Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем афганистанци са осъдени за незаконно преминаване през границата със Сърбия

Съдебната палата в Кюстендил
Снимка: https://kyustendil-os.justice.bg

Условно наказание „лишаване от свобода“ за срок от по 3 месеца, изпълнението на които се отлага за изпитателен срок от по 3 години, и „глоба“ в размер на по 100 лв., постанови Районен съд-Кюстендил за 8 граждани на Афганистан, които на 1 септември т.г. са задържани в група от 14 мъже в землището на село Горни Кортен, Община Трекляно, при опит да излязат през границата за Сърбия.

Групата пътувала с бус, управляван от 42-годишен мъж от Пернишко.

И на 14-те задържани преди две седмици при с.Горин Кортен беше наложена постоянна мярка за задържане. Шестима от тях отначало обявили, че са пълнолетни, впоследствие обаче давали противоречива информация за самоличността си, за възрастта си, за  националната си принадлежност. Те остават в ареста до изясняване на всички обстоятелства и информация, касаеща делого и самоличността на обвиняемите. За тях следствените действия продължават под надзора на Районна прокуратура.

Останалите 8 сключиха споразумени с прокуратурата, което съдът одобри. Произнесените присъди са окончателни.

Припомням, че на 5 септември Районен съд – Кюстендил наложи наказание „лишаване от свобода“ и „глоба“  от 5 000 лв. по отношение Георги М., от пернишкото с.Кладница, който се призна за виновен в превоз на въпросните бежанци с управляван от него бус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Алтимирска

Промени в еврозаконодателството за отглеждането на селскостопански животни

Очакват се промени в законодателството на Европейския съюз за отглеждането на животните в селското стопанство. Това заяви за БНР Петя Алтимирска , председател на Сдружение КАЖИ - "Кампании и активизъм за животните в индустрията" във връзка със Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязваме днес. Над 80 милиарда животни са убивани..

публикувано на 02.10.24 в 08:08

Велизар Шаламанов: Решението в Близкия изток преминава през победата над Русия

" Русия има интерес да се разраства конфликтът в Близкия изток , защото това отвлича политическото внимание от агресията на Русия в Украйна. Това отвлича и ресурси в помощ на Израел, които могат да бъдат използвани в помощ на Украйна. От един момент нататък  това работи и против Русия". Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната..

публикувано на 02.10.24 в 08:04
Васил Караиванов

Васил Караиванов: Няма проблем с данъците. Да обърнем внимание на разходната част

Дали и след 31 декември ще продължат нулевата ставка за хляба и брашното и 9% ставка за ресторантьорите и храните за бебета и малки деца, ще зависи изцяло от новия парламент. След изборите ще бъде ясно дали ще има нови ставки за тези стоки и услуги и какъв ще бъде бюджетът за следващата година. Това обясни в интервю за БНР Васил Караиванов -..

публикувано на 02.10.24 в 07:58

Програма на МОН за подпомагане на деца със СОП и с изявени дарби

Детските градини и училищата с предучилищни групи ще получават финансиране за подпомагане на деца със специални образователни потребности и с изявени дарби. Това ще стане със старта на програмата "Силен старт" на образователното ведомство. Финансиране ще има и за квалификация на педагогически и непедагогически специалисти, за интензивната..

публикувано на 02.10.24 в 07:57

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят ѝ Мугур Исъреску, цитиран от "Аджерпрес". Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други, с бюджетни приходи под 30 процента от брутния вътрешен продукт, а увеличението на приходите може..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз (ЕС), който Гърция задейства. Във вторник Асошиейтед прес предаде, че вече трети..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, предаде БТА като се позова на агенция Франс прес.. Той..

публикувано на 02.10.24 в 07:50