Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кортежът с ковчега на Елизабет II пристигна в Единбург

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кортежът с ковчега на британската кралица Елизабет Втора пристигна в Единбург на път за Лондон. Междувременно принц Уилям, който наследи от баща си – крал Чарлз Трети, титлата принц на Уелс обеща да служи на уелския народ „със смирение и респект“.

Ковчегът на покойния монарх ще бъде изложен за поклонение в катедралата „Сейнт Джайлс“ в шотландската столица. Минавайки през населени места - не само по-големи градове като Абърдийн, Дънди и Пърт, но дори и малки села, кортежът забавяше ход, за да могат опечалените да кажат последно сбогом на любимата си кралица.

От Единбург ковчегът ще бъде прехвърлен във вторник със самолет на кралските военновъздушни сили в базата Нортхолт, откъдето ще бъде превозен до Бъкингамския дворец късно вечерта.

Принц Уилям, който стана принц на Уелс, проведе телефонен разговор с първия министър на Уелс Майк Дрейкфорд, в който обеща да служи вярно със смирение и респект на уелския народ. Уилям изтъкна, че той и съпругата му Кейт са дълбоко привързани към Уелс, където всъщнот бе първият им семеен дом в Ангълси.

От Северна Ирландия пък дойде новина, която вероятно ще разтревожи новия крал. Националистите от „Шин Фейн“ не са присъствали на церемонията с прокламацията за възкачването на трона на Чарлз Трети, но са отбелязали, че ще вземат участие в други официални събития по врема на траура.

Заместник-редседателят на „Шин Фейн“ Мишел О’Нийл и други видни партийни фигури вместо това са отишли днес на шествие в Белфаст за почитане на жертвите на размириците в Северна Ирландия през втората половина на миналия век преди постигането на мирното споразумение от Разпети петък през 1998 година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Остава облачно, леко се затопля

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, през деня ще са слаби и на по-малко места. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София – около 8°; максималните ще са между 14° и 19°, в София – около 15°. Над..

публикувано на 15.05.24 в 18:52
Вера Йоурова

ЕС забранява на Русия да финансира медии на територията му

ЕС забранява на Русия да финансира медии, неправителствени организации и политически партии в негови страни членки. Това се съдържа в 14-тия пакет санкции срещу Кремъл заради войната в Украйна.  Новината съобщи в Х заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.  Зелена светлина за мерките даде днес Комитетът на постоянните..

публикувано на 15.05.24 в 18:50
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: На управляващите в РСМ предстои тежък сблъсък с реалностите в ЕС

На новите управляващи в Република Северна Македония (РСМ) предстои тежък сблъсък с реалностите в Европейския съюз (ЕС) . Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, директор на Института за икономика и международни отношения.  "От една страна ще бъдат притиснати от собствените си обещания да..

публикувано на 15.05.24 в 18:29

МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена)

Правителството ще предостави 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г. От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева...

обновено на 15.05.24 в 18:26
Президентът Румен Радев се срещна днес, 15 май, с представители на Съюза на ректорите.

Президентът призова партии и правителство да намерят решение за заплатите в университетите

Президентът Румен Радев призова парламентарните партии и служебното правителство да намерят решение за обещаното от държавата увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Държавният глава се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора и готовността им за протести от 20 май...

публикувано на 15.05.24 в 18:16

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна.  САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56