Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Остава" празнува 30 години на сцената с нов албум и два големи концерта

Свилен Ноев
Снимка: Ани Петрова

Със своя шести студиен албум и два големи предстоящи концерта – на Античния театър в Пловдив на 20 септември и в Зала 1 на НДК на 7 октомври, група "Остава" празнува 30-годишнината си на сцената.

"Аз много харесвам да правим различен тип песни. Хората, които са ни слушали повече от един път, често казват, че имат много различен вид парчета. Не можахме да направим "Шоколад" 2 и съм много горд с това. Много трудно се правят толкова популярни парчета. Вторият ни голям хит – "Океан", няма нищо общо с настроението и музиката на "Шоколад", разказа в предаването "Хоризонт до обед" вокалистът Свилен Ноев.

"Да стигнеш до националния ефир, когато си провинциална група, е много трудно", спомня си вокалистът за първите години на групата, които определя като много трънливи.

"В началото ни мислеха за много "заспали", имаше даже гадни ревюта за първия ни албум, за "екзистенциалния вокалист, който постоянно търси смисъла на живота". Цялото това го помня много силно. Сега не мислим за това, просто правим песни и даваме газ."

В съвременната музика го дразни еднообразието, "особено в България напоследък това желание да се прави позитивна музика, танцувална".

"Живеем в много тежки времена, не са времена, в които светът е спокоен и искаме да слушаме музика за медитация. Изкуството отразява съвремието и когато лъжеш с изкуството си, няма хубава обратна реакция."

Най-хубавите концерти за Свилен Ноев са онези, които "те отлепват от земята, тялото ти и духът е на друго място".

Чуйте цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Чеков

Божидар Чеков: В чужбина разбрах какво е България

В чужбина разбрах какво е България. Това сподели пред БНР Божидар Чеков, журналист и писател, който живее във Франция. Той представи книгата си  с разкази "Билет за връщане". "Това е резултат от срещи и от актуалността в България и Франция, както и от сравненията, които правя". И на двете места липсва мнението на хората, които работят и..

публикувано на 25.06.24 в 19:26

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: Отправяме поглед към музикалните събития в Бургас: - Трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ гостува с най-новата си продукция - мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?“ по песни на..

обновено на 24.06.24 в 18:23

Спомен за проф. Реса Колева

В рубриката за българското музикално минало "Помните ли..." в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" отбелязваме 90-годишнината от рождението на изтъкнатата камерна певица и вокална педагожка проф. Реса Колева, подготвила и възпитала плеяда наши певци, сред които Веселина Кацарова и Светла Василева, познати с голямата си международна кариера на..

публикувано на 24.06.24 в 14:49

На "Парад на модата" канят в Драматично-кукления театър в Плевен

В Плевен тази вечер е поредният шоу спектакъл „Парад на модата“. Негов създател е Георги Ангелов - един от любимите актьори в трупата на Драматично - кукления театър „Иван Радоев“. С това издание отбелязва 35 години от създаването на модното събитие, а специален гост е актрисата Аня Пенчева. "Съчетал съм дреха, пластика, музика, светлина и..

публикувано на 23.06.24 в 06:56
Бойко Беленски

Бойко Беленски събра в книга неизвестни факти от живота на Алеко Константинов

Дай на Бойко Беленски предизвикателство. Кажи му, че не може да напише книга за Щастливеца и гледай какво става. Това дръзнала да каже наша колежка по перо и Бойко Беленски  започва да издирва документи за живота на този наш знаменит писател. Семейство, социална и политическа дейност, сърдечни трепети, приятелски кръг и пътешествия,..

публикувано на 23.06.24 в 05:23

Четвърто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър в парк "Военна академия"

Четвъртото издание на Софийския фестивал на Музикалния театър и тази година ще се проведе на откритата сцена в парк "Военна академия". Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 23-ти юни от 20:00 часа със спектакъла “Кармина Бурана” на Балет "Арабеск" .  Заключителният концерт-спектакъл “Кавалери канят” ще бъде на 13-и юли от 20:00..

публикувано на 21.06.24 в 16:26

Започва музикалното "Варненско лято" 2024

На 22 юни с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна под диригентството на Константин Илиевски ще бъде открит официално Международният музикален фестивал "Варненско лято". Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей „Варненско лято“ за пореден път събира в едно традиция и бъдеще: Първо ще прозвучи музикалната емблема на..

публикувано на 21.06.24 в 09:21