край на историята".
Войната в Украйна беше определена като точката на досегашния световен ред, но символното му умиране е и това на личности като Михаил Горбачов и британската кралица. Политическите превратности, социалните промени и попкултурата на миналото столетие сякаш остават зад гърба ни, без каквито и да е научени уроци. Седем десетилетия след 1952 г., в Европа отново се води война - и студена, и гореща. Светът преживя пандемия, след която глобалното разбирателство изглежда недостатъчно за справяне с настоящи и бъдещи общи проблеми. Човешкото присъствие на Луната отново е в бъдещето. Светът обаче е различен - дали е по-мирен и справедлив ще съди историята. 
Снимки в публикацията: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32